Vastaus Sami Savion vastineeseen: ”Emme kaipaa kaduillemme hakaristilipuin marssivia kulkueita”

Vastineesi ei valitettavasti vakuuttanut minua, tuskin kaikkia muitakaan lukijoita. Se, että kerrot puolueenne kantavan huolta suomalaisten taloudesta ja turvallisuudesta sekä työn tekemisen ja yrittämisen kannattavuudesta, ja siitä että Suomessa on oltava mahdollista asua sekä kaupungeissa että maaseudulla, on niin sanottua poliittista jargonia, jonka mikä tahansa puolue allekirjoittaa. Kukaan ei halua meille muuta kuin edellä mainittua.

Kerroit jakavasi täysin puheenjohtajanne Jussi Halla-Ahon näkemyksen, mitä tulee puolueenne ääriryhmien, kuten etnonationalistien toimintaan kirjoituksineen ja puheineen. Halla-Aho on julkisuudessa todennut että kyseinen ei kuulu perussuomalaisen puolueen tapaan toimia, sen olemme kaikki kuulleet. Mutta se, että noin todetaan ei riitä, jos samat henkilöt saavat jatkaa ja törkeydet kuitataan sanomalla ”tekevälle sattuu ja rapatessa roiskuu”.

Eikä kyse suinkaan ole yksittäistapauksesta. Hiljainen hyväksyntä antaa vääjäämättä sen käsityksen, että äärioikeistolainen ajattelu ei ole väärin, mutta ”älkää nyt missään nimessä tulko ajatuksienne kanssa julkisuuteen koska se tahraa puolueen maineen”.

Tästä syystä se leima on myös kaikkien niiden otsassa, jotka eivät jyrkästi sanoudu ääriryhmien toiminnasta irti ja vaadi avoimesti itsensä rasisteiksi julistautuneiden ja rotuoppien kannattajien erottamista puolueesta. Jeesustelu asian ympärillä ei auta.

Mitä taas tulee mainitsemasi ääriajattelun marginaalisuuteen Suomessa, niin historian kirjoista on luettavissa, että marginaalista se oli alussa myös 1930-luvun Saksassa. En tarkoita tässä pelkästään Suomea vaan sitä, mitä Euroopassa tapahtuu kaikkialla, mitkä ovat näiden ääriliikkeiden kontaktit keskenään ja etenkin sitä, mitkä puolueet missäkin maassa ovat ääriliikkeiden tukena, tai ainakin antavat heidän toiminnalleen sen hiljaisen hyväksynnän.

Tästä syystä se on pysäytettävä jo alkumetreillä. Emme kaipaa kaduillemme hakaristilipuin marssivia kulkueita. Emme edes sananvapauden nimissä.

Maahanmuuttokeskustelu on asia erikseen ja siitä olisi syytä löytää yhteinen sävel hallituksen ja opposition välillä. Pakolaisvirrat tulevat valitettavasti jatkumaan niin kauan, kun isot USA ja Venäjä pyörittävät sotia Lähi-Idässä ja jättävät humanitäärisen siivouksen Euroopan harteille. Sen ottaminen esille noiden kahden kanssa on Euroopan yhteinen asia.

Kansallisomaisuuden, kuten sähkö- ja vesijohtoverkkojen myynnistä yksityisille olemme samaa mieltä, mutta nykyisen hallituksen piikkiin ei pidä pistää sitä, minkä kanssa hallituksella ei ole mitään tekemistä. Kaupunkien ja kuntien vesihuollosta vastaavat kunnat ja kaupungit, ei Marinin hallitus.

Tsemppiä eduskuntatyöhön ja Hyvää Kevättä! Yrittäkää nyt yhdessä hallituksen kanssa saada meille tärkeitä asioita maaliin ja jättäkää toistenne nokittelu vähemmälle. Kyllä se onnistuu kun oikein pinnistelee. Puolin ja toisin.

Lisäys: Viimeinkin perussuomalaisen puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-Aho reagoi puolueensa nuorisojaoston fasistisiin ja etnonationalistisiin puheisiin. Siihen tosin tarvittiin nuorisojaoston toisen varapuheenjohtajan Toni Jalosen puhe Virossa. Siis edustaessaan suomalaista eduskuntapuoluetta ulkomailla!

Puheessaan Jalonen kertoi avoimesti olevansa fasisti, etnonationalisti ja traditioinalisti. Halla-Aho ei tosin tehnyt muuta kuin ”pyysi selvityksen” Jaloselta, ei erottanut puolueesta. Ilmoitti samalla useaan kertaan kuullun ”puolueessa ei ole sijaa fasistisille ajattelulle”.

Tarkoittanee käytännössä sitä että ajattelulle on sijaa, kunhan pitää suunsa kiinni julkisuudessa. Joko nyt uskaltaa myös n s rivikansanedustajat avata suunsa ja sanoutua irti puolueeseen pesiytyneistä mustapaidoista?

Veijo Kortelainen
edelleen poliittisesti puolueeton tarkkailija

Lue aiheeseen liittyvät aiemmat kirjoitukset:

Kommentteja Sami Savion kolumniin: Yksityistäminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että toiminta tehostuu ja kansa hyötyy

Vastine Veijo Kortelaiselle: Aatteellinen perustamme on selkeä