”Meillä ei ole tällä hetkellä tarjota sinulle ystävää” – SPR:llä on huutava pula ystävätoiminnan vapaaehtoisista, lähtisitkö sinä mukaan?

SPR järjestää helmikuussa ystävätoiminnan kurssin Leijassa.

Vapaaehtoisten ystävien lisäksi SPR tarjoaa myös ulkoilutusapua. (arkistokuva)

SPR:llä on huutava pula vapaaehtoisista ystävistä, kertoo Ylöjärven osaston puheenjohtaja Arja Sonne. Siksi Leijassa järjestetään pian ystävätoiminnan kurssi, jonne Sonne toivoo mahdollisimman monen innokkaan osallistuvan.

– Ikävintä on tietysti se, että joku ystävää tarvitseva soittaa meille ja meidän on pakko sanoa, että meillä ei ole tällä hetkellä tarjota sinulle ystävää. Olisi ihanaa vastata toisin, hän kertoo.

SPR:n vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi vanhusten, mielenterveyskuntoutujien tai vammaisten ystävinä. Sonnen mukaan pelkästään iäkkäät eivät ole vailla ystävää, vaan joukossa on myös nuoria.

– Meihin on ottanut yhteyttä myös 18-vuotias poika, joka oli ystävän tarpeessa.

Kurssi antaa valmiudet ystävänä toimimiseen

Ystävätoimintaan osallistuva voi sitoutua niin lyhyeen kuin pitkäänkin ystävyyteen. Ystävän kanssa yleensä vietetään aikaa esimerkiksi kahvittelun tai ulkoilun merkeissä. Tarkoituksena on, että vapaaehtoinen antaa aikaansa toiselle, ystävää kaipaavalle ihmiselle.

Sonnen mukaan kurssi antaa valmiudet vapaaehtoisena ystävänä toimimiseen, minkä lisäksi siellä tutustutaan ystävän velvoitteisiin, vastuihin ja oikeuksiin.

– Esimerkiksi vaitiolovelvollisuus on toiminnassa tiukasti säädelty. Ystävätoiminnasta kirjoitetaan myös ihan virallinen sopimus ystävysten välillä.

Ystävykset sopivat tapaamisista kuitenkin keskenään.

– Ystävien tulee olla joustavia keskenään ja käynnit sovitaan yhdessä. Vapaaehtoisiltamme ei voi odottaa esimerkiksi viikottaisia käyntejä, mutta sovituista yhteisistä tapaamisista on pidettävä kiinni.

Rohkea ja avoin mieli

Millainen ystävätoimintaan osallistuvan vapaaehtoisen tulee sitten olla?

– Täysi-ikäisyyttä vaadimme. Pitää olla myös rohkea ja avoin mieli. Ei saa pelätä sitä, että toisella ihmisellä on joskus huonojakin päiviä.

Entä miten ystävä valitaan?

– Siinäpä se. Kemioiden pitää kohdata. Mutta hienointa on se, kuin jotkut ystävystyvät ihan oikeasti ja viettävät aikaa yhdessä vielä vuosien jälkeenkin.

Maksuton ystävätoiminnan kurssi järjestetään Leija-kirjastossa 11. helmikuuta klo 17–20.  Ilmoittautumiset 7. helmikuuta mennessä osoitteeseen ylojarvenosasto@gmail.com tai 040 818 5422

Lue myös:

Olisiko sinusta kaveriksi mummuille? Soppeenmäkeläiset Irja ja Leila haaveilevat ihmisten ilmoille lähtemisestä ja yhteisistä juttuhetkistä, kunhan vain kaveri löytyisi

Erkki, 82, on innokas lenkkeilijä ja ulkoiluttaa vanhuksia – Mies on kävellyt tälle vuodelle melkein 900 kilometriä

Ystäväpalvelun kautta uuden ystävän saanut Kari, 78: ”Tämä on minulle sellaista terapiaa”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?