Hevosyrittäjä joutuu usein hankkimaan toisen työn – Tallien yhteistyö tuo voimaa

Ylöjärven Viljakkalassa sijaitseva Tuulensillan talli on keskittynyt islanninhevostoimintaan. Sille on myönnetty Suomen Ratsastajainliiton korkein talliluokitus eli Laatutalli-nimitys. Kysyimme yrittäjä Johanna Ihalaiselta millaista on hevosyrittäjän arki.
Tuulensillan talli on erikoistunut islanninhevosiin ja askellajiratsastukseen. Kuvassa yrittäjä Johanna Ihalainen.

Tallilla asuu tällä hetkellä kolmekymmentä hevosta. Osa niistä on yksityisomistuksessa. Tallilla on neljä kevytyrittäjänä toimivaa vakituista työntekijää.

Miten hevosyrittäjä pärjää taloudellisesti?

Ihalainen kertoo, että moni hevosyrittäjä työskentelee myös muualla, joko hevos- tai muulla alalla. Kuten muussakin yritystoiminnassa, myös hevosalalla toimiminen vaatii pitkän ja lyhyen tähtäimen suunnittelua sekä tavoitteiden asettelua.

– Mahdollisimman monipuolinen toiminta tasaa joidenkin toimintojen kausiluonteisuutta. Hevosyrityksen kulut juoksevat lähes samana vuoden jokaisena päivänä. Kunnossapidettävää, siivottavaa, puhdistettavaa, aidattavaa, korjattavaa ja uuden rakentamista riittää. Hevosia tai työntekijöitä voi sairastua juuri kiireisimpään aikaan, jolloin asiakkaita voi joutua perumaan ja menetettyjen tulojen lisäksi tulee massiivisia hevosklinikkakäynnin kuluja. Hevostalliyrittäjällä ei ole useinkaan minkäänlaista puskuria, kun kaikki on laitettu vanhan korjauksiin tai uusiin investointeihin niin kiinteän kuin elävän käyttöomaisuuden muodossa, Ihalainen valottaa.

Missä ovat suurimmat haasteet?

Ihalainen sanoo, että hevosalan odotetaan olevan koko ajan turvallisempaa ja näkymättömämpää.

– Vaikka kysyntä kasvaa tavallisten harrastajien keskuudessa sekä myös erityisryhmien, syrjäytyneiden ja mielenterveyskuntoutujien puolelta, ala halutaan usein sulkea pois silmistä. Kunnissa sitä ei juurikaan ymmärretä kansanterveyttä tai maaseudun elinvoimaa lisääväksi, hän näpäyttää päättäjiä.

Asenteet hevosilla liikkujia kohtaan saattavat olla liikenteessä välinpitämättömiä ja jopa vaarallisia.

– Maastoryhmämme nähdessään autoilijat usein jarruttavat, suuri kiitos heille, mutta olen kuullut lukuisista vaaratilanteista autoilijoiden ja yksin ratsastavien tai kärryillä ajavien yhteenkohtaamisissa. Tässä on leikitty jo ihmishengillä, hän jyrähtää.

Ihalainen muistuttaa, että hevonen tarvitsee säännöllistä liikuntaa sekä normaaleja luonnon ja liikenteenkin tarjoamia ärsykkeitä niihin siedättyäkseen. Silloin myös ne erityisryhmiin kuuluvat, jotka eivät pääse luontoon ilman hevosen apua, voivat harrastaa turvallisesti.

Miten koronatilanne vaikuttaa?

Islanninhevoset nauttivat laajasta elinpiiristä.

Koronaepidemian myötä tilauskanta on laskenut rajusti. Tällä hetkellä tallilla työskennellään puolella henkilökunnalla, suuremmalla työmäärällä ja tulot ovat pudonneet kolmasosaan. Samaan aikaan lisäkuluja on tullut taudin etenemisen ehkäisyn vuoksi tarvikehankinnoissa ja työaikakustannuksissa. Talli ja varusteet pitää desinfioida päivittäin.

– Kevään kalenteri on kumitettu lähes kokonaan ryhmien osalta. Meillä käy paljon kouluryhmiä ja ne ovat jääneet pois. Tällä hetkellä tuntiratsastajista käy noin puolet. Työntekijät meillä eivät voi jäädä pois – päinvastoin työmäärää on hieman lisää. Hevoset on hoidettava entiseen malliin ja seurattava vieläkin tarkemmin, kun päivittäiset hoitotoimenpiteet tai liikutus eivät välttämättä toteudu tuntitoiminnan yhteydessä. Liikkumattomuus voi myös lisätä hevosten terveydellisiä ongelmia. Hevosia ei voi lomauttaa eikä hakea niille työttömyyskorvausta.

Tallilla toimitaan nyt vain ulkotiloissa pienissä ryhmissä, ilman lähikontakteja muihin ihmisiin.

– Toisaalta toimimme senkin vuoksi, että osalle olemme tällä hetkellä se ainoa pelastusrengas.

Miten Tuulensillan talli erottuu muista hevostalleista?

– Hevosrotu määrittelee meidät islanninhevostalliksi, ja toimimme askellajiratsastukseen erikoistuneena ratsastuskouluna. Panostamme ammattitaitoon ja asiakaspalveluun sekä lajiimme oikein koulutettuihin ja hyviin hevosiin.

Oheispalveluina tallilla on ryhmien käyttöön kokous- ja saunatiloja. Tallilla järjestetään yritysten tyky-päiviä ja toimintaa kouluryhmille, ja se tarjoaa vuorovaikutuskoulutuksia Treili Oy:n työhyvinvointipalveluiden kanssa.

Millaista yhteistyötä hevostallit Ylöjärvellä tekevät?

– Meillä on erinomaista yhteistyötä muiden alueen tallien kanssa. Saatamme ohjata asiakkaita ottamaan yhteyttä naapuritalliin, jos mielestämme sen toiminta on paremmin asiakkaan kysyntään vastaavaa.

– Olemme aloittaneet verkostoitumisen tällä alueella hevostallien kanssa laajemmin ja järjestimme äskettäin kaikille alalla toimiville verkostoitumispäivän. Paikalla oli kymmenkunta täysin eri lajien parissa toimivaa hevosyrittäjää. Saimme aikaiseksi hyviä keskusteluja alan tulevaisuudesta ja haasteista ja kehityksestä. Huomasimme, että kaikki painivat samojen haasteiden ääressä.