”Tuntuihan se oudolta, kun tuollaiset äijät pyörivät studiossa munasillaan” – Valokuvaaja Harri Hinkka on ikuistanut Eput vaatteilla ja ilman, nyt kuvat on julkaistu kirjassa tarinoineen

Harri Hinkan valokuvat ja Juha Torvisen muistelmat päätyivät yksiin kansiin Aika Normaalia – kirjaan, joka pohjautuu saman nimiseen valokuvanäyttelyyn.
Aika Normaalia -kirja julkaistaan 10. lokakuuta. (Kuva: Docendo)

Tamperelaisalokuvaaja Harri Hinkka on ikuistanut Eppu Normaalin uraa parinkymmenen vuoden ajan. Valokuvia on ollut esillä muun muassa Aika Normaalia -valokuvanäyttelyssä, joka piipahti myös Leija-kirjastossa viime vuoden lopulla.

Nyt valokuvat on nidottu kansien väliin yhdessä yhtyeen kitaristi Juha Torvisen muistelmien kera 10. lokakuuta ilmestyneeseen Aika Normaalia -kirjaan.

– Se on kuin valokuvakirja, mutta mukana on minun tarinoitani ja pakinoitani, joissa näkyvät omat muistikuvani yhtyeen ja valokuvaajan kuvaushetkistä, Torvinen luonnehtii.

Vuonna 2009 otettu irvistyskuva on yksi Harri Hinkan suosikeista. – Torvisen kanssa saimme idean kuvasta, jossa näyttäisi, että bändi on ahtaassa tilassa. Menimme kuvaamaan Hervantaan, jossa oli baarissa pieni lava. Lopputuloksessahan lava ei näy, mutta kuvaan saatiin juuri oikea fiilis. (Kuva: Harri Hinkka) (Kuva: Harri Hinkka)

Valokuvaus ei kestä varttia kauempaa

Torvisen mukaan Hinkka on kulkenut yhtyeen mukana pitkään ensinnäkin siksi, että hän on onnistunut tekemään kuvauksista vaivattomia. Torvinen myöntää, että Epuille valokuvattavana oleminen on ollut joskus melkoista pakkopullaa.

– Hinkka on kuitenkin aina onnistunut tehtävässään. Hän on saanut jopa Pantsen ymmärtämään, että vanhoja promokuvia ei voi käyttää, vaan uudet on otettava.

Valokuvaaja Harri Hinkka kertoo, että niin Eppujen kuin muidenkin kiireisten muusikoiden kanssa hän on tottunut käyttämään aina samankaltaista kaavaa, kun tarkoituksena on ottaa uusia valokuvia.

– Valokuvaustilanne pitää tehdä helpoksi niin, että kun muusikot saapuvat, on kaikki valmista ja kuvat saadaan otettua nopeasti. Fyysisen suorittamisen ei tarvitse kestää varttia kauempaa.

– Eppujen kuvaaminen on aika luontevaa, sillä kuvat otetaan ikään kuin varkain samalla kun heitämme herjaa ja juomme kahvia, valokuvaaja kertoo.

Epuista oltiin kokoamassa ensin ”peruskalenteria”, kun idea Nahkakalenterista lähti paisumaan.  Ryhmäkuvasta kohuttiin aikanaan myös iltapäivälehdissä. (Kuva: Harri Hinkka)

k18-materiaalia

Aika Normaalia -kirjaan on valittu useita kymmeniä Hinkan ottamia valokuvia ja valokuvakollaaseja. Joukossa on myös ennen julkaisematonta materiaalia.

Hinkan henkilökohtaiset lempimuistot Eppujen kanssa liittyvät kuuluisan Nahkakalenterin kuvauksiin, jossa miehet pääsivät poseeraamaan ilkosillaan.

– Jätkät pääsivät ideoimaan itse kuvansa. Tuo oli varmasti pisin valokuvaussessiomme, sillä se kesti varmaankin pari tuntia. Nahkakalenteri on ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen alastonkalenteri, jonka olen päässyt kuvaamaan.

Miehen mukaan kuvaussessio oli myös yksi hänen uransa erikoisimmista.

– Pikkaisen se tuntui oudolta, kun tuollaiset äijät pyörivät studiossa munasillaan. Kyllä se oli ihan k18-materiaalia.

– Jos joku kysyy, niin kyllä: olen nähnyt Eppu Normaalin alasti, valitettavasti.

Lue myös: Eppu Normaali tekee tänä kesänä 38 keikan rutistuksen – Keikkapaikkoihin tutustutaan prätkillä ja sähköavusteisella polkupyörällä

Lue myös: Eppu Normaalin keikoilla 80-luvulta asti ravanneet Katri ja Teuvo Pyykkö menevät tänä kesänä vähintään kolmelle keikalle: ”Sitähän me emme tiedä, vaikka tämä olisikin joku jäähyväiskiertue”