Dynaset kasvaa uusissa tiloissa

Parhaillaan valmistuva Dynaset Oy:n laajennus siivittää hydraulilaitteiden valmistajan ennätyksellistä kasvuavauhtia. Alalla, jolla vaaditaan nopeita toimituksia, useamman kuukauden tilauskanta on harvinaisuus.

Dynasetin laajennus
Loppuvuodesta valmistunut Dynaset Oy:n laajennus toi yritykselle näyttävää ja valoisaa toimistotilaa kolmeen kerrokseen. Tuotantotilatkin laajenivat yhden uuden kokoonpanolinjan verran. Lisärakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Suunnittelemo Oy, ja hankkeen urakoinnin toteutti Tujuset-yhtiöt. (Kuva: Milla Lindroos, Suunnittelemo Oy)

Maailman johtava hydrauligeneraattoreiden, -korkeapainepesureiden ja -kompressoreiden valmistaja Dynaset Oy pääsi viime vuonna huikeaan 20 prosentin kasvuvauhtiin. Yrityksen liikevaihto vuonna 2018 oli jo 20,3 miljoonaa euroa.
Kaikkein eniten myynti on kasvanut Euroopan Unionin ulkopuolisessa Euroopassa kuten Venäjällä sekä Aasiassa ja Oseaniassa. Esimerkiksi Venäjän vienti kasvoi lähes 70 prosenttia.
– Itänaapurissa tehty markkinointityö alkaa nyt tuottaa tulosta. Venäjän taloudella menee hyvin ja ruplan kurssi on heille otollinen. Venäjänkauppa muodostaa kuitenkin vain neljä prosenttia Dynasetin liikevaihdosta. EU-maat ovat edelleen merkittävin markkina-alueemme, varatoimitusjohtaja Anni Karppinen kertoo.
Alkuvuoden aikana kasvuvauhti on kiihtynyt edelleen.
– Tällä hetkellä tilauskantamme on ennätysmäinen, lähes kolme kuukautta. Monella muulla alalla se ei olisi mitään, mutta kun valmistetaan kompakteja hydraulisia laitteita, toimitukset ovat nopeita eikä tilauskanta voi kasvaa kovin pitkäksi ilman, että siitä syntyy ongelmia. Yleensä meidän tilauskantamme on ulottunut noin kuukauden päähän, toimitusjohtaja Reijo Karppinen sanoo.

Väkeä kolmessa kerroksessa

Loppuvuodesta valmistuneen yli 1300 neliön laajennuksen ansiosta kasvulle on myös tilaa. Lisärakentaminen helpottaa erityisesti toimihenkilöiden elämää, sillä lisäneliöistä lähes tuhat tuli toimistokäyttöön. Noin kolmannes Dynasetin 100 työntekijästä on toimihenkilöitä.
Ennen laajennusta kasvuyrityksen toimistotilat olivat äärimmillään täynnä. Toimitusjohtajan mukaan tilanahtaus rajoitti jo yrityksen kasvumahdollisuuksia, mutta nyt toimistossa on taas reilusti kasvunvaraa.
– Globaalissa toiminnassa toimihenkilöillä on yhä kasvava merkitys, joten toimistotilojen viihtyisyyteen pitää satsata, Reijo Karppinen toteaa.
Koska Dynasetin tontilla ei juuri ole ylimääräistä, toimistotilat rakennettiin kolmeen kerrokseen. Ympäristöä hiukan korkeampi rakentaminen vaati poikkeusluvan, mutta lopputulos istuu ympäristöön hyvin.

Uusi linjasto helpottaa painetta

Tuotannolle lisärakentaminen toi 300 neliötä uutta tilaa. Lisäneliöihin rakennetaan parhaillaan uutta kokoonpanolinjastoa, joka näillä näkymin saadaan käyttöön toukokuun alussa. Toimitusjohtaja kuvaa tuotannon tämänhetkisiä tiloja asiallisiksi: ylimääräistä väljyyttä ei ole, mutta sellaista ei tarvitakaan. Paitsi tuotannon myös tilojen käytön tulee olla tehokasta.
Jos tilauskanta uhkaa venyä liikaa, tuotannon kapasiteettia voidaan tarvittaessa nostaa tekemällä työtä useammassa vuorossa tai kasvattamalla alihankkijoiden osuutta.
– Olen erityisen ylpeä siitä, että vaikka toimimme globaalisti, meidän tuotantomme ja alihankintamme tehdään kokonaan Suomessa. Vain muutama kapeaa erikoisosaamista vaativa asia tulee muualta, Reijo Karppinen sanoo.
Vastikään 30 vuotta täyttäneen Dynasetin perustaja iloitsee siitä, että kotimaisten metallin alihankkijoiden kehitys on viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana ollut hyvää. Suomessakin pystyy toimimaan kilpailukykyisellä hinnoittelulla, eikä tuotantoa ole tarvinnut siirtää halvan palkan maihin.
Keskiverto kaduntallaajalle Dynaset Oy:n tuotteet ovat melko tuntemattomia. Viime aikoina tuotemerkki on kuitenkin ollut hyvin esillä Tampereen katukuvassa, kun ratikkatyömaiden kaivinkoneissa komeilevat Dynaset-hydrauligeneraattorit ovat tuottaneet sähköä työmaan muiden työkalujen käyttöön.
Generaattorit muuntavat liikkuvan työkoneen hydraulivoiman sähköksi, korkeapainevedeksi, paineilmaksi, magneetiksi tai tärinäksi. Dynasetin tuotteilla onkin satoja sovelluksia useilla eri toimialoilla ympäri maailman.