Ilo on kesäliikunnan avainsana – personal trainer Tanja Petman rohkaisee hyödyntämään koko suvista luontoa

Suomen kesä tarjoaa liikunnan harrastajalle lukemattoman määrän mahdollisuuksia kuntoilla normaalia rennommalla otteella, mutta silti tehokkaasti. Säännöllisyys on kaiken a ja o, ja sen voi säilyttää, vaikka heittäisi tietyt harjoitusohjelmat sivuun joksikin aikaa.

Lenkkarit, kahvakuula ja vesipullo: siinä Tanja Petmanin tärkeimmät varusteet vaikkapa laiturilla tehtävään kesäliikuntaan.

– Tärkeintä on, että liikkuminen tuottaa iloa. Hyvä treeni on juuri se, mitä kulloinkin tekee, ylöjärveläinen personal trainer Tanja Petman sanoo.

Kesäliikunnassa ilon voi löytää yllättävistäkin asioista, kuten lenkillä yllättäneestä sateesta, jonka ei anneta häiritä.

– Tulee hyvä fiilis, kun tuntee, ettei sää rajoita. Auringonpaiste tosin saa lähtemään liikkeelle heitä, jotka eivät muuten niin tekisi.

Voimanostoa kilpatasolla harrastava Petman tietää omasta kokemuksestaan, että normaalien kuvioiden rikkominen monesti jopa nostaa kuntoa, kun elimistö saa sekä lepoa että erilaisia ärsykkeitä.

– Moni käy esimerkiksi kuntosalilla ympäri vuoden, ja tietenkin niin voi tehdä, mutta ihan hyvillä mielin voi pitää kesällä parin viikon tauon. Ei kunto siinä mihinkään katoa, Petman vakuuttaa.

Kuntoilla voi lähes kaikkialla

Kesällä matkustetaan paljon, mutta hyvin pienellä vaivalla ja mielikuvituksen käytöllä liikunta onnistuu lähes paikassa kuin paikassa.

– Meidän perheemme matkavarusteisiin kuuluvat poikien kokoon taitettavat potkulaudat, joilla he liikkuvat näppärästi. Miehelläni ja itselläni on mukana lenkkarit, emmekä juuri käytä takseja ulkomaillakaan, Tanja Petman kertoo.

Lenkkivaatteet ja uima-asut eivät vie matkalaukussa juuri tilaa, ja kahvakuula sekä kävelysauvat kulkevat mukana auton takakontissa. Niillä saa jo aikaan hyvin monipuolisia treenejä esimerkiksi mökillä.

– Askelkyykkyjä ja punnerruksia voi tehdä missä vaan, ja nostoja voi tehdä kivillä, ämpäreillä ja vesipullolla – jopa koiralla tai lapsella. Nurmikonleikkuu, puutarhatyöt ja halonhakkuu ovat myös loistavia arkiliikuntamuotoja.

– Lasten kanssa voi mennä uimarannalle, puistoihin, metsiin ja niin edelleen. Leikkipuistossa aikuisenkaan ei tarvitse vain istua, vaan hän voi tehdä juoksupyrähdyksiä ja hikijumppaa, Petman rohkaisee.

Jos on pitkään harrastanut samoja lajeja, kesä tarjoaa myös tilaisuuden kokeilla jotakin ihan uutta, esimerkiksi vesijuoksua järvessä, soutua, melontaa, suunnistusta, luonnossa patikointia, golfia…

Ruokapöydässäkään ei tarvitse niuhottaa

Askelkyykky on yksinkertainen mutta tehokas lihaskuntoliike, jota voi tehdä missä hyvänsä.

Liikkuvalla ihmisellä on ravinnon suhteen enemmän pelivaraa kuin sohvaperunalla. Kesällä on tarjolla valtava valikoima tuoretta ruokaa, eikä siitä terveellisen aterian koostaminen ole vaikeaa.

– Terveellisessä ruoka-annoksessa on kolmasosa hiilihydraatteja, toinen kolmannes lihaa, kalaa tai kanaa ja loput eri värisiä vihanneksia. Kun vielä annoskoko pidetään kohtuullisena, tulee olo, että on syönyt hyvin ja jaksaa liikkua.

Entä juomapuoli – sitähän on Suomen suvessa tarjolla hyvin monenlaisissa muodoissa?

– Lasillinen alkoholia silloin tällöin ei kuntoa tuhoa, mutta jos sitä juo kerralla reilummin, seuraavana päivänä kuntoilusta ei ole hyötyä. Täytyy vaan ajatella, että huomenna on uusi päivä, ja sitten taas treenataan!

– Vesi on kuitenkin erinomainen kesäjuoma, ja sitä kannattaa pitää aina mukana, ja kun lähtee illanistujaisiin autolla, välttää alkoholista saatavat ylimääräiset kalorit, Petman neuvoo.

Oletetaan, että liikuntakipinä on saatu kesällä hehkumaan, mutta miten estetään sen sammuminen syksyn ja arjen tullen?

– Merkkaa kalenteriisi vaikka viikko etukäteen, miten ja milloin aiot liikkua. Voit hyödyntää esimerkiksi lasten harrastuksia; niiden aikana voi itse liikkua sen sijaan, että istuisi katsomossa.

– Kun noudatat suunnitelmaasi, liikunnasta tulee elämäntapa, jonka vaikutuksen huomaat sekä peilikuvastasi että hyvästä olosta.10

Hyödynnä maaston ja luonnon tarjoamat liikuntamahdollisuudet esimerkiksi puistossa! personal trainer Tanja Petman rohkaisee.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.