Karvapohjasukset ja pitävät kengät houkuttavat – Ne kannattaa kuitenkin testata käytännössä ennen ostopäätöstä

Huolellinen harkinta on hyvä muistaa liikunnallisia joululahjoja ostettaessa.
Hiihtoväki on herännyt hyvissä ajoin ennen joulua. Suksihionta.fi:n Giacomo Zaupalla riittää niin uusien kuin käytettyjen suksien hiomis ja kuviointikiireitä Tampereen Kaupissa.

Jos haluaa ilahduttaa läheistään liikunnallisella joululahjalla, vaihtoehtoja riittää paljon. Ostosten tekeminen edellyttää kuitenkin hieman asiaan paneutumista, jotta kaikille tulisi hyvä mieli.

Hiihtovälineet ovat mitä perinteisimpiä joululahjoja, mutta enää niitä ei voi hankkia pakettiperiaatteella kuin ehkä pikkukoululaisille. Parasta on viedä lahjan saaja kauppaan, ja mikäli tämä harrastaa hiihtoa enemmänkin, mieluiten alan erikoisliikkeeseen.

Yksi niistä on Suksihionta.fi, jolla on liike Tampereella, Kaupin uuden urheilukeskuksessa, jossa myydään ja huolletaan myös laskettelusuksia ja lumilautoja. Ylöjärveltä ei ole pitkä matka myöskään yrityksen Jämijärven toimipisteelle.

– Jo viime talvena karvapohjasukset muodostivat noin 75 prosenttia perinteisen suksien kaupastamme, ja tuskin osuus siitä pienenee. Varsinkin naiset ovat tykästyneet niihin, ja ovathan ne hyvin helppohoitoiset, koska pitovoitelua ei tarvita, yrittäjä Kimmo Vilen Suksihionta.fi:stä kertoo.

Karvapohjasuksiakaan ei kannata ostaa hätäisesti, vaikka tietäisi hiihtäjän pituuden ja painon. Sekä Kaupissa että Jämijärvellä on mahdollista testata niitä käytännössä, ja Vilen suositteleekin tekemään niin.

– Myös hiihtotekniikka ja potkuvoima vaikuttavat oleellisesti suksen käyttäytymiseen. Muihin suksiin pitoa pystytään aina lisäämään voiteella, mutta karvapohjissa oikeastaan ainut mahdollisuus on siteen siirto, jollei jäykkyys osu kohdalleen.

Vilenin mukaan tämän talven suksimarkkinat ovat rauhalliset, sillä mullistavia uutuuksia ei ole tullut.

– Pieniä uudistuksia on eri merkeillä; varsinkin suksen profiilin parantamiseen on panostettu. Voidekauppakin muutuu vasta ensi kesän jälkeen, kun EU kieltää fluorivoiteet, Vilen kertoo.

Hän kiittelee tämän päivän kuntohiihtäjiäkin varsin valveutuneeksi porukaksi, joka tutkii välineasioita internetistä ja myös huoltaa suksiaan. Suksihionta.fi tarjoaa nimensä mukaisesti välinehuoltopalvelua, jolla paljon käytetylle suksiparillekin saadaan lisäkilometrejä.

– Hiihtäjiä tuntuu kiinnostavan myös se, miksi jokin tietty suksi toimii. Saamme koko ajan suksia ”mitattavaksi”.

Ylöjärvellä on jo pitkään toiminut hiihdon erikoisliike JSport, ja oma vakioasiakaskuntansa on myös Häijään Urheilutarvikkeella Sastamalassa.

– Näitä karvapohjasuksia menee todella paljon harrastajahiihtäjille Suksihionta.fi:n myyjä Ilkka Alppi näyttää.

Nasta- ja kitkakenkiä kysytään

Jalkalenkkeilijäkin voi löytää pukin kontista iloisen yllätyksen. XXL:n kenkien myyntijohtajan Henri Holopaisen mielestä liikuntakengät voi hyvin ostaa ilman, että lahjan saaja on mukana, vaikka lahjakortti onkin takuuvarma valinta.

– Mikäpäs sen parempaa kuin yllättää esimerkiksi pitkään toivotuilla nastalenkkareilla. Väärän koon ostamista ei tarvitse murehtia, sillä ainakin meillä on sadan päivän vaihto-oikeus kuittia vastaan.

– Nastakengät ulkoiluun ja juoksuun ovat kasvattaneet suosiotaan joka vuosi, ja uskon niiden käyvän nytkin hyvin kaupaksi, koska tietoisuus niiden turvallisuudesta kasvaa, Holopainen sanoo.

