Jättimäinen Voitto ihastutti ja vieraat viihtyivät hevosmessuilla

Hevoset 2019 -messut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa keräsivät viime viikonloppuna yhteen noin 16 500 alan ammattilaista ja harrastajaa. Vuosien saatossa jo kolmeen halliin levittäytynyt tapahtuma pitää sisällään näytteilleasettajien lisäksi erilaisia luentoja, esityksiä ja kilpailuja.

Voitto osaa ottaa messuilla yleisönsä, mutta myös rentoutuu hetken aina halutessaan. Iso Shirehevonen on joka vuosi messujen odotetuimpia esiintyjiä.

Ylöjärveisiä näytteilleasettajia, esiintyjiä ja kilpailijoita nähtiin messuilla tuttuun tapaan molempina päivinä.

Reetta ja Marko Pirttijoen Fingiant Shire -tallia edusti messuilla Pirttijokien lisäksi 7-vuotias ruuna Voitto, eli Mars Warrior.

– Voitto on messuilla nyt toista kertaa, Reetta Pirttijoki kertoi.

– Mutta yhteensä ollaan taidettu olla yhdeksänä vuonna täällä hevosen kanssa.

Marko Pirttijoen mukaan shirehevonen on aina odotettu vieras messuille.

– Toimitsijat ja järjestysmiehetkin muistavat meidät ja haluavat tulla ottamaan selfiet hevosen kanssa, kun tulemme paikalle.

Voitto vaikuttaa tyytyväiseltä. Se seisoo rauhallisena karsinassaan ja painaa päänsä vuorotellen jokaisen aidan takana seisovan ihmisen syliin. Saa rapsuttaa.
Jättimäinen mutta lempeäilmeinen hevosen pää käden ulottuvilla on kenelle tahansa elämys. Osa messuvieraista ei ole koskaan edes koskenut hevoseen, ja todella harva ainakaan tämän kokoiseen.

Voitto on Suomen suurin shirehevonen. Voiton virallinen korkeusmitta vuoden takaa on 193 senttiä.

– Nyt mitattiin 195 senttiä, mutta se ei ole virallinen, eläinlääkärin tekemä mittaus, Reetta Pirttijoki sanoo.

– Ja vuosi sitten tämä painoi 1060 kiloa.

Välillä Voitto pitää taukoa seurustelusta ja asettuu keskelle karsinaa torkkumaan. Lauantaina kävijöitä oli hurja määrä. Sunnuntaina oli edellisvuosien tapaan rauhallisempaa.

Voitto osallistui lauantaina myös messuareenalla järjestettyyn rotuesittelyyn. Selässään Voitolla oli pieni Rasmus-poika, ja ratsukko oli suloisuudessaan varmaan yksi viikonlopun kuvatuimmista.

Ratsutilan nimi vaihtui

Pinsiön Ratsastuskoulun tehokas messutiimi jaksoi hymyillä loppuun saakka. Arpajaiset vetivät väkeä osastolle koko viikonlopun ajan.

Samassa hallissa Voiton kanssa on myös Pinsiön Ratsutilan osasto. Aiemmin Ratsutila Linjamäki -nimellä Yliselläkin toiminut yritys on vaihtanut nimeä vuodenvaiheessa.

– Yritysmuoto vaihtui ja samalla päivitettiin nimi, yrittäjä Minttu Välimäki kertoo.

– Halusin, että nimi kuvaa paremmin tallin nykyistä sijaintia ja toimintaa.

Nokian ja Ylöjärven rajalla sijaitseva talli tarjoaa ratsastajille monipuolisia tunteja, valmennuksia ja kesäleirejä.

Pinsiön Ratsutilan messuosastoa pyöritettiin viikonlopun ajan kahdeksan henkilön voimin.

– Neljä tallin työntekijää ja neljä muuten vain innokasta, Välimäki sanoo.

Osastolla pidettiin molempina päivinä pika-arpajaisia ja lisäksi tallin uusista Facebook-sivuista viikonlopun aikana tykänneiden kesken arvottiin viiden kerran ratsastuslahjakortti.

– Vilkasta on ollut, varsinkin lauantaina. Kesäleirejä kysellään paljon ja messutarjoukset ovat vetäneet ihan hyvin. Olemme jutelleet asiakkaiden kanssa myös paljon Hopotiin, eli sähköiseen varauspalveluun siirtymisestä. Se on ollut meillä nyt puolisen vuotta käytössä, ja kokemukset ja palaute ovat todella hyviä, yrittäjä kommentoi toisena messupäivänä.

Hyvää menestystä kisoissa

Teivon raviradan osastolla markkinoitiin kesäkuussa järjestettävää Popeda radalla -tapahtumaa, joka tuntui kiinnostavan messuväkeä kovasti.

Ylöjärveläiset juniorit menestyivät viikonloppuna messuilla järjestetyissä ratsastuskilpailuissa. Ratsastusseura Talliteamia edustava Hilda Huhtasalo nappasi voiton 90 sentin esteillä hypätyssä Pikkuponicupissa ponillaan Orina.

Metrin Ponicup -luokassa isosisko Heta Huhtasalo sijoittui hienosti toiseksi ponilla Roadwood Lad. Hilda ja Orina ylsivät tässä luokassa kolmansiksi.

Tuulensillan tallin jalostusori Hrimfaxi från Flottatjärn esiintyi lauantaina Suomen Islanninhevosyhdistyksen järjestämässä ratsastusnäytöksessä.
Showmuotoisessa tölttikilpailuluokassa ratsastettiin islanninhevosten omaa askellajia, tölttiä, eri temmoissa. Hrimfaxia ratsasti näytöksessä Henni Mattila. Näytöksessä ratsastivat myös Miina Sarsama, Hanna Huhta ja Henna Videnoja Ylöjärveltä.

– Oli hienoa seurata näiden taitavien nuorten edustamista messuilla. Osa heistä on meidän vanhoja tuntilaisia tai leiriläisiä, Tuulensillan tallin yrittäjä Johanna Ihalainen sanoo.

– Heidät tullaan varmasti näkemään kesän SM-kisoissa hätyyttelemässä Suomen kärkeä. Ratsastuskouluyrittäjänä ilahduttaa, että olemme onnistuneet lisäämään tietoutta islanninhevosista ja askellajiratsastuksesta Ylöjärvellä. Toivotaan, että vilkas junnutoiminta tuottaa edelleen lisää tulevaisuuden issikkaratsastajia, Ihalainen lisää.

Monella messuosastolla pääsi paijaamaan eri kokoisia hevosia ja poneja.

Voitto sai viikonloppuna hurjan määrän silittelyä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.