Terttu ja Seppo Härmä opettelevat tietokoneen käyttöä eläkeläisyhdistyksen kurssilla

Akaalaiset Terttu ja Seppo Härmä tunnustavat, että kummallakaan ei ole suurta hinkua tietokoneelle. Silti palvelujen siirtyminen nettiin on saanut eläkeläispariskunnan hankkimaan kannettavan tietokoneen ja kartuttamaan osaamista Viialan Eläkkeensaajien tietokonekurssilla.

– Tietokoneen käyttö tulee pakolliseksi eläkeläisillekin, Seppo Härmä toteaa.

Pariskunnan mielestä opittavaa on vielä paljon. Seppo Härmä käytti nosturinkuljettajan työssään vuodesta 1995 lähtien nosturissa tietokonetta, mutta erityisosaamisesta ei ole ollut suoraan hyötyä arkielämässä. Kaupassa ja elintarviketeollisuudessa työskennellyt Terttu ei työssään tarvinnut tietokonetta.

Seppo ja Terttu Härmä ovat hankkineet kotiin kannettavan tietokoneen.

Kylmiä väreitä

Härmät sanovat ”juuri osaavansa” maksaa laskut verkkopankissa, ja Seppo hoitaa asioita sähköpostilla.

– Kerran kun lähetin tiehoitokunnalle sähköpostia, en saanut sitä lähtemään, ja minun piti käydä hakemassa naapurin Jokke apuun. Hän huomasi, että osoitteesta puuttui piste, Seppo Härmä kertoo.

Nettiselaimen kirjanmerkeistä löytyvät suorat linkit muun muassa pankkipalveluihin, lehtiin, eläkeläistapahtumiin, sääpalveluun, nettikirpputorille ja raskaan kaluston kauppapaikkaan.

– Käyn katsomassa muun muassa traktoreita ja autoja. Oulussa olisi yksi sellainen auto, jota olin ajatellut, Seppo Härmä kertoo.

Sähköpostien lähettämisen lisäksi Härmät haluavat oppia uusimaan sähköisesti lääkereseptit sekä saada varmuutta kaikkeen tekemiseen.

– Olen aika arka, kun tulee kaikenlaisia mainoksia ja virheilmoituksia. Kerran pelästyin, kun katkaisin yhteyden pankkiin, ennen kuin olin kirjautunut ulos. Se ei kuulemma ole niin vaarallista, mutta minulla meni heti kylmät väreet, Seppo Härmä kertoo.

Härmän mielestä paras tapa oppia uutta on kertaus ja toistot.

– Varmuus tulee siitä, kun asia käydään läpi uudestaan. Samoin oli jo kansakoulussa. Jos opettaja laski jonkun laskun vauhdilla, se meni ohi molemmista korvista, Härmä tuumaa.

Härmät maksavat laskut tietokoneella.

Pelitkin kiinnostavat

Viialan Eläkkeensaajien jäsenet ovat opiskelleet kaksi lukukautta tietokoneen ja sähköisten palvelujen käyttöä Akaan kaupungin ylläpitämällä Viialan atk-pajalla. Parhaillaan pajalla tietokonetaitoja harjoittelee pienryhmä lisäoppia kaipaavia.

Lisäksi Viialan Eläkkeensaajilla on Verkosta virtaa -hankkeen vertaisopastajina Kari Salo ja Aulis Kirves, jotka päivittävät myös yhdistyksen kotisivuja. Kari Salon mukaan eläkeläiset haluavat oppia käyttämään erityisesti sähköisiä pankkipalveluita.

– Se on tärkeää, koska esimerkiksi Viialassa ei ole yhtään pankkikonttoria, Salo sanoo.

Toinen eläkeläisiä kiinnostava verkkopalvelu on Omakanta, josta löytyvät omat terveystiedot ja reseptit ja jossa voi pyytää reseptin uusimista. Myös oman eläkeläisyhdistyksen ja sen kattojärjestön sekä Akaan kaupungin kotisivujen löytäminen ja muu tiedonhaku koetaan tärkeäksi.

– Netistä vastauksen saa melkein jokaiseen asiaan, kun vaan osaa hakea oikeilla hakusanoilla. Lisäksi moni haluaisi pelata, Kari Salo kertoo.

Viialan Eläkkeensaajien toiveena on, että tietokoneopetus Viialan atk-pajalla jatkuu myös ensi syksynä.

Seppo Härmä on opetellut tietokoneen käyttöä Viialan Eläkkeensaajien kurssilla.