Viktor Ruzhinsky on Inkerin kirkkoon kuuluvan Kaukolan eli Sevastjanovan seurakunnan kirkkoherra, talonmies, diakonia- ja lähetystyöntekijä, kellonsoittaja, kahvilanpitäjä sekä matkaopas. Monen touhun mies jaksaa kantaa raskaan ja vaativan työtaakkansa, koska seurakuntalaiset ja pyhiinvaeltajat rukoilevat sielunhoitajansa puolesta.
Heinäkuisena tiistaina kuume kaataa kirkkoherra Viktor Ruzhinskyn vuoteen omaksi. Ruustinna Valja Ruzhinskaja kiiruhtaa Kaukolan kirkolle ottamaan vastaan pyhiinvaeltajaryhmää esitellen raunioista nousseen Herran huoneen ja tarjoten teetä ja kahvia omien leipomusten kera. Vieraiden poistuttua hän haravoi pihan ja kastelee kukkapenkit.
Viktor Ruzhinsky muistuttaa kesäkuukausien olevan tärkeää aikaa seurakunnalleen. Sulanmaan aikaan matkailijat ja pyhiinvaeltajat tulevat tutustumaan punatiiliseen pyhäkköön, josta tieto on kantautunut läpi laajan Venäjän federaation.
Inkerin kirkko on monikansallinen ja runsaat 400 vuotta vanha luterilainen kirkko, joka toimii kattavasti ympäri laajan Venäjän. Kaukolan eli Sevastjanovan seurakunta kuuluu Pietarin rovastikuntaan.
– Minun seurakuntani on ainoa Karjalankannaksella. Jäsenmäärä on pieni, mutta seurakuntalaiset ovat sitoutuneita jumalanpalveluksiin ja muuhun toimintaan. Kirkolliset toimitukset ja palvelut tehdään niukoilla voimavaroilla, mutta kaikki ovat tyytyväisiä vähäänkin, Ruzhinsky iloitsee.
– Ihmisemme ovat aktiivisia rukoilijoita. Saamme voimamme jatkuvasta rukouksesta ja kiitoksesta, kirkkoherra arvostaa.
Seurakuntatalo täynnä toimintaa
Kaukolan kirkonmäki kukoistaa. Tyylikkäästi korjattu ja uudelleenrakennettu punatiilinen kirkko on saanut kumppanikseen sievän lautarakenteisen seurakuntatalon. Viktor Ruzhinsky kuvaa seurakuntataloa leikkimökiksi. Lilliputtimaisella rakennuksella on kokoa vain viisi kertaa kahdeksan metriä.
– Luomus on suoranainen tilaihme, kirkkoherra kuvailee.
– Talon suojissa pidetään jumalanpalveluksia, kerhoja sekä teekutsuja. Kodinomainen monitoimitila muuntuu helposti juuri sellaiseksi paikaksi kuin kulloinkin tarvitaan, hän lisää.
Suurikokoisen kirkon muurimaisten seinien suojissa oleva tsasouna, kappeli ja kirkko ovat käytössä, mutta talviaikaan niiden lämmittäminen olisi kallista.
Ruzhinskyn mukaan seurakuntalaiset ovat ottaneet seurakuntatalon nopeasti omakseen.
Seurakunnalla oikeudet maahan
Kaukolan seurakunta on juurtunut tiukasti Munkkisalmen rannalla olevan suomalaisten rakentaman kirkon ympäristöön. Viktor Ruzhinsky korostaa kaikesta toiminnasta tulleen entistäkin järkevämpää, kun seurakunta sai virallisesti oikeuden maa-alueeseen.
– Omistusoikeus luo turvallisuuden ja pysyvyyden tunnetta.
Valja Ruzhinskaja on varsinainen puutarhuri. Ruustinna on laittanut kukkapenkit kukoistamaan. Hän on istuttanut tontille paljon eri puiden taimia, pensaita sekä perennoja. Kirkkopuistossa on myös kasvimaa, jonka anti on tärkeää jumalanpalvelusvieraiden sekä pyhiinvaeltajien ravitsemisessa.
Piispanvaali tulossa
Inkerin kirkko elää mielenkiintoista aikaa. Yli kaksikymmentä vuotta kirkkoa luotsannut piispa Aarre Kuukaappi jää eläkkeelle, joten edessä on uuden esipaimenen valitseminen. Viktor Ruzhinsky korostaa, että kirkon papit ovat pyytäneet Kuukaappia jatkamaan tehtävässään, mutta hän haluaa jättää johtajuuden uudelle vastuunkantajalle.
– Tulossa on mielenkiintoinen vaali. Piispuudesta kisailee useampi kandidaatti. Aiheesta viriää laaja keskustelu, synodiin kuuluva Ruzhinsky uskoo.
Ruzhinsky ei suostu vielä paljastamaan omaa ehdokastaan.
– Uuden piispan on oltava monella tavalla rohkea, sillä Inkerin luterilainen kirkko tarvitsee vahvan ja näkemyksellisen johtajan. Voimakkaasti maallistuvassa maailmassa uskontokunnilla ei ole helppoa.
– Piispalla on oltava vankka kokemus niin arjen elämästä kuin hengellisyyden viljelystä. Kristuksen kirkolla on aina tärkeä paikka maailmassa.
– Piispalla on oltava myös ikää, jotta hän on varttunut viisaudessa.
Ruzhinsky jos kuka tietää, että kirkon ihmisillä on oltava erityisiä diplomaatin lahjoja sekä taitoja. Niille on käyttöä niin Venäjän sisällä kuin kansainvälisissä yhteyksiä asioita hoidettaessa.
Globaalit haasteet
Viktor Ruzhinsky haastaa eri kristillisten kirkkokuntien ihmisiä eri puolilla maailmaa etsimään keinoja, miten hengellistä elämää viedään tulevaisuudessa eteenpäin.
– Haaste on globaali. Ongelmat eivät kosketa ainoastaan Kaukolan seurakunnan kaltaisia pieniä ja vähävaraisia yhteisöjä vaan ne vaanivat isoja ja vauraita yhteisöjä.
Ruzhinskyn mukaan kirkoilla ja uskontokunnilla on myös kansainvälisesti ratkaistavia asioita. Hänen mielestään esimerkiksi kansainvälisten suhteiden hoito vaatii uusia eväitä.
– Mikä on paikallisseurakunnan asema tulevaisuudessa? Miten koko kristillinen yhteisö voi? Millä eväillä yhteistyötä rakennetaan?
Ruzhinsky kertoo Venäjällä toimivien kristillisten kirkkojen ulkomailta tulevien avustusten ja lahjoitusten määrän pienenneen merkittävästi.
– Runsaan sadan seurakuntalaisen kaltaisella Kaukolan seurakunnalla ei ole itserahoitusmahdollisuutta, hän teroittaa.
Venäjällä, myös Kannaksella on käynnissä ihmisten voimakas keskittyminen harvoihin paikkoihin. Kaukolan asukasmäärä laskee koko ajan. Maaseutualueet tyhjenevät ihmisistä.
– Siunaukseksemme Inkerin kirkossa suojellaan toimintamallia, jossa jokainen seurakunta järjestää toimintansa paikallisista lähtökohdista käsin. Kaavamainen malli ei istuisi millään tavalla Inkerin kirkon seurakuntien strategiaksi, Ruzhinsky toteaa.