Nyt saa vähän huokaista – poikkeusolot voivat silti jatkua kuukausia

Hallitus kertoi maananantaina päättäneensä purkaa koronarajoituksia.

Ulkoharrastuspaikat aukeavat reilun viikon päästä. Samaan aikaan peruskoululaisetkin pääsevät takaisin pulpettiin. Pian kirjastostakin voi käydä hakemassa taas luettavaa.
Urheiluseuratkin voivat vajaan kuukauden päästä käynnistellä toimintaansa tosissaan ja uimahalliinkin pääsee pulikoimaan. Museoissakin saa pian käydä.

Avointen ovien määrä kasvaa varsin kesäkuun alussa, kun ravintolat voivat avata ovensa tietyin rajoituksin. Tämä on kenties nyt se isoin askel kohti normaalia, mitä se normaali sitten jatkossa onkaan…

Kaikkia huojennukset eivät kuitenkaan koske. Yli 70-vuotiaita kehotetaan yhä voimakkaasti pysymään eristyksissä ja etäällä muista. Se on tietysti surullista mutta pakon sanelemaa. Toki ihan jokaisen meistä kannattaa yhä edelleen jatkaa elämistä koronavirus tiedostaen. Vaikuttaa siltä, että jos lääketieteessä ei tapahdu lähiaikoina suuria mullistuksia niin normaalielämään ei palata vielä pitkään aikaan.

Hallitusten päätösten taustalla olevan kansliapäällikkö Martti Hetemäen johtaman työryhmän raportin perusteella poikkeusolot jatkunevat vähintään kuukausia, pahimmissa skenaarioissa jopa vuosia.

Yhä edelleen yhteiskunta joutuu siis tasapainottelemaan terveydensuojelun ja talouden välillä. Mutta ehkä nyt voimme kuitenkin henkäistä ihan pienen helpotuksen huokauksen. Yksi ravintolaillallinen tai vaikka vain juoma ystävien kanssa ravintolan terassilla tuntuu ainakin hetken ylellisyydeltä.