Veljekset Mattilan uusi toimitusjohtaja aloittaa työpäivänsä syömällä makkaraa

Toni Vuohelainen tuli lihabisnekseen vakuutus- ja konsulttimaailmasta. Hänen tehtävänsä on kehittää Veljekset Mattilan toimintaa. Sen hän on jo huomannut, että sirkkatuotteet eivät sittenkään (vielä) myy, mutta vapaa possu sitäkin enemmän.
Toni Vuohelainen, Veljekset Mattila, kuva: Iiria Lehtinen
Toni Vuohelainen on toiminut Ylöjärvellä aiemmin kiinteistönvälittäjänä.

Toni Vuohelainen aloitti ylöjärveläisen Veljekset Mattilan johdossa tammikuun puolessavälissä.

Tässä lyhyessä ajassa hän on jo ehtinyt pistää merkille, että vuonna 1958 perustetulla yrityksellä on tapa, jota hänen aiemmissa työpaikoissaan ei ollut.

Jokainen työpäivä aloitetaan yhteisellä aamukahvilla, jonka kera tarjotaan juuri valmistunutta, oman firman makkaraa.

Vuohelainen tuli lihabisnekseen aivan eri maailmasta.

Hän on toiminut Ylöjärvellä kiinteistönvälittäjänä ja tehnyt myöhemmin uraa yritysvakuutuspuolella ja konsulttina. Veljekset Mattilaan hän tuli yrityksen omistajan pyynnöstä kehittämään toimintaa ja myyntiä.

– Taustalla oli ajatus, että yrityksessä tarvittiin talon ulkopuolelta tulevaa näkemystä.

Suuntaa muutetaan tarvittaessa nopeasti

Elintarvikeala on monimutkainen ala.

Jo nyt pitäisi esimerkiksi tietää, mitä kuluttajat mielivät syödä ensi jouluna.

– Tarjoajia on paljon, ja erottautuminen on vaikeaa.

Sekin tekee alan haastavaksi, että vallalla on näkemys, jonka mukaan punaisen lihan syöntiä pitäisi vähentää – mutta samalla kulutus on päinvastoin kasvanut.

Trendejä on monenlaisia. On kasvissyöntiä, gluteenitonta ruokaa ja henkilöitä, jotka ostavat kotimaista. Osa taas ei välitä niinkään lihan alkuperästä vaan enemmänkin sen ulkonäöstä.

Veljekset Mattilalla on pienehkönä, 25 henkilöä työllistävänä yrityksenä se etu puolellaan, että yritys pystyy muuttamaan suuntaansa nopeasti.

Jos joku saa hyvän idean uudeksi tuotteeksi, se valmistuu ideasta maistettavaksi koekappaleeksi niinkin nopeasti kuin viikossa.

Vapaa possu kiinnostaa

Toni Vuohelainen, Veljekset Mattila, kuva: Iiria Lehtinen
Vapaa possu -tuotteet ovat menneet hyvin kaupaksi, kertoo toimitusjohtaja Toni Vuohelainen.

Reilu vuosi sitten Veljekset Mattila lanseerasi markkinoille heinäsirkoista tehtyjä tuotteita.

Kotisirkkamakkaroilla, -nakeilla ja -kasvispihveillä ei ole kuitenkaan ollut alkuhuuman jälkeen sellaista menekkiä kuin toivottiin, ja nyt niiden valmistus on tauolla. Tällä hetkellä ostaa voi vain sirkkajauhetta ja kokonaisia sirkkoja.

– Trendi ottaa nyt happea, mutta se voi tulla taas myöhemmin.

Sen sijaan Veljekset Mattilan toinen uutuus – Vapaan possun tuoteperhe – on lähtenyt hyvin käyntiin.

Yritys ostaa Vapaata possua kolmelta eri suomalaiselta tilalta. Tuottajilla maksetaan normaalia enemmän siitä, että possut saavat kuljeskella väljästi sisä- ja ulkotiloissa.

Vapaa possu on Veljekset Mattilan itse kehittelemä ajatus ja -nimitys, jolla on tarkka eläinten hyvinvointiin perustuva määritelmä.

Aika näyttää, mitä uusi toimitusjohtaja keksii Vapaan possun jatkoksi.