Erkki, 82, on innokas lenkkeilijä – kävellyt tälle vuodelle melkein 900 kilometriä

Kesäkuun lopussa 82-vuotissyntymäpäiviänsä viettänyt Erkki Vartiovuori on entinen palomies, joka pitää yllä toimintakykyään jokapäiväisellä lenkkeilyllä. Oman lenkkeilyn lisäksi hän käy ulkoiluttamassa myös muita vanhuksia vapaaehtoisena yhdessä vaimonsa kanssa.

Timo (vas.) ja Erkki ovat tunteneet toisensa jo useamman vuoden. He käyvät ulkoilemassa yhdessä viikoittain.

Kun Erkki Vartiovuorelle ehdottaa lehtihaastattelua, tokaisee mies painokkaasti, että valmiissa lehtijutussa on sitten vältettävä superlatiivien viljelyä viimeiseen asti. Mitään itsensäkehumisjuttua siitä ei saisi siis missään nimessä tehdä.

Uskallan vastustaa, mutta varovasti.

Sillä se, mikä tekee juuri Vartiovuoresta erityisen ikäihmisen, on hänen suhtautumisensa kunnon ylläpitoon.

Juuri 82 vuotta täyttänyt mies nimittäin lenkkeilee päivittäin 5–8 kilometrin lenkkejä ja on tuttu näky Leijan ja Haaviston ympäristössä.

Hän myös pitää kirjaa lenkeistään, jotta voi myöhemmin tarkastaa, millaisia matkoja on tullut vuodessa kuljettua.

– Nyt tämä sanoo, että 860 kilometriä, eläkkeellä oleva palomies laskeskelee vuoden alusta kesäkuun loppuun kertynyttä lenkkisaldoa.

Sata kilometriä viikossa

Lenkkeily on tietysti mukava ulkoilmaharrastus, mutta Vartiovuorelle se on elinehto.

Kakkostyypin diabetesta sairastava ja sydämentahdistimella varustettu ikämies näet huomauttaa, että lääkärikin pysyy tyytyväisenä, kun on näyttää mustaa valkoisella liikkumisesta.

– Heti tutkimuksiin mennessä lääkäri huutaa jo ovelta, että oletkos muistanut lenkkeillä.

On lenkkeilyn kanssa mennyt joskus ylikin.

Reilut 15 vuotta sitten Vartiovuori päätti, että hänen on käveltävä ainakin sata kilometriä viikossa. Sen hän tekikin ja jatkoi sadan kilometrin viikkovauhdin ylläpitämistä puolen vuoden verran.

– 90-luvulla kävin Helsingissä eläkeläispalomiesten kuntotestissä. Kysyivät siellä, että mikä nyt on kun en kävellen tullut, hän virnistää.

30 vuotta ajanottoa

Vartiovuori on koonnut leikekirjaa Tampereen voimailuseuralle. Nyrkkeilyn olympiamitalisti Mira Potkosesta on liimattu kirjan sivuille useampi lehtijuttu.

Vaikkei Vartiovuori itse myönnä olevansa mikään kovin kummoinen liikkuja, on puoliso Raili Vartiovuori toista mieltä.

– Kyllähän Erkki on sellainen himourheilija, hän luonnehtii ja sanoo, että etenkin penkkiurheilu on nykyisin miehen mieleen.

Televisiosta eläkeläismies katsoo mieluiten jalkapalloa ja jääkiekkoa. Maksukanaviakin on tilattu, jotta urheilua pääsee katsomaan aina, kun siltä tuntuu.

Sitten on nyrkkeily.

Aikoinaan Tampereelle muutettuaan mies yritti keksiä itselleen tekemistä ja hakeutui nyrkkeilyn tuomarikurssille.

– Lopulta tuomaroin yhden ottelun. Nyt olen ollut ajanottajana 30 vuoden ajan, Tampereen voimailuseurassa vapaaehtoisena kellottajana työskentelevä Vartiovuori kertoo.

Kaksi ulkoilutusta viikossa

Liikunnallinen Vartiovuori pitää tärkeänä, että vanhat ihmiset pitävät itsensä liikkeessä. Aina tämä ei ole kuitenkaan ihmisen omasta tahdosta kiinni.

Siksi Vartiovuori puolisoineen ulkoiluttaa vanhuksia kahtena päivänä viikossa kahdella eri vanhainkodilla.

Keihäsniemessä sijaitsevasta ryhmäkoti Pehtoorissa Vartiovuoret käyvät joka torstai. Sieltä Erkki Vartiovuori nappaa matkaansa eläkeläisherra Timon, jonka kanssa he ovat ulkoilleet jo useiden vuosien ajan.

– Tarkoituksena on lähteä haukkaamaan raitista ilmaa ja jutustella niitä näitä. Ehkä istahdetaan puiston penkille ja seurataan vain maailman menoa, Erkki Vartiovuori kertoo.

Uransa vanhustyön parissa tehnyt Raili Vartiovuori puolestaan sanoo, että he kokevat velvollisuudekseen muiden ikäihmisten auttamisen ja liikuttamisen.

– Me olemme etuoikeutettuja, kun olemme pysyneet näin hyvässä kunnossa.

Raili Vartiovuori (vas. takana) on tehnyt uransa vahustyön parissa, joten vapaaehtoistyö ikäihmisten ulkoilutuksen parissa tuli hänellä luonnostaan. Hän sai houkuteltua mukaan myös miehensä Erkin.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>