Puolustusministeri Jussi Niinistö: 2020-luku tuonee uuden varuskunnan tai jonkin olemassa olevan varuskunnan merkittävän laajennuksen

- Syntyvyyden laskemisesta on oltava huolissaan, mutta se ei ole vielä uhka puolustusvoimille. Reservi säilyttää vahvuutensa, jos armeija kouluttaa joka vuosi noin 21 000 varusmiestä, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo. (Kuva: Matti Pulkkinen)

– Syntyvyyden laskemisesta on oltava huolissaan, mutta se ei ole vielä uhka puolustusvoimille. Reservi säilyttää vahvuutensa, jos armeija kouluttaa joka vuosi noin 21 000 varusmiestä, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo. (Kuva: Matti Pulkkinen)

– Kokonaan uuden varuskunnan perustaminen tai vastaavasti jonkin varuskunnan mittava laajentaminen on toteutettava mahdollisuuksien mukaan 2020-luvulla, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoo Suomen 101. itsenäisyyspäivän merkeissä Pirkanmaan Lehtitalolle myöntämässään haastattelussa.

Akaan Seudussa, Lempäälän-Vesilahden Sanomissa, Sydän-Hämeen Lehdessä sekä Ylöjärven Uutisissa ja Sun Radion verkkosivulla julkaistavassa haastattelussa ministeri Niinistö perustelee kokonaan uuden varuskunnan perustamista tai jonkin olemassa olevan varuskunnan merkittävää laajentamista tilatarpeella, joka syntyy muun muassa vapaaehtoisten maanpuolustuskoulutuksen järjestämisestä.

– Jos Krimin kriisi olisi puhjennut ennen pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen (2011-2014) toteuttamia maamme puolustusbudjetin leikkauksia, armeijan voimavaroihin ei olisi kajottu, Niinistö uskoo.

Niinistön mukaan taannoiset varuskuntien lakkauttamiset eivät ole tuoneet täysin odotettuja säästöjä.

Hän muistuttaa peräti seitsemän maakunnan kahdeksastatoista maakunnasta jääneen ilman omaa varuskuntaa 2010-luvun säästötoimissa.

Niinistön mukaan jo lakkautettujen varuskuntien palauttaminen ei ole mahdollista, koska kaikki on myyty pois.

Maamme seitsemässä maakunnassa ei ole enää omaa varuskuntaa. Puolustusministeri Jussi Niinistön mielestä on perusteltua tehdä selvitys siitä, vaikuttaako puolustusvoimien katoaminen maakunnasta ihmisten maanpuolustustahtoon. Kuva näyttää toimivat ja lakkautetut joukko-osastot. (Grafiikka: Pekka Gestrin)

Maamme seitsemässä maakunnassa ei ole enää omaa varuskuntaa. Puolustusministeri Jussi Niinistön mielestä on perusteltua tehdä selvitys siitä, vaikuttaako puolustusvoimien katoaminen maakunnasta ihmisten maanpuolustustahtoon. Kuva näyttää toimivat ja lakkautetut joukko-osastot. (Grafiikka: Pekka Gestrin)

Suomi saa apua, jos auttaja hyötyy avokätisyydestään

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan historia on opettanut suomalaisia.

– Suomi saa sota-aikana apua, jos avunantamisesta on hyötyä antajamaalle, hän sanoo.

Niinistö ottaa esimerkiksi toisen maailmansodan, jonka aikana suomalaiset saivat apua ruotsalaisilta.

– Suomi oli puskurivaltio Ruotsin ja silloisen Neuvostoliiton välissä. Suomen auttaminen hyödytti Ruotsia.

Niinistön mielestä parhaillaan käynnissä oleva Ukrainan sota antaa todelliset kasvot maailman auttamishaluille.

– Auttamistunnelmat ovat luokkaa ”good feeling”. Kun avusta ei ole kenellekään suoranaista hyötyä, auttaminen ei konkretisoidu.

Syntyvyyden lasku ei ole vielä uhka puolustusvoimille

Jussi Niinistö on tyytyväinen siihen, että Suomi nosti sodan ajan joukkojen määrän 280 000 sotilaaseen. Suomella onkin pohjoisen Euroopan suurin armeija. Reservin vahvuus on 900 000 sotilasta.

– Syntyvyyden laskemisesta on oltava huolissaan, mutta se ei ole vielä uhka puolustusvoimille, hän sanoo.

