Näin osakkeisiin kannattaa sijoittaa – taloustoimittaja antaa vinkkejä

Hajauta ja malta! Nämä ovat parhaat neuvot, joita piensijoittaja ja taloustoimittaja Heikki Ikonen voi antaa uudelle sijoittajalle. Ikonen pitää aiheesta kaksi työväenopiston kurssia.
Heikki Ikonen, työväenopisto, sijoittaminen, osakkeeet, kuva: Iiria Lehtinen
Heikki Ikosella on noin 50 eri yhtiön osakkeita. Hän on pitänyt määrää hajauttamisen kannalta hyvänä, vaikka monien asiantuntijoiden mukaan hieman harvempikin firma riittäisi. (kuva: Iiria Lehtinen)

Kun Heikki Ikonen piti kurssin sijoittamisesta viime vuonna Tampereella, ilmoittautumisia tuli jopa sata.

Aihe oli niin suosittu, ettei Tampereen seudun työväenopiston auttanut muu kuin järjestää yhden sijaan kolme kurssia.

Nyt Ikonen puhuu vastaavilla kursseilla myös Ylöjärvellä. Rahastosijoittamisen perusteet alkaa lokakuussa ja Osakesijoittamisen perusteet sen perään marraskuussa.

Osakkeista eläketurvaa

Taloustoimittaja Heikki Ikonen aloitti itse piensijoittamisen lähes 20 vuotta sitten.

Yksi syy tähän oli se, että hän on freelancer, ja vapaiden toimittajien eläketurva on tunnetusti heikko. Hän myös sai 2000-luvun alkupuolella ennakkoperinnön, ja pääsi sillä alkuun.

Ensin Ikonen sijoitti rahastoihin, mutta perehtyi kohta paremmin suoraan osakesijoittamiseen.

Nyt Ikonen on erittäin kokenut piensijoittaja, joka omistaa noin 50 eri firman osakkeita.

Vähintään 12 eri yhtiön osakkeita

Heikki Ikosen mukaan sijoittamisessa pärjääminen on kiinni muun muassa siitä, mihin aikaan sijoittamisen aloittaa. Ikonenkin on menettänyt välillä rahaa.

Laskukaudella voi auttaa se, ettei myy osakkeita heti eteenpäin, vaan odottaa.

– Osakesijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä. Jos aikaa on alle kolme vuotta, osakesijoittamiseen ei kannata lähteä mukaan. Aikaa tarvitaan viidestä vuodesta ylöspäin.

Kärsivällisyyden ohella osakesijoittajan hyveenä on hajauttaa osakkeensa. Toiset sijoittajat pitävät optimaalisena kohdemääränä 12:ta, toisten mielestä 15 eri yhtiötä on minimi.

Hajauttamisena Ikonen pitää sitäkin, etteivät kaikki  yhtiöt ole vain Suomesta, vaan vaikkapa Suomen lisäksi Usasta, Saksasta ja Ruotsista. Eri mailla voi olla samaan aikaan hyvinkin erilaiset taloussuhdanteet.

Ikonen itse on tehnyt parhaat tuottonsa kahden eri ruotsalaisfirman osakkeilla. Toinen yhtiöistä tekee muovialan komponentteja ja toinen sairaalalaitteita.

Lähtömerkki myydä…

Millainen sitten on hyvä yritys?

Ikonen katsoo aina sitä, että yhtiö on hyvä ja tasainen osingonmaksaja.

– Jos yhtiö on aiemmin maksanut hyvää osinkoa, mutta yhtäkkiä se lopettaa sen tai leikkaa sitä, se on minulle lähtömerkki luopua yhtiön osakkeista.

Toisin kuin osa muista sijoittajista, Ikonen ei tarkkaile jatkuvasti omistamiaan yhtiöitä, muutama kerta vuodessa riittää. Silloin hän katsoo muutaman tunnusmerkin. Hän tarkistaa yhtiön liikevaihdon, kannattavuuden ja osingon.

– Hyvä yhtiö ei ole välttämättä hyvä sijoitus, jos osake on hinnoiteltu liian korkealle. Hintaa pitää katsoa suhteessa tuottoon.

 

Rahastosijoittamisen perusteet 8.10.–29.10. ja Osakesijoittamisen perusteet 5.11.–3.12., molemmat Ylöjärven Yhtenäiskoululla.