Tiesitkö, että pöydän kansilevyn valmistuksen lukuisissa vaiheissa tarvitaan voitelu- ja polttoaineita? Ylöjärven Vuoden Nuori Yrittäjä -palkittu Atte Välimäki valtaa rivakasti maamme suodatin- ja voiteluainemarkkinoita

Vuoden Nuori Yrittäjä -tunnustuksen pokannut Atte Välimäki luotsaa tukkuliikettä, jonka kehittämisessä on vain taivas kattona. Palkittu mies edistää liiketoimintaansa vaeltamalla määrätietoisesti vastavirtaan: kun muut pienentävät varastojaan, ylöjärveläisyrittäjä vahvistaa arsenaaliaan. Tähtäimessä on niin liiketoiminnan hallittu kasvattaminen kuin vakituisen työntekijämäärän lisääminen.

Atte Välimäki kasvattaa ja kehittää Suomen Voiteluainekauppa Oy:tä, josta on muutamassa vuodessa varttunut merkittävä voiteluaineiden ja suodattimien tukkuliike. Ylöjärven Yrittäjät antoi Vuoden 2019 Nuori Yrittäjä -palkinnon Välimäelle.

Ylöjärven Yrittäjien jakama Vuoden 2019 Nuori Yrittäjä -palkinto antaa lisää virtaa Atte Välimäelle.

Välimäki kehuu vuolaasti yrittäjäkumppaniaan Tapio Lainetta sekä kaikkia yhdeksää työntekijäänsä. Yritys rakentaa menestystarinaansa sitoutuneiden vakituisten omien työntekijöiden varaan.

– Koko osaava ja innovatiivinen joukkueemme mahdollistaa sen, että yrityksellämme pyyhkii hyvin. Meidän luja yhteinen tahtomme on kasvaa ja kehittyä. Päämäärämme on kasvattaa liiketoimintaa ja luoda uusia työpaikkoja, Välimäki kertoo.

Suomen Voiteluainekauppa Oy toimii hulppeissa moderneissa tiloissa Elovainiolla. Yritys otti ensiaskeleensa vuokrahallissa. Liiketoiminnan kiitäessä vahvaan nousuun yrittäjä satsasi omaan kiinteistöön.

– Pankinhan tämä vielä on, mutta maksamme koko ajan lainaa takaisin ja olemme erä erältä lähempänä omaa isännyyttämme, Välimäki sanoo.

Laaja valikoima omassa varastossa

Vallitsevan trendin mukaan yritykset eivät sido pääomiaan varastoissa oleviin tuotteisiin.

Atte Välimäki sanoo uivansa vastavirtaan.

– Me satsaamme nimenomaan varastoomme ja valikoimiimme. Liikeideanamme on tarjota asiakkaalle hänen tarvitsemansa tuotteet nopeasti: päivässä, parissa tai kolmessa riippuen siitä, missä ostaja on, hän sanoo.

Suomen Voiteluainekaupan suuri varasto piirtää kokonaiskuvan toiminnan monipuolisuudesta.

– Maahantuomme kattavan valikoiman erilaisia öljyjä, rasvoja, suodattimia, kemikaaleja sekä korjaamotarvikkeita, Välimäki luettelee.

Noutomyymälän seiniä kaunistavat logot kertovat Suomen Voiteluainekaupan edustavan alojensa kärkibrändejä: Petronas, Eni, Lubrication Engineer, Mabanol, Morris, SF-Filter ja Meclube.

– Tuotevalikoimamme kattaa kaiken koneiden ja laitteiden kokonaisvaltaiseen ylläpitoon ja huoltoon tarvittavan.

– Asiakkaitamme ovat maanrakennus- ja metsäkoneyrittäjät, kuljetusliikkeet, maatalouden toimijat, koneenvalmistajat ja teollisuuden toimijat. Asiakaskunta on laaja.

Välimäki kuvaa toimialaansa mielenkiintoiseksi.

Hyppy tuntemattomaan

– Äitini ja siskoni ovat yrittäjiä. Minulla on ollut aina kova palo tehdä jotakin omaa. Neljä vuotta sitten tein hypyn tuntemattomaan, Atte Välimäki veistelee.

Välimäki on ihmisrakas.

– Viihdyn työmaailmassa, jossa voin auttaa ja palvella asiakkaita. Kuunteleminen on tärkeä avu. Asiakaslähtöisyys ja vuorovaikutustaidot ovat kaiken a ja o myyntityössä, joka on minun juttuni.

Myynnin ammattilainen vakuuttaa vastaavansa puheluun, kun kännykkä pirisee. Jokainen soitto voi merkitä uuden asiakkuuden syntyä.

Välimäki on kiitollinen siitä, että hänen firmassaan on paljon hiljaista tietoa.

– Meillä paiskii ahkerasti hommia monta ikänestoria, jotka ovat kultaa arvokkaampia. Tietotaito on pääoma, jonka varaan liiketoimintaa on turvallista rakentaa.

Välimäki muistaa tapahtuman ajalta, jolloin hän oli 20-vuotias nuorukainen ja töissä vieraalla.

– Yhtäkkiä työtäni tehdessä mieleeni juolahti, että jos minulla olisi oma firma, laittaisin työpisteiden seinille televisioita. Ja nyt eri työtiloissa on televisiot! Nytkin parasta aikaa on menossa jääkiekon MM-kisat, joten jännitettävää riittää.

Aktiivista vuorovaikutusta

Voiteluainekauppa tarjoaa maailmanlaajuisen toimintakentän.

Atte Välimäki sanoo tuotteiden valmistajien olevan USA:ssa, Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Saksassa, Italiassa, Hollannissa, Venäjällä, Puolassa sekä Ruotsissa.

Ylöjärveläisyrittäjän mukaan tulevaisuuteen suuntaavan toimijan on pidettävä silmät ja korvat auki ja liikuttava maailmalla.

Haasteensa heittää esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta. Biohajoavat voiteluaineet avaavat uuden todellisuuden. Välimäki julistautuu realistiksi muistuttaen, ettei perinteisiä voiteluaineita korvata hetkessä. Suodatinmarkkinat ovat isojen mahdollisuuksien äärellä.

Välimäki kopauttaa kämmenellään neuvotteluhuoneen pöydän kansilevyä. Hän herättelee, ettei yksikään ihminen pohdi kotinsa ruokapöytää ostaessaan, miten paljon poltto- ja voiteluaineita on kulunut mööpelin valmistuksen koko ketjuun. Maailmassa ei juuri ole sellaista asiaa, jonka tekemisessä ei tavalla tai toisella ole voiteluaineita.

– Päämiehemme ja heidän tuotekouluttajansa vierailevat myös täällä Ylöjärvellä. Esimerkiksi parin viikon kuluttua meillä on myyjillemme koulutusta, jonka sisällöstä vastaavat italialaiset.

Suomi on pinta-alaltaan laaja maa. Suomen Voiteluainekauppa palvelee valtakunnallisesti.

– Asiakaskirjomme on laaja. Tämä rikastuttaa työarkea.

Välimäen mukaan hänen yrityksensä kulttuuriin kuuluu kohdata arjen koettelemukset haasteina, ei ongelmina.

– Myönteinen ilmapiiri tarjoaa hedelmällisen maaperän uuden oivaltamiselle ja voimavarojen ohjautumiselle hyödyllisiin osoitteisiin. Vannon positiivisuuden nimeen.

– Uskon, että voin vaikuttaa maailmanmenoon. Kannustavina pontiminani ovat lapseni.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.