KORONAPANDEMIA: Ranskassa asuvat Kaunistot sanovat tiukasta talouskuuristaan tunnetun maan toimivan nyt terveys edellä – ”Opettelemme elämään muumilaaksomaista arkea

Kirjailija Verna Kaunisto (vas.) ja viulutaiteilija-tietokirjailija Verna Kaunisto-Feodorow asuvat Ranskassa. He sanovat, että Ranskan valtio on ottanut kiitettävän tosissaankoronapandemian hoidon. Eljas Kaunisto vieraili muutama viikko sitten siskojensa luona.
Kirjailija Milja Kaunisto (vas.) ja viulutaiteilija-tietokirjailija Verna Kaunisto-Feodorow asuvat Ranskassa. He sanovat, että Ranskan valtio on ottanut kiitettävän tosissaankoronapandemian hoidon. Eljas Kaunisto vieraili muutama viikko sitten siskojensa luona.

Lounais-Ranskassa Aveyronin läänissä Villecomtalissa asuva kirjailija Milja Kaunisto ja Etelä-Ranskassa Aix-en-Provence-nimisessä kaupungissa elävä viulutaiteilija-tietokirjailija Verna Kaunisto-Feodorow kiteyttävät liki 70 miljoonan asukkaan maan olevan tosissaan koronapandemian kukistamisessa. – Tiukasta talouskuuristaan tunnettu Ranska toimii nyt terveys edellä. Valtion viesti määrää kaikki liki 70 miljoonaa asukasta äärimmäiseen varovaisuuteen.

Ranska on suuri maa Euroopan ytimessä.

Kirjailija-muusikkoperhe Milja Kaunisto ja Petteri Parviainen asuvat lapsineen ranskalaisittain ajateltuna valkoisella alueella Jumalan selän takana. Heidän kotinsa on pikkuruisessa, keskiaikaisessa maalaistaajamassa Villecomtalissa Aveyronin läänissä Lounais-Ranskassa.

Viulutaiteilija-tietokirjailija Verna Kaunisto-Feodorow perheineen elää Aix-en-Provencen kaupungissa, joka sijaitsee 30 kilometrin päässä Marseeillesista Etelä-Ranskassa.

Sunnuntaina 22. maaliskuuta Ranskassa oli 16 018 koronaan sairastunutta ja 674 virukseen kuollutta. Sairastuneista runsaat 7 000 on sairaalahoidossa ja noin 5 000 covid-home-kotiseurannassa.

– Ranskalla ei ole enää vaihtoehtoja. Tarkasta talouskuristaan tunnettu maa toimii nyt terveys edellä. Sen on pakko. Näin suuria rahasummia ei kulutettaisi (yli kolmen miljardin avustuspakkaus), eikä näin suuria riskejä otettaisi talouden kanssa, jos tilanne ei olisi todella vakava. Kausi-influenssat jylläävät täällä joka vuosi. Koskaan en ole nähnyt vastaavanlaisia otteita. Valtion viesti määrää äärimmäiseen varovaisuuteen, Milja Kaunisto kertoo.

– Ei ihme, että Ranskan presidentti Emmanuel Macron viljeli viimeviikkoisessa puheessaan peräti kuusi kertaa lausetta: ”Me olemme sodassa”. Koko Ranska on karanteenissa. Ulkona liikkumista valvotaan erittäin tarkasti. Poliisit partioivat nyt muun muassa helikoptereilla. Kaikilta vaaditaan erillinen lupalappu ulkoiluun, ja ulos saa mennä vain muutamassa pakottavassa tapauksessa: ostamaan ruokaa, ostamaan lääkkeitä ja käymään lääkärissä (odotushuoneessa odottelua ei sallita, jos epäilee koronavirusta, on soitettava erilliseen hätänumeroon). Päivittäinen liikunta sallitaan myös, mutta kodin välittömässä läheisyydessä. Muihin ihmisiin on pidettävä metrien hajurako, Kaunisto kuvailee.

Kauniston mukaan kaikkia ihmisiä helpottaa se, että valtio takaa pankkilainat.

–  Vuokrat sekä sähkö-, vesi- ja kaasulaskut on jäädytetty. Konkursseja ei sallita, vaan kaikki autetaan ylös suosta. Myös taiteilijat, kuten basistimieheni, saavat korvauksia menetetyltä ajalta. Lupauksista ja tositoimista huolimatta kansalaisten huoli on suuri, hän luonnehtii tilannetta.

