Juha Käkelä veistää Tampereen lehmuksista taidetta, moottorisahaveistäjä taiteilee viikon Tomskin Kirveen päivillä

Takamaalainen moottorisahaveistäjä Juha Käkelä jatkaa maailmanvalloitustaan. Maamme moottorisahataiteilijoiden aateliin kuuluva ylöjärveläismestari on kutsuttu Keski-Siperiaan Tomskin kaupunkiin, joka tunnetaan kansainvälisestä Kirveen päivät -tapahtumastaan ja kymmenien hehtaarien suuruisesta puuveistosmetsästään. Ensi viikolla Käkelä tekee yhdestä puujärkäleestä kuusimetrisen Siperian yöjunan.
Asiakas on tuonut Juha Käkelälle kookkaan lehtikuusen rungon, josta moottorisahaveistäjä taiteilee hevospatsailla kaunistetun penkin. (kuva: Matti Pulkkinen)

Moottorisahataiteilija Juha Käkelä elää työntäyteistä ja kiehtovaa aikaa.

Käkelän moottorisaha soi täydellä teholla aamuvarhaisesta iltamyöhään takamaalaisen omakotitalon pihamaalla.

Ylöjärveläismestari sai veistettävikseen jykevät lehmusten rungot Tampereelta. Kaupunkikuvaa viheriöittäneet lehtipuuvanhukset jouduttiin kaatamaan raitiotien alta.

– Tampere soi minulle suuren kunnian, kun se valitsi meikäläisen työstämään kuuluisista lehmuksista jotakin kaunista raitiotielinjan varrelle, Käkelä kiittelee.

– Tamperelaisten rakastamien puiden saattaminen uudessa muodossa kaupunkiympäristöön on fiksu ja nero ajatus. Lehmukset saavat veistoksina toisen elämän, hän kehuu.

Takamaalainen moottorisahaveistäjä on innoissaan saamistaan vapaista käsistä taiteilla järeistä pölkyistä omannäköisiään luomuksia.

– Lehmukset ovat puumateriaaleina suorastaan moottorisahataiteilijan unelmia. Lehmus on ominaisuuksiltaan kiitollisimpia puita työstää. Puu on vitivalkoinen; sahapuru on kuin riisiryyniä.

Moottorisahataiteilija Juha Käkelä sai veistettäväkseen massiiviset lehmukset, jotka Tampere joutui kaatamaan raitiotietyömaan alta. Veistäjä on valmistanut jo Pumpulitehtaan tytön.

Käkelä nappaa kainaloonsa Pumpulitehtaan tytön. Veistäjä kunnioittaa Hämeensillalla tanssahtavalla neitokaisellaan Tampereen maineikasta historiaa tekstiiliteollisuuden tyyssijana.

Viisi muuta lehmuspölkkyä odottavat vielä veistäjää. Komeat pahkat kylkeensä kasvattaneeseen pölkkyyn Käkelä muotoilee kuuluisien tamperelaisten vaikuttajien kasvoja.

Manselaiset pääsevät ihastelemaan Käkelän luomuksia jo lähiviikkojen aikana, kun työt asetetaan paikoilleen.

Juha Käkelä on veistänyt aiemmin Tampereelle neljä tupsukorvaa Kalevassa olevaan Ilvespuistoon.

Tomsk kutsuu veistäjää

Suomessa kultaa ja kunniaa niittänyt Juha Käkelä niittää mainetta kansainvälisestikin.

Juha Käkelä matkaa ensi sunnuntaina viikoksi Keski-Siperiaan Tomskiin, jossa järjestetään vuosittain yhdet maailman suurimmista ja merkittävimmistä moottorisahaveistokilpailuista.

Noin 550 000 asukkaan Tomsk on tunnettu kymmenien hehtaarien laajuisesta metsästä, joka on omistettu puuveistoksille. Veistospuisto on todellinen matkailun vetonaula. Elokuisin pidettävä Kirveen päivät -kilpailu kokoaa yhteen kymmeniä kutsuttuja taiteilijoita kaikista maanosista.

