Ystäväpalvelun kautta uuden ystävän saanut Kari, 78: ”Tämä on minulle sellaista terapiaa”

Pirkko Pilvinen ja Kari Heikkonen tapasivat toisensa seurakunnan vapaaehtoistoiminnan ystäväpalvelun kautta. Ystävykset näkevät yleensä torstaisin, jolloin istutaan alas ja keskustellaan kaikesta maan ja taivaan välillä.

Pirkko Pilvinen ja Kari Heikkonen sanovat olevansa hyvillään, että ystävystyivät ystäväpalvelun kautta. – Yksinäisiä on paljon ja heistä kaikki eivät välttämättä päästä toisia ihmisiä lähelleen syystä tai toisesta. Jos ystäväpalvelun vapaaehtoiseksi tahtoo ryhtyä, on hommaan sitouduttava.

Keihäsnemen palvelutalossa 2000-luvun alussa asti asustanut Kari Heikkonen oli kaivannut itselleen juttuseuraa jo pidempään.

Kyllähän talossa naapureita riitti, mutta Heikkonen törmäsi heihin enimmäkseen ruokailutilanteissa, jolloin ihmisille ei juuri tullut puhuttua – mies kun kaipasi sellaista seuraa, jonka kanssa voisi keskustella monenlaisista asioista, esimerkiksi luonnosta ja taiteesta.

Lopulta tällainen ihminen löytyikin, mutta palvelutalon ulkopuolelta.

– Päätin ottaa yhteyttä seurakunnan seurapalveluun, josta sitten löydettiin minulle sopiva kaveri, Heikkonen kertoo seurakunnan ystäväpalvelun kautta löydetystä ystävästä.

Sydämen asia

Heikkosen ystävä Pirkko Pilvinen oli puolestaan kuullut jo pidemmän aikaa vanhempien ihmisten potemasta yksinäisyydestä ja päätti ryhtyä sanoista tekoihin. Hän ilmoittautui ystäväpalvelun vapaaehtoiseksi, eikä asettanut tulevalle ystävälleen minkäänlaisia kriteereitä.

– Tietysti se on aika tärkeää, että ihmiskemiat kohtaisivat tässä hommassa. Minä kuitenkin päätin, että oli ihminen millainen tahansa, niin otan hänen ystävänään olemisen sydämen asiakseni, Pilvinen selittää.

Elokuussa 2017 Pilvinen ja Heikkonen päättivätkin alkaa toistensa ystäviksi.

Puolentoista vuoden ajan kaksikko on tavannut melkein joka torstai niin, että Pilvinen tulee vierailemaan Heikkosen luo Keihäsniemeen. Kaksikon mukaan kaikki on mennyt loistavasti.

– Tämä on minulle sellaista terapiaa, Heikkonen sanoo.

Taide yhdistää

Kaksikkoa yhdistää ainakin innostus taiteisiin.

Pilvinen ja Heikkonen kertovat, että yhteinen sävel löydettiin tutustuttuaessa hyvin nopeasti. Kaksikko huomasi, että ainakin taide on yksi aihealue, joka yhdistää.

– Karilla on kotonaan taidetta seinillä ja hänellä on ollut taiteellisia ystäviä, Pilvinen kertoo.

Heikkonen kertookin, että hänen ystäväpiiriinsä on kuulunut musikaalisia ihmisiä kapellimestareista lähtien. Mies on soittanut itsekin muun muassa klarinettia ja saksofonia.

– Ja oopperasta tykkäämme molemmat. Savonlinnan oopperajuhlissa olen käynyt monet kerrat, mies sanoo.

Toiselta oppii

Kaksikon mukaan he keskustelevat myös kaikesta ajankohtaisesta, sillä heistä molemmat ovat hyvin kartalla kaikesta, mitä tapahtuu.

– Ja kyllä minä olen Karilta paljon oppinutkin. Hänellä on ihan mieletön muisti. Esimerkiksi luonnosta ja merenalaisesta elämästä olen oppinut todella paljon, Pilvinen sanoo.

– Olen pitänyt aina silmät ja korvat auki. Ja olen nykyään myös aikamoinen sohvaperuna. Eniten tykkään katsoa luonto-ohjelmia, luonnosta kiinnostunut mies sanoo.

Myös palvelutalon henkilökunta on saanut osansa Heikkosen luontotietämyksestä.

– Valistan heitä muovisten ruokalappujen käytöstä. Olen kertonut, että olen huolissani siitä, että ne päätyvät poltettavaksi Tarastejärvelle luontoa saastuttamaan, hän kertoo.

Ystäväpalvelu

 • Ylöjärven seurakunnan ystäväpalvelu on yhteistä SPR:n kanssa.
 • Se on vapaaehtoistyötä, jonka kautta järjestetään esimerkiksi:
  - henkilökohtaisia ystäviä
  - ulkoilutusystäviä
  - ystävien vierailuja laitoksiin
  - saattajapalvelua
  - lehden lukemista näkövammaisille

Lähde: Ylöjärven Seurakunta