– Jokaisella on tapansa reagoida stressiin. Toiset skarppaavat, toiset lakoavat täysin. Ennennäkemätöntä aggressiivisuutta on havaittavissa esimerkiksi kauppajonoissa, kun marketteihin otetaan kerrallaan vain 10 ihmistä. Ranskalaiset ovat syvästi perhekeskeisiä, ja nyt tilanne on se, että vanhempia ja muita sukulaisia ei saa nähdä lainkaan. Kukaan ei tiedä, milloin tilanne helpottuu. Puhutaan jopa kahden kuukauden karanteeniajasta. Se on mielestäni positiivinen arvio.

Media on ottanut uutisoinnin erittäin vakavasti

Sanatyöläinen Milja Kaunisto kertoo Ranskan presidentin kiitelleen kansalaisia heidän kylmäpäisyydestään valeuutisia kohtaan.

– Uutisointi on otettu erittäin vakavasti. Linjasta ei poiketa kuin sosiaalisessa mediassa, jossa salaliittoteoriat kukoistavat kuten aina muulloinkin. Medialukutaidon tärkeys tulee päivä päivältä ilmeisemmäksi. Täällä ei ole kuitenkaan vallalla USA:sta tuttu syyttely eikä poliittinen peli, ei ainakaan näkyvästi, vaikka karanteenipäätöstä edelsivät kunnallisvaalit koko maassa. Niiden kakkoskierros siirrettiin yhteisellä päätöksellä myöhemmäksi. Epäluuloa Ranskan presidenttiä kohtaan ei ole onnistuttu hälventämään, vaikka hänen toimiaan pidetään ripeinä ja kattavina, Kaunisto selostaa.

Kauniston mukaan Ranskan katse suuntautuu nyt sen naapurimaihin: Italiaan ja Espanjaan. Niissä koronatilanne on hälyttävä.

– Kaikki tietävät, että me olemme seuraavia. Espanjan valtio on ottanut toistaiseksi kontrollinsa alle yksityisetkin sairaalat. Tällaisissä tilanteissa huomataan, miten ensiarvoisen tärkeää on julkinen terveydenhuolto. Ranskassa on erinomainen sairaalahoito ja Euroopan historian pisin kokemus lääketieteestä, mutta ennuste on silti huolestuttava, kun maassa kuolee päivittäin lähes 700 ihmistä ja sairaalat ylikuormittuvat.

– Virus nousee kohti pohjoista, ja Suomessa on varauduttava seuraavien viikkojen aikana täyskaranteenin mahdollisuuteen. Täällä ihmetellään, miksi sellainen ei ole jo voimassa Suomessa. Pienempi väkimäärä ja laajat asumattomat alueet helpottavat totta kai Suomen tilannetta verrattuna Länsi-Eurooppaan.

Milja Kauniston asuinkylän kadut ovat tyhjät Villecomtalessa.
Milja Kauniston asuinkylän kadut ovat tyhjät Villecomtalessa.

Arki on rytmittynyt uudella tavalla

Kauniston nelihenkisessä perheessä on löydetty uusi rytmi arkeen.

– Pidämme kotikoulua tyttärillemme Alfhildille, 7, ja Lydialle, 11. Mieheni tekee musiikkia kotistudiossaan, ja minä kirjoitan romaania. Olemme huomanneet olevamme etuoikeutettuja, kun asumme pikkukylässä, jossa on 300 asukasta ja silti kaikki palvelut.

– Kenenkään ei tarvitse lähteä kylän ulkopuolelle, joten virus ei pääse leviämään. Toistaiseksi kylässä ei ole ollut yhtään tartuntaa. Naapurikunnissa sen sijaan tauti leviää. Niissä on paikallistettu oireettomana muita tartuttaneen henkilön tartunta fysioterapeutin odotushuoneesta lähteneeksi. On vain ajan kysymys, milloin tauti tulee keskuuteemme. Uskon kuitenkin meidän selviävän tästä, olemme perusterveitä ja urheilullisia. Kevät on nyt kauneimmillaan, mikä auttaa meitä pitämään hyvää energiaa yllä, Kaunisto vakuuttaa.

Viulutaiteilija Verna Kaunisto-Feodorow harjoittelee päivittäin kotonaan. Hän sanoo perheensä opettelevan elämään muumilaaksossa.
Viulutaiteilija Verna Kaunisto-Feodorow harjoittelee päivittäin kotonaan. Hän sanoo perheensä opettelevan elämään muumilaaksossa.

Pysykää kotona!

Viulutaiteilija-tietokirjailija Verna Kaunisto-Feodorow on erittäin tyytyväinen Ranskassa toistettavaan ohjeistukseen.

