Yhdessäoloa parhaimmillaan

Ilkka (vas.), Manu ja Nooa Rakennus viihtyvät yhdessä pelipöydän ääressä. Joulupukilta toivotaan Inkan aarre -peliä ja uusia futiskortteja.
Joulu on yhdessäolon aikaa, mutta harva viihtyy edes perheensä kanssa tuntikausia ihan vaan niitä näitä jutellen – eikä ruokapöydässäkään voi aamusta iltaan istua. Siksi joulu onkin seura- ja lautapelien suurin sesonki.

Jouluisilla leikeillä ja peleillä on pitkät perinteet. Jo ennen 1951 keksittyä Afrikan Tähti -peliä suomalaisissa pirteissä leikittiin joulun pyhinä koko suvun voimin sokkoa, avaimen piilotusta tai kangaskauppiasta. Edes pelikonsolit ja tietokoneella tai puhelimella pelaaminen eivät ole millään lailla vähentäneet lauta- ja korttipelien suosiota.
– Ihmiset kaipaavat ruutuajan vastapainoksi ”analogista” yhdessäoloa eli sitä, että tehdään jotain kivaa yhdessä. Lautapelien suosio on viime vuosina vain kasvanut, muualla maailmassa vielä enemmän kuin Suomessa, Lautapelit.fi:n Tampereen Ratinan myymälän myymäläpäällikkö Tuomo Pekkanen vakuuttaa.
– Moni myös harrastaa jotain tiettyä peliä, eli niitä toki pelataan ympäri vuoden. Joulu on se suurin sesonki.
– Meillä pelataan jalkapallokorteilla lähes joka päivä, ja ainakin kerran viikossa jotain lautapeliä tai pöytälätkää. Jouluna tietysti sitten vielä enemmän, Ilkka Rakennus sekä 7-vuotias Nooa ja 4-vuotias Manu kertovat.
Rakennusten yhteinen ykkössuosikki on jännittävä Scotland Yard -lautapeli. Siinä jokainen saa vuorollaan olla salaperäinen Mr. X, jota muut yrittävät tavoittaa. Manu kertoo tykkäävänsä myös Afrikan Tähti ja Kimble-peleistä, Nooa nostaa yhdeksi suosikikseen Arvaa kuka -pelin.
– Lasten kanssa pelatessa hyvä peli on sellainen, jonka kulku on kaikkien helppo ymmärtää ja jossa ei joudu liian pitkään odottamaan omaa vuoroaan, Ilkka Rakennus tiivistää.

Voittajat käyvät kaupaksi

Lautapelimyymälässä tiedetään, että herkimmin pukinpussiin päätyvät pelit, joissa on vuoden perhepeli -logo. Kilpailumenestyjiin luotetaan. Sillä ei ole väliä, minkä vuoden voittajasta on kyse: vuoden 2004 perhepeli Carcassonne ja sen lisäosat ovat tämänkin joulun suosikkeja samoin kuin vuoden 2008 perhepeli BAndu.
Tämän vuoden perhepeli on Majesty, joka yhdistelee lautapeliin pelikortteja sekä pokerista tuttuja pelimerkkejä.
– Uutta ovat pakohuonepelit, joissa olohuone muuttuu pakohuoneeksi. Niistä on tullut nopeasti tosi suosittuja, Tuomo Pekkanen kertoo.
– Myös klassikot, kuten Afrikan Tähti ja Uno-kortit ovat aina vain suosittuja. Etenkin vanhemmat ihmiset tykkäävät ostaa lapsenlapsilleen pelejä, joita he ovat itsekin lapsena pelanneet. Nostalgia ja onnelliset muistot perheen kesken vietetystä ajasta ovatkin iso osa lautapelien viehätystä.

Jännitystä loppuun asti

Lautapelialan ammattilaisen mielestä pelit ovat viime vuosina kehittyneet suurin harppauksin. Sekä sisältö että materiaalit ovat laadukkaita.
– Hyvässä pelissä kaikki pelaajat pysyvät mukana ja jännitys säilyy loppuun asti. Peli kestää puolesta tunnista tuntiin, ja sen sisältö on pitkälle mietitty. Hyvä perhepeli kiinnostaa myös aikuisia eli kokemuksesta on hyötyä eikä pelkä23llä tuurilla pärjää, mutta toisaalta lapsikin voi voittaa, Tuomo Pekkanen luettelee menestyvän pelin kriteereitä.
Esimerkiksi Ylöjärven Uutisten päätoimittajan Ville Mäkisen ja monen muun tietoviisaan suosikki Trivial Pursuit ei täytä näitä tuntomerkkejä. Moderni tietokilpailupeli (Aikamatka, Bezzerwizzer, iKnow) nimittäin palkitsee paitsi tiedosta myös siitä, että on lähimpänä oikeaa vastausta, osaa taktikoida tai tietää, kuka muista pelaajista vastaa oikein. Tietokilpailupeliin voi siis osallistua ilman varsinaista triviaalitetoakin.

 

Hahmotusharjoitusta

Hyvä perhepeli kaikille viisi vuotta täyttäneille on Ubongo Junior, jossa mitataan ja opitaan avaruudellista hahmottamista monikulmioita täydentämällä. Tehtävien vaativuus vaihtelee pelaajan iän mukaan. Ubongosta on olemassa myös aikuisten versio.

 

Kakkahuumorin ystäville

Korttipeli Who did it? kutittelee koululaisten ja varhaisteinien huumorintajua: jonkun pelaajan lemmikki on kakkinut olohuoneen lattialle. Pelaajat yrittävät suojella omaa lemmikkiään ja vierittää syytä muiden eläinten päälle. Nopeus ja hyvä muisti ovat valttia. Sopii kuusivuotiaille ja sitä vahemmille.

 

Vihaiset kissanpennut

Teini-ikäisille sopivat peli on humoristisella sarjakuvagrafiikalla varustettu Exploding Kittens, jossa yritetään paeta uhkaavien kissanpentujen pommeja. Joukkorahoituksella tehty Exploding Kittens on strategialtaan lähellä Unoa eli se on helppo ja hauska korttipeli.

 

Suomalaisille sopiva

Aikuisten erikoinen uutuus on The Mind, jossa suomalainen kansanluonne pääsee oikeuksiinsa: pelissä ei puhuta ollenkaan! Pelaajille jaetaan kortit, jotka pelataan pöytään pienimmästä suurimpaan, ja pelaajien on pääteltävä toistensa eleistä, kenellä voisi olla seuraavaksi sopiva kortti. Erikoinen ryhmäytymisharjoitus – ja loistavaa treeniä pokerin pelaajille.