Ilmastouutisia on uskallettava julkaista jatkossakin

Suomen Mielenterveys ry (Mieli) julkaisi maanantaina ilmastoahdistusraportin, jonka mukaan ilmastoahdistus voi aiheuttaa muun muassa unihäiriöitä, ylivirittyneisyyttä, alakuloisuutta tai levottomuutta. Lisäksi ilmastoahdistus voi tuottaa vakavia vaikeuksia ylläpitää toimintakykyä. On myös tiedossa, että ilmastoahdistus voi rajoittaa nuorten tulevaisuuden suunnitelmia.
Raportin mukaan median julkaisemat huonot ilmastouutiset ovat keskeinen ilmastoahdistuksen kuormittava tekijä.

On totta, että päivittäin putkahtelee uutisia ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta. Ja nämä uutiset kertovat pääsääntöisesti ikävistä asioista, jotka aiheuttavat jopa dystooppisia mielikuvia tulevaisuudesta.

Vastuullisesti toimivaa mediaa on kuitenkaan vaikea syyttää, sillä se perustaa julkaisunsa faktoihin. Näin sen ainakin pitäisi tehdä. Eikä ilmastoahdistusraportissakaan syytetä mediaa. Siinä korostetaan, että on tärkeää tuoda uutta tietoa esille.

Selvästi median tekemää uutisointia ongelmallisempi asia on ilmastonmuutosdenialistien kirjoitukset. Nämä kirjoittajat kieltävät asian, jonka tiedeyhteisö on kyennyt todistamaan toistettavin ja tilastollisesti merkitsevin mittaustuloksin. Ilmastonmuutos ei lopu, vaikka kuinka kieltäisi asioita epämiellyttävän totuuden välttämiseksi.

Kuten ilmastoahdistusraportissa sanotaan, yhteiskunta tarvitsee uudenlaista osaamista ympäristöongelmien aiheuttaman ahdistuksen tunnistamiseen ja purkamiseen. Tätä osaamista ei varmastikaan ole vielä tarpeeksi.

Media ei voi kuitenkaan jatkossakaan jättää kertomatta ilmastonmuutoksesta. Medialla on toki eettinen vastuu siitä, miten se asioista kertoo. Suhteellisuudentaju on hyvä pitää mukana juttuja tehdessä.