– Viesti on yksiselitteisen selkeä: ”Pysykää kotona.”

– Täällä toistetaan sitä, että sairaus siirtyy paitsi pisaratartuntana myös oireettomista taudinkantajista kosketustartuntana käsien kautta. Älä koske kasvojasi: nenää, silmiä tai suuta ulkona ollessasi tai palattuasi sisälle ennen kuin olet pessyt kätesi vähintään 20 sekuntia saippuoiden. Huuhtele myös kaikki ruoka-ainepakkaukset ja desinfioi kahvat. Pese vielä lopuksi uudelleen kätesi, Kaunisto-Feodorow toistaa jo ulkomuistista.

– Kaikki yleiset kokoontumisalueet on suljettu 135 euron sakon uhalla. Osassa kunnista sakko on nostettu jo 375 euroon.  Tämä koskee myös sellaisia alueita, joissa ei välttämättä ole paljon ihmisiä, kuten rantoja ja ulkoilualueita.

– Kansalaiset saavat ulkoilla ainoastaan ja yksinomaan lupalapun kanssa. Lappu on printattava (tai täytettävä käsin kotona), ja siinä on oltava päiväys ja henkilötiedot. Jokaista ulkoiluluvallakin liikkuvaa henkilöä vaaditaan pysyttelemään vähintään yhden metrin etäisyydellä kaikista kanssaihmisistä ja kaikissa tilanteissa. Noin 100 000 poliisia vahtii yötä päivää säännösten noudattamista.

– Töissä saavat käydä ainoastaan hoitohenkilökunnan lisäksi postin ja elintarvikeketjun ja sairaanhoidon työntekijät ja näihin toimialoihin liittyvät ammattilaiset, kuten rekankuljettajat sekä näiden toimien toimittamiseksi vaadittavien ammattilaisten pienokaisten lastenhoitajat. Bensa-asemat ovat auki. Osa sähkömiehistä ynnä muista vastaavista teknisistä osaajista on työssä, sillä ilman heidän työpanostaan yhteiskunta ei pyöri.

– Muita syitä ulkoiluun (luvan kanssa) ovat lyhyt lenkkeily tai lemmikin ulkoiluttaminen lähiympäristössä. Nämä on tehtävä yksin ja maksimissaan kilometrin tai kahden mittaisina. Taloudesta yksi ihminen pääsee käymään kaupassa, ja hän saa tehdä vain välttämättömät elintarvikeostokset. Kaikki muut kaupat ja ravintolat ovat suljettuja. Lääkärissä- ja apteekissa käynti on lupalapun kanssa sallittuja. Myös pienen lapsen ulkoiluttaminen, kun pakko sitä vaatii, voi toistaiseksi tulla lyhyesti kysymykseen.  Armeija valjastaa paraikaa sotakalustoansa käyttöön, ja se rakentaa kenttäsairaaloita tehohoitoa vaativien potilaiden auttamiseksi sairaaloiden läheisyyteen.

– Joissakin maan osissa on otettu käyttöön illasta aamuun (kello 20-06) kestävä totaalinen ulkonaliikkumiskielto. Yleisesti ottaen eristyssäännöksien odotetaan jatkuvan ja tiukentuvan entisestään seuraavien viikkojen aikana, Kaunisto-Feodorow selvittää.

Autoihin murtaudutaan hengityssuojien perässä

Verna Kaunisto-Feodorow tietää, että lääkintäviranomaiset ja sairaanhoitajat ovat usein epätoivon ja jaksamisensa partaalla.

– Vaikeimmissa tapauksissa he joutuvat valitsemaan kahden potilaan väliltä hengityslaitteeseen kytkettäväksi sen, kumpi vaikuttaa todennäköisimmin selviävän taudista. Tällainen on henkisesti erityisen ranskasta, Kaunisto-Feodorow sanoo.

Hänen mukaansa surullista on, että lieveilmiöt rehottavat.

– Sairaanhoitajien autoihin murtaudutaan hengityssuojien ja kumikäsineiden toivossa. Terveysministeri on vedonnut kansalaisiin, että kaikki tahot, joilla on varastoissaan hengityssuojia, ovat velvoitetut tuomaan koko varastonsa lähimpään sairaalaan tai apteekkiin. Lääkärit ja hoitajat tekevät töitä toisinaan materiaalin puutteessa oman terveytensä kustannuksella, ja sunnuntaina ilmoitettiin ensimmäisen lääkärin kuolemasta.

