Koronaan altistuneita jäljitetään Pirkanmaalla: sairastuneiden kontakteja selvitetään sähköisellä kyselyllä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäljitystiimi on tähän mennessä soittanut koronatartunnan saaneille henkilökohtaisesti ja kartoittanut, mistä potilas mahdollisesti on saanut tartunnan ja keitä muita virukselle on voinut altistua. Nyt asiakas voi täyttää koronajäljityskyselyn OmaTays-palvelussa.

Tartuntojen jäljittäminen perustuu tartuntatautilakiin.

– Tartunnanjäljityksen onnistumisen kannalta tärkeää on saada oireiset henkilöt testattua mahdollisimman nopeasti, ja heidän kontaktinsa ja tartuntaketjunsa selvitettyä mahdollisimman laajasti ja pikaisesti. Tästä syystä samalla kuin testausta lisätään, tehostetaan jäljitystä keräämällä esitietoja valmiiksi, infektiolääkäri Ville Kaila kertoo.

Koronatartunnan saaneiden tai tartuntaa epäilevien kannattaa täyttää kysely jo näytteenoton yhteydessä.

– Kun näemme jäljityskyselyn vastaukset jo ennakkoon, se auttaa meitä priorisoimaan ne, joille soitamme välittömästi. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi havainnot massa-altistuksesta tai kun tartunnan saanut on terveyden- tai sosiaalihuollon ammattilainen, Kaila kertoo.

Jos henkilö todetaan testeissä negatiiviseksi, mutta hänellä tulee myöhemmin uusi tartuntaepäily, tulee kysely täyttää uudestaan. Kyselyssä ei ole oireisiin liittyviä kysymyksiä, vaan siinä kysytään esimerkiksi millaisia lähikontakteja henkilöllä on ollut, asuuko samassa taloudessa muita henkilöitä ja keitä muita henkilö on tavannut.

Kaikille tartunnan saaneille soitetaan jatkossakin henkilökohtaisesti riippumatta siitä, onko henkilö jo vastannut kyselyyn.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?