Lakko aktivoi ylöjärveläisvanhemmat maanantaina – kouluissa ja päiväkodeissa tarjoiltiin lämmintä evästä talkoovoimin

Viime viikolla Ylöjärven kaupunki tiedotti, että Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) lakon vuoksi maanantaina ja tiistaina ei tarjoilla kouluruokaa, minkä lisäksi suurimmassa osassa päiväkoteja lounas jää saamatta. Vanhempia neuvottiin pakkaamaan lapsille mukaan eväät, jotka säilyvät huoneen lämmössä. 
Ylöjärven yhtenäiskoululla tarjoilivat ruokaa maanantaina Juho Ojares, Sinikka ja Heikki Nylander, Kiia Korhonen ja Lotta Makkonen.

Ylöjärvellä eväitä ei olisi kuitenkaan välttämättä tarvittu. Lakko on innostanut paikalliset vanhemmat talkoisiin, jottei kukaan lapsi jäisi ilman ruokaa. Siksi eri puolilla Ylöjärveä onkin maanantain aikana tarjoiltu lämmintä evästä niin grillistä kuin soppatykistä. Tempaukseen on osallistunut niin ylöjärveläisiä yrittäjiä, yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä.

Esimerkiksi Ylöjärven yhtenäiskoululla reilun 700 oppilaan ruokkimisesta vastasivat Ylöjärven Yrittäjät, jotka tarjosivat oppilaille grillimakkaroita, kasvispihvejä, leipää ja trippiä.

– Lasten asiallahan tässä ollaan. Noin sadan hengen talkooporukalla olemme saaneet varmistettua, että kaikki Ylöjärven koululaiset ja päiväkotilaiset saavat syödäkseen. Meillä on grillit kuudella eri koululla ja muualle ruoka kuljetetaan sitten lämpölaatikoissa, makkaravastaavana yhtenäiskoululla ollut Juho Ojares kertoi.

Eskarilaisille pitsaa

Grillissä paistettiin yli 700 makkaraa, joiden lisäksi tarjolla oli kasvispihvejä, leipää, trippiä.

Ruokatarjoilua on ollut maanantain aikana myös Kurussa, jossa parinkymmenen vanhemman ryhmä valmisti koululaisille soppaa yhtenäiskoulun pihassa.

Myös yksityiset ravintolayrittäjät ovat aktivoituneet lakon vuoksi. Ylöjärven Uutisten lukijan mukaan esimerkiksi Soppeenmäkeläinen ravintola Pizza-Kebab Center tarjosi ruuat Mikkolan päiväkodin eskarilaisille.

Ylöjärven Yhtenäiskoulun rehtorin Satu Sepänniitty-Valkaman mukaan lasten ruokintatalkoot ovat olleet hieno ele ylöjärveläisiltä ja tuoneet helpotusta myös koulun henkilökunnalle.

– Viime viikolla oli syysloma, kun laitoimme Wilma-viestiä vanhemmille lakkoon ja eväisiin liittyen. Suurin huoleni kosketti niitä oppilaita, joiden vanhemmat eivät seuraa aktiivisesti Wilmaa tai mediaa. Nyt tänään kaikki ovat kuitenkin saaneet evästä, Sepänniitty-Valkama kommentoi maanantaina.

Parhaillaan käynnissä oleva lakko juontaa juurensa hallituksen valmistelemaan irtisanomislakiin, jolla JHL:n mukaan asetettaisiin työntekijät eriarvoiseen asemaan lain edessä työpaikan koon perusteella. Valmistelussa olevalla lailla on tarkoitus helpottaa pienillä työpaikoilla työskentelevien irtisanomista. Lakko koskettaa Pirkanmaalla noin 300 yksittäistä työpaikkaa.

Miten lakko vaikuttaa Ylöjärvellä? Lue lisää tästä.