– Joka ilta kello 20 kansalaiset kokoontuvat ikkunoihin ja parvekkeille kannustamaan hoitohenkilökuntaa aplodeilla ja kattilanpohjiin paukuttamalla. Aplodit kuuluvat kaikkialla ja ne näytetään suorana lähetyksenä myös pääuutisissa.

– Samalla todella moni kansalainen on jo lähtenyt mukaan terveystalkoisiin. Autotehdas valmistaa nyt osia hengityslaitteisiin. Sokeritehdas, Dior, Hermes ja L´Oreal valmistavat parfyymien sijaan käsidesiä. Kangas- ja vaatetuotantolaitokset valmistavat hengityssuojia. Kaikki pyörivät 24/7.

Medialla pedagoginen ote

– Media on ottanut neutraalin, mutta pedagogisesti vahvan aseman, Verna Kaunisto-Feodorow arvostaa.

– Valtakunnallinen media pyrkii yksiselitteisesti tukemaan eristyksen merkitystä kaikin tavoin. Media valottaa, miten eri ammattikunnat taistelevat selvitäkseen, sekä sitä, miten hallitus yrittää löytää keinoja tilanteesta selviytymiseen.

– Talouskysymykset on siirretty uutisista pääosin syrjään. Hoitohenkilökunnalle annetaan reilusti aikaa pääuutisissa. Sairaaloiden tilannetta kuvataan, sairaanhoitajia ja lääkäreitä haastatellaan tilanteen kehittymisestä päivittäin. Yksi televisiokanava on avattu kokonaan pelkästään etäkoulun tukemiseen, hän selvittää.

Le Monde kertoi Suomen julistaneen hätätilan

Verna Kaunisto-Feodorow havaitsi, että Le Monde mainitsi Suomen hallituksen julistaman hätätilan käynnistämisestä 16. maaliskuuta.

– Hilpeyttä puolestaan herätti CNEW:in artikkeli, jossa kerrottiin ”5 neuvoa, kuinka olla yhtä onnellinen kuin suomalaiset (karanteenissa)”. 1) Ota kylmiä suihkuja. 2) Lue (esimerkiksi Muumeja). 3) Sulje silmäsi ja kuvittele olevasi metsässä. 4) Syö pullaa kahvin kanssa. 5) Käy virtuaalitaidenäyttelyssä.

Ranska on hiljentynyt. Kansalaiset ovat kodeissaan neljän seinän sisällä. Keittokirjoistaan kuulu Verna Kaunisto-Feodorowilla on nyt paljon aikaa kokkaamiselle.
Ranska on hiljentynyt. Kansalaiset ovat kodeissaan neljän seinän sisällä. Keittokirjoistaan kuulu Verna Kaunisto-Feodorowilla on nyt paljon aikaa kokkaamiselle.

”Opettelemme elämään muumilaaksomaista arkea”

– Uutisvirta hengityskoneiden ja erityissairaspaikkojen jatkuvasta vähenemisestä ei rohkaise meitä turhiin ulkoiluihin, Verna Kaunisto-Feodorow sanoo napakasti.

– Meillä on sikäli onnea, että asumme keskellä Aix-En-Provencen kaupunkia. Lähellämme on avoimia ruokakauppoja ja apteekkia.

– Meillä on myös puutarha ja terassi, joten pääsemme karanteenissamme jaloittelemaan.

– Monien muiden tavoin teimme suuret perustarvikeostokset ennen eristyksen alkua, joten käymme kaupassa ainoastaan harvoin täydentämässä tuorevarastoja. Suositus on enintään kerran viikossa. Kun kauppareissulle lopulta lähtee, voi olla, ettei siellä olekaan sitä, mitä lähti hakemaan. Esimerkiksi tänään leipä oli loppunut.

– Opettelemme elämään muumilaaksomaista arkea tutustuen itseemme ja toisiimme uudenlaisessa, verkkaisessa tila-ajassa. Teemme asioita yhdessä ja erikseen, käytämme aikaa lukemiseen ja puutarhassa hääräämiseen.

– Urheilen aamuisin tyttäreni kanssa olohuoneessa. Kokeilemme uusia, monimutkaisia ruokareseptejä, joihin ei normaaliarjessa ole ollut aikaa. Esimerkiksi tänään haudutimme koko päivän paistilla täytettyä kokonaista kaalia, joka oli illalla varsin herkullista, keittokirjoistaan kuulu Kaunisto-Feodorow kertoo.

– Tulevasta emme juurikaan puhu, sillä emme vielä tiedä, mitä se tuo tullessaan.

MATTI PULKKINEN