Jussi Kytömäki odotti postista hamppukuitua, mutta saikin kirjeen Tasavallan presidentiltä – ”Kutsu tuli!”

Toissa viikon tiistaina Ikimetsän ystävät ry:n puheenjohtaja Jussi Kytömäki luuli vastaanottavansa postinjakajalta kuivikesäkin, jonka oli tilannut jo ajat sitten. Posteljoonilla oli kuitenkin kädessään pikakirje, jossa luki: ”Tasavallan presidentiltä”.
Jussi Kytömäki on Ikimetsän ystävät ry:n perustajajäsen. Lapset Anni ja Juho vetivät hänet mukaan metsiensuojelutoimintaan.

Miten sait Linnan juhlien kutsun?

– Tilanne oli sellainen, että pari viikkoa sitten näin pihallamme postiauton ja ajattelin, että vihdoin saan kauan sitten maksamani hamppukuitusäkin. Hymyilevä postinkantaja ojensi minulle kuitenkin pikakirjeen. Kiitin ja katsoin merkintää kirjeen lähettäjästä: Tasavallan presidentiltä.

– Etsin kirjeenaukaisijan. Selvisi, että kirjeen sisältö vastasi aavistuksiani: kutsu tuli! Soitin heti puolisolleni Outille kirjastolle. Sanoin: ”Istu alas!”, johon Outi sanoi: ”Kuka on kuollut!”  Hän ilmeisesti luuli hihitystäni kyynelehtimiseksi. Kohta hänkin hihitti.

Kuinka suuri kunnia on saada kutsu?

– Onhan se aika hienoa, että  tällainen tavallinen ihminen, joka ei missään eturivissä esiinny, pääsee osaksi Linnan  juhlia. Minuthan tunnetaan metsänsuojelijoiden keskuudessa  oikeastaan siitä, että olen lasteni Annin ja Juhon isä.

– En osannut aavistaa kutsua etukäteen, sillä toimintamme Ikimetsän ystävät ry:ssä on lopulta melko näkymätöntä.Kiva, että kutsunlaatijat ovat meidät huomioineet.

Mitä mieltä olet tämän vuoden itsenäisyyspäivän  teemasta, jossa juhlitaan yhteistä ympäristöämme?

– On aivan upeaa, että luonto ja ympäristöteot nostetaan tällä tavalla juhlan aiheeksi. Runoilija Jenni Haukiohan on ollut paljon mukana luonnonsuojeluasioissa, joten hän on kouluttanut puolisonsa Sauli Niinistön hyvin. Minua lämmitti presidentin kirjoitus, jossa hän totesi, että vastuu ympäristöasioista on meidän käsissämme.

– Kutsu antoi myös aivan uudenlaista pontta yhdistytoimintaan. Kutsun saatuani ilmoitin heti yhdistyksemme  Tampere-talon K50-messuille ja varasin yhdistykselle kaksi metriä pitkän pöydän. Aion myydä hiilinieluja ja kerätä rahaa Suojele pala Pirkanmaata –kampanjaan.

Miten saavutte Linnan juhliin?

– Yövymme Helsingissä hotellissa, jotta voimme valmistautua iltaan rauhassa. Hotelli on 500 metrin päässä juhlavastaanotosta, eli kävelymatkan päässä. Toivottavasti itsenäisyyspäivänä ei ole kovin liukasta, ettei tarvitsisi kulkea juhlassa laastari otsassa.

Tunnetko muita kutsun saaneita?

– Tunnen muutamia luonnonsuojeluihmisiä, joiden tiedän tulevan juhlaan. Ja tietysti tunnen myös kansanedustajia.

Seuraatko itse yleensä Linnan juhlia?

– En katso niitä kokonaan, vaan pätkiä sieltä täältä. En siis ole juhlavastaanoton suuri fani.

Millaiset toimintaohjeet sait kutsun mukana?

– Ei siinä oikein muuta ollut kuin osoite ja se, että klo 19.30 pitää olla paikan päällä. Mukana täytyy olla kutsukortti sekä kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Mitä aiot sanoa presidenttiparille?

– Esittelen itseni ja tahon, jota edustan. Ei pidä jäädä jaarittelemaan.

Millaiset juhla-asut aiotte puolisosi kanssa pukea?

– Outin puku on vielä yllätys. Kyllä hän on käynyt jo vähän katselemassa.

– Minä puen tietysti frakin. Pukeudun sellaiseen ensimmäistä kertaa elämässäni. Ajattelin vuokrata puvun pukuliikkeestä. Kiinnitän rintaani Suomen luonnonsuojeluliiton hopeisen ansiomerkin.

– Pitäisikö asussani olla myös jotakin vihreää? Ehkä värjään osan hiuksistani vihreäksi, tai sitten en.

Kytömäen edustama Ikimetsän ystävät ry toimii Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden turvaamiseksi. Yhdistys edistää vapaaehtoisia metsiensuojelukeinoja tekemällä Luonnonperintösäätiön suojelutyötä ja METSO-ohjelmaa tutuksi.