Elinvoimaa jo kyllästymiseen asti

Tämä numero sisältää monisivuisen elinvoima- ja yrittäjyysteeman. Elinvoima kuulostaa sanana tavoiteltavalta ja arvokkaalta, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Viime vuosina elinvoima-sana on putkahdellut esiin varsinkin kuntien uutisoinnissa. Kunnat haluavat olla elinvoimaisia.

Kun Ylöjärven kaupungin verkkosivuilta hakee tietoa elinvoima-hakusanalla, haku tuottaa silmien eteen yli 50 nettilinkkiä kaupungin sivustolle.

Elinvoima-sanan käytön yleistyminen on huomattu myös Kotimaisten kielten keskuksessa (Kotus). Kielitoimiston sanakirjan mukaan elinvoima tarkoittaa elinkykyä, elinvoimaisuutta, vireyttä, vitaalisuutta.

Jo puolitoista vuotta sitten Kotuksen kielenhuolto-osaston erityisasiantuntija Ulla Onkamo tarttui aiheeseen kirjoituksessaan. Hänen mukaansa yhä useammin elinvoima-sanalla viitataan yhteisön ‒ nimenomaan kunnan ‒ elinvoimaan yksilön elinvoiman sijaan.

Kotuksen mukaan elinvoima-sana sisältää ongelmia, koska elinvoimalla voidaan viitata lähes mihin tahansa kunnan tehtävään, ja sitä on käytetty eri kunnissa eri yhteyksissä.

Elinvoima-sanaa käytetään siis paljon, liiankin paljon. Sanan vetovoima ja tehokkuus ovat kadonneet jo jokin aika sitten. Sana on liian abstrakti, jotta se synnyttäisi tarkkoja mielikuvia siitä, mitä sillä tarkoitetaan.

Emmekä me Ylöjärven Uutisissa ole sen parempia kuin muutkaan elinvoima-sanaa viljelevät tahot. Onhan tämän lehden teemana elinvoima ja yrittäjyys.

Ehkä paras ohje tulevaisuuteen on Ulla Onkamon tekstin keskeinen viesti: Elinvoima ei kasva elinvoima-sanaa viljelemällä.