Aliisa Syrjä tähtää ammattiartistiksi

Eppu Normaalin Syrjille sukua oleva Aliisa Syrjä hakee paikkaansa musiikkimaailmassa. Aliisa Syrjä kirjoittaa ja säveltää itse biisinsä ja tähtää artistiksi. Häntä kuullaan Ylöjärvellä konsertissa marraskuun alussa.
Aliisa Syrjä, kuva: Iiria Lehtinen
Aliisa Syrjä pitää kirjoittamisesta ja haluaa esittää nimenomaan omia kappaleitaan. – Kun esitän niitä, tiedän tarkkaan mistä kerron. Kaikki biisini ovat minulle todella tärkeitä. Muistan kaikista, millaisena hetkenä olen ne kirjoittanut ja missä tunnetilassa.
Biisit toimivat vähän kuin päiväkirjana, jonka teksteihin voi aina palata.

Aliisa Syrjä, 19, pitää parhaillaan lukion jälkeistä välivuotta ja tekee demoja. Haaveena on ryhtyä ammattilaulajaksi.

Ylöjärveläiset tuntevat tällä hetkellä Syrjän kuitenkin kenties parhaiten Vahannan nuorisoseuran kesäteatterista, jossa hän oli mukana monta vuotta.

Teatteri ja musiikki ovat kiehtoneet Tampereen yhteiskoulun lukion eli Tykin käynyttä Aliisa Syrjää aina, eikä hän pystynyt aiemmin päättämään kumpaan keskittyisi enemmän.

Nyt päätös on kuitenkin tehty, ja Syrjä on jättänyt kesäteatterin. Teatterimaailmasta oli hänelle kuitenkin runsaasti hyötyä tulevaisuutta varten.

– Minua jännittää nykyään tosi harvoin olla lavalla.

Etenkään isot lavat eivät jännitä, mutta pienet välillä – etenkin jos yleisössä on tuttuja ja sukulaisia.

Laulut kumpuavat omista kokemuksista

Suomalaista poppia tekevä Aliisa Syrjä pitää kirjoittamisesta ja on erikoistunut luomaan sanoituksia. Laulunsanoja on syntynyt yläasteajoista saakka.

Aliisa Syrjä, kuva: Iiria Lehtinen
– Nyt kun minulla on kova halu tehdä asioita, niin silloin pitää tehdä, sanoo välivuotta syystä pitävä Aliisa Syrjä.

Nykyisin kaunisääninen Syrjä myös säveltää sanoituksiaan valmiiksi kappaleiksi. Yleensä se tapahtuu niin, että sanat syntyvät ensin ja sen jälkeen hän istahtaa pianon ääreen tekemään niille sävelen.

– Menen teksti edellä, en halua laulaa liibalaabaa. Minulla on sanottavaa ja haluan sanoa sen uudella tavalla, en kliseisesti. Minulla on tunnistettava tyyli.

Ideansa sanoituksiin Syrjä saa missä vain, ja hän kirjoittaa yleensä sanat valmiiksi yhdeltä istumalta.

– Minun on vaikea palata niihin enää. Saatan tosin kysyä siskon mielipidettä.

Syrjä saa usein inspiraation jostakin hetkestä tai tunnetilasta. Hän kirjoittaa paljon omasta elämästään, koska haluaa, että tunteet ja tapahtumat ovat aitoja. Kirjoittaminen on tärkeää myös muuten.

– En tiedä, miten selviäisin ellen kirjoittaisi.

Kaikkia tekstejään Aliisa Syrjä ei kelpuuta valmiiksi biiseiksi. Omia kappaleita on nyt kasassa noin 17, ja niistä kuullaan 10 tai 11 kappaletta konsertissa Ylöjärven kaupungintalolla 3. marraskuuta.

”Tunnen Eput hyvin”

Aliisa Syrjä, kuva: Iiria Lehtinen
Vaikka Aliisa Syrjä pitää välivuotta, hän oli kesätöissä Miss Adassa ja nyt hän tekee pari kertaa viikossa väliaikamyyntiä Tampere-talossa.

Aliisa Syrjä on esittänyt omia kappaleitaan vain kerran aiemmin julkisesti. Tämä tapahtui Miss Adan jatkoilla elokuussa sen jälkeen kun Eppu Normaali -veistosta oli juhlittu kaupungintalon edustalla kansanjuhlassa.

Covereita Aliisa Syrjä on sen sijaan esittänyt aiemminkin.

Aliisa Syrjä oli kiinnostunut musiikista jo aivan pienenä. Musikaalisuus kulkee suvussa. Aliisa Syrjän isä Ville Syrjä on tehnyt bändijuttuja on sitä paitsi Aku, Martti ja Mikko ”Pantse” Syrjien serkku. Aliisa Syrjän äiti on puolestaan äidinkielen opettaja.

– Tunnen Eput hyvin. Meillä on läheinen suku.

Aliisa Syrjä halusi pitää lukion jälkeen välivuoden ja katsoa, mitä musiikkiin keskittymisestä seuraisi.

Nyt hän tekee kappaleistaan demoja ja hakee niiden avulla keikkoja ja tahoa, joka olisi kiinnostunut julkaisemaan Syrjän musiikkia.

– Haaveeni on, että saisin tehdä musiikkia ammatikseni ja elää sillä.
Myös musiikin opiskelu voisi kiinnostaa Syrjää tulevaisuudessa.

Aliisa Syrjä laulaa kaupungintalolla Ylöjärvisalissa lauantaina 3. marraskuuta kello 17. Kokoonpanossa soittavat Valtteri Väätänen/kitara, Juho Seppänen/rummut ja Aleksi Wiklund/syntetisaattori.  Konsertissa esiintyy myös tamperelainen Päättömät-bändi.

Konsertin tuottavat Ylöjärven Taideyhdistys ja Ylöjärven kaupungin kulttuuripalvelut 30 vuotta täyttävän Ylöjärven Taideyhdistyksen kunniaksi.