Veropäivä: kaikki tai ei mitään

Ylöjärven Uutiset julkaisi maanantaina verkkosivuillaan, ja nyt vielä tässä lehdessäkin, melkoisen määrän tunnettujen ylöjärveläisten tulo- ja verotietoja.

Kaikki eivät näitä tietoja itsestään kovin mielellään julkisuudessa näkisi. Toisille taas asialla ei ole mitään merkitystä ja jotkut pitävät tietojen julkaisua jopa hyvänä asiana.

Ylöjärven Uutiset korostaa avoimuutta ja haluaa palvella lukjoitaan mahdollisimman kattavasti myös niin sanottuna veropäivänä. Jos jättäisimme verotiedot julkaisematta, jäisimme veropäivänä pahasti muiden medioiden jalkoihin.

Juttujen data-analytiikasta näemme selvästi, minkälaisen piikin verouutiset lukijamäärissä aiheuttaa.

Verotietojen julkisuus on avoimen tiedonvälityksen kannalta erittäin tärkeää. Kuten Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo: ”verotietojen julkisuus tekee verojärjestelmämme toimivuuden läpinäkyväksi.”

Verotiedot myös kertovat, millainen tulonjako Suomessa on.

Onneksi moni tulolistojen kärkiryhmäänkin kuuluva sekä moni arvovaltainen vaikuttaja on puhunut verotietojen julkisuuden puolesta.

Tänä vuonna verohallinto antoi ensimmäistä kertaa yli 100 000 euroa tienanneille mahdollisuuden estää nimensä lähettämisen tiedotusvälineille. Jos käytäntö jatkuu, ensi vuonna verolistat ovat jo erittäin puutteelliset. Toki tiedot saa edelleen verotoimistosta, mutta kattavien nimilistojen hankkiminen on silloin käytännössä mahdotonta.

Jäämme odottamaan, saako verottaja jatkossakin rajoittaa tiedonvälityksen vapautta. Oikeuskansleri selvittää verohallinnon päätöstä.

Kestämättöminen tilanne olisi se, että joidenkin verotiedot julkaistaisiin ja joidenkin ei.