Luonto roskakorina

Olen iltakävelyllä koirani kanssa kävelytiellä. Alkaa olla jo hämärää ja vain katulamppujen valot enää valaisevat katua. Koirani kävelee tien viertä nuuskuttaen ja jää haistelemaan innokkaasti jotain katulampun viereen. Ajattelen, että se taas haistelee jotain oksaa, mutta hetken päästä kuulen koiran mussuttavan mielissään nenäliinaa.
Minua ärsyttää, kun ihmiset heittelevät roskiaan tien viereen. On useampikin syy, miksi et heittäisi roskia maahan. Mielestäni ja varmasti monenkin muunkin mielestä roskat eivät ole hirveän miellyttävän näköisiä kadun vieressä tai luonnossa. Roskat eivät myöskään maadu tehokkaasti, joten luontokaan ei kiitä sinua karkkipussin heittämisestä maahan. Eläimet, kuten pikkulinnut ja koirat kärsivät roskauksesta. Pienikin roska, esimerkiksi tupakantumppi, voi syötynä aiheuttaa suolitukoksen ja voi johtaa jopa pienen eläimen kuolemaan.
Joten jos vielä mietit heittäväsi roskasi luontoon kotimatkalla, harkitsisin sinua laittamaan sen vaikkapa taskuusi ja heittämään sen vasta kotona pois. Myös useilta bussipysäkeiltä löytyy roskakori, mitä voit hyödyntää roskiesi kanssa. Pyydänkin siis kaikkia kiinnittämään jatkossa huomiota siihen, mihin omat roskat päätyvät.

Minttu Leino
Ylöjärven Yhtenäiskoulu, 8D