Perjantaina Tammerfestin lavalle kapuava Eppu Normaali tekee tänä kesänä 38 keikan rutistuksen – Keikkapaikkoihin tutustutaan prätkillä ja sähköavusteisella polkupyörällä

Puolentoista vuoden esiintymistauolta palannut Eppu Normaali tekee tänä kesänä 38 keikan kiertueen. Tämä tarkoittaa, että yhtyeen jäsenet hyppäävät keikkabussin tai muun ajoneuvon kyytiin yleensä torstaisin reissaten viikonlopun ristiin rastiin pitkin Suomea.
Kitaristi Juha Torvinen ja rumpali Aku Syrjä epäilevät, että he ovat esiintyneet 25-vuotiaalla Tammerfestillä ainakin puolet kerroista. He kertovat, että nuoruudessa keikkaelämä oli viinalla läträämistä, kun nykypäivänä artistin elämä on hyvin ammattimaista eikä päihteitä käytetä juurikaan.

Parhaina viikonloppuina yhtye kapuaa yleisön eteen jopa kaksi kertaa päivässä. Viime lauantaina Eput esiintyivät ensin Oulussa vietetyllä Suomipop Festivaalilla, josta yhtye jatkoi matkaa Rovaniemen Iskelmäkesään myöhäisillan keikalle.

Miten kuusikymppiset jaksavat painaa tällä tahdilla koko kesän?

– Niinpä. Kauhistelin aiemmin, miten kolmekymppiset artistit pystyvät tekemään sen 30 keikkaa kesässä. Kävi oikein sääliksi, yhtyeen kitaristi Juha Torvinen sanoo naurahtaen.

Eput pitävät kaksipyöräisistä. Aku Syrjä ajelee keikoille prätkällään kun Juha Torvinen taas tutustuu keikkakaupunkeihin sähköavusteisella polkupyörällään.

Prätkällä ja polkupyörällä

Vaikka kesä menee nopeasti ohi keikkailun merkeissä, ottavat miehet reissuistaan kaiken irti. Moottoripyöräilyn ystävät Aku Syrjä ja Martti Syrjä hyppäävät keikkamatkoilla usein prätkän satulaan keikkabussissa matkustamisen sijaan.

– Esimerkiksi Ouluun mentäessä on hieno ajaa kaikenlaisia pikkuteitä. Tulee pysähdyttyä sellaisille paikkakunnille, joissa ei tulisi muuten ikinä käytyä, Aku Syrjä toteaa.

Myös Torvinen on panostanut kaksipyöräiseen, tosin sähköisessä muodossa. Hän raahaa keikkamatkoilla mukanaan kokoon taittuvaa sähköavusteista polkupyörää, jolla hän polkee pitkin kyliä tutustuen eri paikkoihin.

– Mitäs, jos polkisin sillä myös ensi viikonloppuna Tammerfesteille, Torvinen heittää.

Pr-toimisto ProPromotionia pyörittävä ylöjärveläinen Taija Holm vastaa Eppujen ja useiden muiden kotimaisten artistien markkinoinnista ja viestinnästä.

Paras sisäänheittotuote

Niin, tulevana viikonloppuna Eput kapuavat 25-vuotiaan Tammerfestin lavalle loppuunmyytynä perjantaipäivänä klo 16.

Aikainen esiintyminen sopii miehille hyvin paristakin eri syystä.

– Kun esiintyminen on lähellä kotia, päästään aikaisin kotiin nukkumaan. Yleisö on myös paljon vastaanottavaisempi kuin puolenyön aikaan, he sanovat.

Valoisaan aikaan lavalle nouseminen tuo myös tietynlaisen meriitin.

– Festarijärjestäjien mukaan olemme kuulemma paras sisäänheittotuote, Torvinen linjaa.

Yhtyeen pitkäaikainen tiedottaja Taija Holm nyökyttelee vieressä.

– Kyllä se niin on, että ihmiset tulevat nimekkään esiintyjän perässä festarialueelle, eivätkä usein lähde sieltä pois.

Kuusikymppiset miehet heittävät tänä kesänä yhteensä 38 keikkaa ympäri Suomea.

Eput halutaan edelleen

Kotimainen musiikki elää tällä hetkellä uutta kulta-aikaansa, mikä näkyy myös Eppujen keikkakalenterissa. Holmin mukaan Eppuja on buukattu esiintymään lukuisille eri festareille yli genrerajojen.

– Esiintymisiä on rock-, iskelmä- ja pop-festereilla. Nii Eput kuin kotimainen musiikki ylipäätään kiinnostaa tällä hetkellä yleisöä, hän sanoo.

Torvinen ja Syrjä sanovat ihmettelevänsä, miten kuusikymppiset äijät tahdotaan lavalle yhä vuosikymmenten jälkeen.

– Ajatella, että edelleen meidät tahdotaan.

Tänä vuonna Eput on haluttu myös Olavinlinnaan, jossa yhtye kävi näyttäytymässä nuoruusvuosinaan. Yhtäkään kappaletta ei tosin soitettu.

– Ei päästy soittamaan, joten käytiin näyttämässä siellä persettä. Se oli osa Juicen masinoimaa protestia, Torvinen muistelee.

Fanit ovat odottaneet Eppu Normaalilta jo pitkään uutta musiikkia, mutta ainakaan tällä hetkellä yhtyeeltä ei ole ilmestymässä uutta tuotantoa. – Katsotaan, saavatko Syrjän veljekset vielä yhteistyöllä jotakin aikaan. On ihan mahdollista, että uutta julkaistavaa ei enää tule, tai sitten tulee. Molemmat vaihtoehdot ovat olemassa, Torvinen sanoo.