Juha Käkelä on iloinen saamastaan kutsusta. Hän edustaa kisassa Suomea.

– Veistän Tomskissa kuuden päivän aikana erittäin suurikokoisen teoksen. Sen aiheena on Siperian yöjuna. Kilpailun järjestäjät ovat mieltyneet ideaani ja malleihini, kun sain kutsun tapahtumaan, hän iloitsee.

Tämä moottorisaha on palvellut jo kymmenen vuotta Juha Käkelää. Ketterä työkalu on taiteilijan käsissä kuin pensseli.

Ylöjärveläisveistäjä kuvailee 5 000 kilometrin päässä Suomesta sijaitsevaa keskisiperialaiskaupunkia todelliseksi paratiisiksi. Käkelän mukaan alueen metsät ovat vaikuttavia. Erityisesti vanhat sembramännyt tekevät lähtemättömän vaikutuksen.

– Keski-Siperian ilmasto sopii suomalaiselle. Nyt luvassa on mahtavia poutapäiviä hellelämpöineen. Pitkän kesän vastapainona on rankka talvi paukkupakkasineen, Käkelä kertoo.

Pitkän uran moottorisahataiteilijana tehnyt Käkelä kuvaa Tomskin puuveistospuistoa maailman ihmeeksi.

Alue käsittää kymmeniä metsähehtaareja. Ajan saatossa alueelle valmistetut luomukset ovat taidemuodon maailman kärkinimien tekemiä. Kokoelmassa on tuhansia teoksia.

Aamusta iltaan sahan kahvassa

Nestori Miikkulainen on saanut juuri muotonsa. Juha Käkelä veisti teoksensa Saimaannorpan kunniaksi.

Kirveen päivät -kilpailu rutistaa kaikki mehut moottorisahataiteilijoista.

Juha Käkelä luonnehtii tapahtumaa taidemuodon maratoniksi.

– Vetäisen moottorisahani käyntiin aamulla noin seitsemän aikaan. Vain juoma- ja ruokatauot keskeyttävät ahkeroinnin. Päivä päättyy iltakymmeneltä.

Käkelä arvostaa Kirveen päivät -tapahtuman järjestäjien huolenpitoa taiteilijavieraistaan.

– Matkaliput ja -reitit, majoitukset, työvaatteet, moottorisahat, bensat – kaikki tarvittava on hankittu valmiiksi.

enäläinen vieraanvaraisuus on jotakin sellaista, mikä herkistää karskinkin miehen.

Käkelä odottaa hetkeä, jolloin hän pääsee tekemään tuttavuutta järkälemäisen sembramäntytukin kanssa.

– Puu haastaa veistäjänsä.

Käkelän mukaan veistostapahtuman arvokasta antia on eri puolilta maailmaa kotoisin olevien kollegojen tapaaminen.

Trukkikuljettajana ja taiteilijana

Juha Käkelä on pitkän linjan pilkingtonilainen. Hän on työskennellyt trukkikuljettajana lasitehtaalla pari vuosikymmentä.

Moottorisahataiteilijana toimiminen on Käkelän toinen ammatti. Hänen kiintymyksensä puun työstämiseen on suvun perintöä.

Käkelä sanoo elävänsä elämänsä parasta aikaa. Miehen harmonia kumpuaa mielekkäästä tekemisestä ja hyvistä kotioloista.

– Veistostöitä on niin paljon, kun ennätän tehdä. Jokaisella veistoksella on valmistuttuaan koti.

Raaka-ainetta on riittävästi. Käkelä on kiitollinen siitä, että metsänomistajat tarjoavat hänelle spesiaaleja puita.

Käkelä tietää omakotitaloasujien rakastavansa pihapiirinsä vanhoja puita.

– Kun syystä tai toisesta tuttu puu on kaadettava, moni kutsuu minut paikalle veistämään tyvipuusta taideteoksen. Nämä käynnit ovat haasteellisia mutta erittäin antoisia.

Männyn, kuusen ja lehtikuusen juurillaan oleva tyvipuu on houkuttavinta muotoiltavaa.