Nuoria maailmalle

Toivottavasti ylöjärveläiset nuoret huomaavat tämän tekstin. Vaihtoehtoisesti vanhempi lukijakunta voi ottaa asian puheeksi nuoren kanssa. Nimittäin aina ja erityisesti nyt on hyvä aika vuodesta suunnitella nuorisovaihtoa. Erilaisia vaihtomahdollisuuksia käyn kohta läpi. Tyhjästä ei tarvitse toimintaa ponnistaa käyntiin, vaan kotikaupungista löytyy esimerkiksi niin lions- kuin rotaryjärjestöjä omine vivahteineen. Vanhempien saati sitten tietenkään itse nuoren ei tarvitse jäsenenä kuulua edellä mainittuihin palvelujärjestöihin.
Tämän aviisin palstoilla on toki jo aiemmin saanut lukea nuorisovaihdon hedelmistä, mutta kertaus on opintojen äiti ja aina syntyy uusia nuoria ja tilaisuuksia. Nuorisovaihto voi toteutua monella eri konseptilla. Useimpien elämän keskeinen yksikkö on perhe. Siksi toisen maan tavallisessa perheessä eläminen on todella luonnollinen tapa tutustua vieraaseen kulttuuriin. Ja elämä ei ole pelkkää juhlaa, mutta siihen normaaliin arkeen tutustuminen, se vasta avartavaa on.
Eri järjestöillä on nuorisovaihdon yksityiskohtien osalta eroavaisuuksia. Kannattaa siis olla itse aktiivinen ja ottaa selvää. Lisäksi tärkein lähtökohta tietysti on se, että nuori itse on sitoutunut lähtemään. Sen jälkeen kannattaa pitää mielessä toiminnan edullisuus. Matkakulut vieraaseen maahan pitää tietysti itse maksaa. Tosin myös niihin voi hakea vähän avustusta. Vastaanottava perhe ei saa mitään palkkiota, vaan toiminta perustuu hyväntahtoiseen vieraanvaraisuuteen. Normaalin arjen esittelyn ohella annos lähiseudun kulttuuria ja nähtävyyksiä on tietysti toivottua.
Järjestävästä organisaatiosta riippuen nuoren ikähaarukka vähän vaihtelee. Jotkut vaihdot ovat vapaampia pelkän vierailun sallien. Toisissa ohjelmissa on lähtökohtana se, että vieraillaan saman kesän aikana vastavuoroisesti molemmissa maissa. Jos oma nuori ei halua itse lähteä, niin pelkästään ulkomaisen vieraan ottaminen tänne Suomeen kesällä noin kolmeksi viikoksi onnistuu mainiosti. Yhdestä ylimääräisestä ruokailijasta syntyy jonkun verran enemmän kuluja, mutta ylivoimaisia ne eivät ole. Sitten kun opettaa suomalaisuutta, niin siinä joutuu jo omaa elämää vähän miettimään.
Vaihtokohteiden osalta on todella paljon valinnanvaraa. Isäntäperheen rinnalla on usein kansainvälistä leiritoimintaa. 20 erilaista maata osallistujien suhteen antaa melkoista kulttuurien kirjoa. Vuosivaihto on jo sitten täysipainoista opiskelua ja harrastuselämää. Kesään työ ja opiskelu eivät kuulu.
Muutama viikko arkea vieraassa perheessä varmasti pienentää nuoren kuvaa maapallostamme. Vaihdosta voi saada elinikäisen kipinän kansainvälisyyteen. Aktiivinen lintu madon nappaa eli kysymään lisätietoa!

marko@markotaipale.fi