Markkinoille on tullut kitkapohjaisiksi mainostettavia kenkiä vaihtoehdoiksi nastoille. Holopainen odottaa niiden kysynnän kasvavan, koska niillä on rennompi kuin nastakengillä käydä esimerkiksi kaupassa.

– Kengänpohjien kumit ovat kehittyneet niin, että ne voivat pitää jopa märällä jäällä. Tästä hyvä esimerkki on Vibramin Arctic Grip-pohjat, joita pääsee XXL:ssä erillisellä testauslaitteella. Niiden pito on suorastaan silmiin pistävä.

Osa tilaa urheilukenkänsäkin internetistä, eikä Holopainen pidä sitä vääränä toimintana. Hänen mielestään verkkokauppa ja perinteiset kaupat tukevat toisiaan; tuote ostetaan sieltä, missä se on juuri itselle helpointa.

– Kaupassa pääsee heti kokeilemaan, onko koko oikea, ja asiantuntevat myyjät auttavat oikean kengän etsimisessä. Verkossa tuotteita saa selata ja ostaa omassa rauhassa juuri silloin, kun itse haluaa.

Netistä kenkiä tilattaessa täytyy muistaa, että kokonumerot voivat vaihdella yllättävän paljon eri valmistajilla. Turvallisinta se on pitkään esimerkiksi samalla tossumerkillä juosseelle tai pelanneelle.

Holopaisen mukaan kengät eivät ole ihan tyypillisin joulumarkkinoiden tuote, vaan niitä ostetaan silloin, kun tarve herää – esimerkiksi ensilumen tultua. Sama pätee vaikkapa jääkiekkovarusteisiin, joissa juuri oikea koko on aivan yhtä tärkeä asia kuin kengissäkin.

Mutta mikä mahtaa olla juuri tämän joulun hittiliikuntaväline?

– Hulavanteita on kyselty tasaiseen tahtiin, joten uskon, että niitä haetaan myös pukin konttiin.

Lahjakortti salille hyvä vaihtoehto

Liikunnallisen joululahjan voi myös antaa palveluna, esimerkiksi kuntosalin lahjakorttina. Silloinkin valikoimaa riittää valtavasti.

– Lahjakortit ovat yleistymään päin, ja niitä voi räätälöidä turvallisesti asiakkaan lähtötason, tavoitteiden ja motivaation mukaan, Ylöjärven Liikuntakeskus Fressin palvelupäällikkö Magdalena Koskela sanoo.

Jos päätyy korttilahjaan sellaiselle, joka ei ole treenannut saleilla ollenkaan, kannattaa kysyä, saako aivan vasta-alkajakin opastusta laitteiden käyttöön. Koskela lupaa, että heillä saa:

– Meiltä aloittelijalle laaditaan haluttaessa oma harjoitusohjelma, jossa otetaan huomioon mahdolliset vammat ja muut turvallisuusseikat. Personal trainerin tai fysioterapeutin kanssa on hyvä selvittää, ovatko asettamat tavoitteet realistisia.

Alkukartoitus on hyvä tehdä heidänkin, jotka ”antavat itselleen lahjan” eli tekevät uudenvuoden päätöksen kuntoilun aloittamisesta. Olipa lähtötaso mikä tahansa, realismi ja motivaatio kulkevat käsi kädessä.

Salilahjakortti sopii myös jo aiemmin kuntoilua harrastaneelle, mutta uusia virikkeitä ja motivaation lähteitä hakeville. Yksin treenaavalle voi tehdä terää päästä ohjattuun ryhmäliikuntaan.

– Ryhmiä löytyy laidasta laitaan. Jo pidemmän aikaa ihmiset ovat tuntuneet hakevan kehonhuoltopainotteisia ”pehmeämpiä” tunteja, mutta myös kovilla crossfit-tyyppisillä treeneillä on aina kysyntää, Koskela arvioi.

Kuntosalit ovat nykyään auki aamuvarhaisesta iltamyöhään, ja joihinkin niistä, Ylöjärvellä Fressi24 Ateenaan, pääsee jäsenkortilla treenaamaan ympäri vuorokauden. Lahjakorttia ostaessa on hyvä varmistaa, milloin kyseiseltä salilta saa henkilökohtaista opastusta.

Kuntoilemaan pääsee myös Ylöjärven urheilutalon saliryhmissä tai uimahallin vesijumpissa. Niihin kirjoitetaan asiakkaan toiveiden mukaisia lahjakortteja uimahallin kahvion kassalla.