Puolustusministerin mukaan reservi säilyttää vahvuutensa, jos armeija kouluttaa joka vuosi noin 21 000 varusmiestä.

– Tärkeintä on, että säilytämme nykymuotoisen varusmiespalveluksen ja koulutamme aina koko ikäluokan.

Niinistö linjaa, ettei Suomen ole syytä miettiä asepalveluksen ulottamista naisiin. Hänen mukaansa nykyinen järjestelmä on toimiva. Siinä naiset voivat vapaaehtoisesti suorittaa varusmiespalveluksen.

– Jos asepalvelus ulotettaisiin koskemaan myös naisia, tarvitsisimme kaksinkertaisen varuskuntakapasiteetin. Siihen ei ole varaa.

– Myöskään maahanmuuttajat eivät ole ratkaisu.

Niinistö toivoo, että Suomi toteuttaisi kansalaispalvelumallin, jonka myötä luopuisimme siviilipalveluksesta.

– Odotan, että eri puolueet kertovat kantansa kansalaispalveluun tulevien eduskuntavaalien ohjelmissa. Asia ansaitsisi perusteellisen selvityksen, joka olisi syytä tehdä parlamentaarisessa työryhmässä.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan Suomen merivoimat ovat hyvässä kunnossa. Lähitulevaisuuden iso investointi on Laivue 2020 -hanke. Kuva kertoo merivoimien nykyiset ja lakkautetut joukko-osastot.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan Suomen merivoimat ovat hyvässä kunnossa. Lähitulevaisuuden iso investointi on Laivue 2020 -hanke. Kuva kertoo merivoimien nykyiset ja lakkautetut joukko-osastot.

HX-hävittäjähanke on pian käsillä. Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan ilmavoimat ovat hyvässä iskussa. Kuvasta näkyvät ilmavoimien toimivat ja lakkautetut joukko-osastot.

HX-hävittäjähanke on pian käsillä. Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan ilmavoimat ovat hyvässä iskussa. Kuvasta näkyvät ilmavoimien toimivat ja lakkautetut joukko-osastot.

Valmiusjääkäreistä on saatu myönteistä palautetta

Puolustusministeri Jussi Niinistö pitää kautensa yhtenä merkittävimpänä saavutuksena valmiusjääkärijärjestelmän toteutumista.

Uutukaisella systeemillä vahvistetaan merkittävästi maavoimien valmiutta. Valmiusjääkäriksi koulutettavat varusmiehet palvelevat yhdestoista kuukauden ajan, josta noin puoli vuotta on erikoiskoulutusta.

– Puolustusvoimat on tehnyt viime vuosien aikana paljon valmiuden eteen. Meille on rakennettu nopeasti kehittyvien uhkien torjuntaan tarkoitetut valmiusjoukot, joissa on mukana muiden muassa henkilökuntaa ja pitkän palvelusajan varusmiehiä.

Niinistö sanoo kentältä tulevan hyvää palautetta valmiusjääkärijärjestelmästä.

– Valmiusyksiköihin löytyy hyvin vapaaehtoisia, sillä nuoret valmiusjääkärit tarttuvat mahdollisuuteen kantaa vastuunsa valtakunnan turvallisuudesta ja saada monipuolista sekä vaativaa sotilaskoulutusta.

Puolustusvoimat ei kerro julkisuuteen valmiusjääkäreiden kokonaismäärää. Ensimmäiset valmiusjääkärit valmistuivat vuonna 2016.

Puolustusministeri Jussi Niinistön koko haastattelu on luettavissa Akaan Seudussa, Lempäälän-Vesilahden Sanomissa, Sydän-Hämeen Lehdessä sekä Ylöjärven Uutisissa ja Sun Radion verkkosivulla Maakuntauutisia-osiossa.

Kommentit (2)

  1. Tykkimies Niemelä

    ”Kuva näyttää toimivat ja lakkautetut joukko-osastot. (Grafiikka: Pekka Gestrin)”

    Kartan kuva näyttää _maavoimien_ toimivat ja lakkautetut joukko-osastot, ei muita. Esim. Kauhavan lakkautettu lentosotakoulu puuttuu kuvasta.

    • Matti Pulkkinen

      Hyvää itsenäisyyspäivää! Huomaattehan, että kuvat on tehty osoittamaan: 1) maavoimia, 2) ilmavoimia ja 3) merivoimia. Kauhava löytyy siis ilmavoimien kuvakkeesta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?