Ylöjärven yhtenäiskoulu: Luokat ovat erillään koko koulupäivän ajan ja alakoululaiset käyvät usein ulkoretkillä – ”Noin 10 prosenttia oppilaista jää lähiopetuksesta pois”

Ylöjärven yhtenäiskoulussa on tehty tarkat ohjeet siitä, miten lähiopetukseen paluu sujuu tämän viikon torstaina. Lähtökohtana on, että kaikki luokat pysyvät erillään toisistaan, niin yläkoulun kuin alakoulunkin puolella.
Tämän tuoreen ilmakuvan Ylöjärven yhtenäiskoulusta otti Jani Saarenpää.

Ylöjärven yhtenäiskoulussa kaikki luokat pidetään toisistaan erillään koulutunneilla, ruokailussa ja välitunneilla.

Näin siitäkin huolimatta, että yläkoulussa on runsaasti sellaisia tunteja, joissa ryhmät normaalisti sekoittuvat.

– Emme jaa oppilaita valinnaisaineisiin, vaan tiettyihin valinnaisaineisiin osallistutaan oman ryhmän kanssa. Opettaja tulee luokan kotiluokkaan. Näin toimimme kaikilla 1.-9.-luokilla, kertoo rehtori Satu Sepänniitty-Valkama.

Noin 7-8 luokkaa myös syö omissa luokissaan, mutta loput syövät ruokalassa porrastetusti niin, että paikalla on kerrallaan vain 4 luokkaa.

Väljyyttä koulussa oloon ja ruokailuun tuo se, että alakoulun puolella on päivän kestäviä ulkoretkipäiviä, joille otetaan mukaan koulusta eväät.

Myös välitunnit sujuvat porrastetusti. Välitunnit vietetään ulkona oman luokan kanssa. Pihamaa rajataan eri osiin.

Oppilaat käyttävät vain oman luokan lähellä sijaitsevia vessoja.

Pesua ja käsidesiä

Kädet pestään monta kertaa päivässä: aina luokkaan tultaessa ja ruokailuun mentäessä. Myös käsidesiä on saatavissa ympäri koulua, kertoo rehtori.

Joka kunta tai koulu voi toimia koronatilanteessa vähän eri lailla, kunhan ottaa huomioon opetushallituksen ohjeistuksen.

–  Aivoni ovat käyneet tämän parissa jo 30.4. lähtien, ja käytäntöjämme on työstetty paljon, sanoo rehtori.

Poissaoloanomuksia on tullut

Koulunkäynnin jatkuminen lähikouluna jo tänä keväänä on hyväksi muun muassa siksi, että nyt käyttöön otettavat toimet auttavat myös ensi syksynä.

– Meillä on nyt jonkinlainen malli siitä, miten pystymme toteuttamaan lähiopetusta.

Aivan kaikki eivät kuitenkaan kevään lähiopetukseen osallistu.

– Poissaoloanomuksia on tullut. Noin 10 prosenttia oppilaista jää lähiopetuksesta pois, kertoo rehtori yhtenäiskoulun osalta.

Rehtori ei lähde erittelemään poissaolojen syitä, mutta sanoo, että yhteistä syille on koronatilanne.

Vaikka Ylöjärven Rinteen päiväkodista ja Lempäälän Moision koulusta on löytynyt koronaa, koulujen avaaminen ei huolestuta rehtoria.

– Elämme nyt tässä ympäristössä, jossa tartuntoja on mahdollista saada myös muun muassa kauppareissuilla. Toimimme terveysviranomaisten ohjeiden mukaan ja yritämme viedä eteenpäin sitä, että ryhmät pysyisivät samoina ja kontaktit olisivat vähäisiä, sanoo Satu Sepänniitty-Valkama.

Lue myös: 

Kouluun paluu: ohjeita tuli, mutta käytännönjärjestelyitä ei ole vielä tehty, rehtori: ”Paluu normaaliin on välttämätöntä, mutta haasteita järjestelyt tuovat”

Yhtenäiskoulun pihassa pääsee pian liikkumaan vaikka koko perheen voimin – Uusi kuntoilupuisto valmistuu toukokuussa