Työ palkitsee tekijänsä

Sosiaali- ja hoiva-alalla elämäntyönsä tehnyt Leena Mankkinen toivoisi, että maakunta- ja sote-uudistus toteutuisi. Hän haluaisi olla mukana ensimmäisissä maakuntavaaleissa ja saada äänestäjiltä valtakirjan maakuntavaltuutetun tehtävään. Ylöjärveläisvaikuttaja uskoo, että hänellä olisi työ- ja luottamushenkilökokemuksensa ansiosta annettavaa etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon uudelleen järjestelemiselle.
Leena Mankkinen on halunnut aina uusia haasteita. Pilottihankkeissa onnistuminen on kannustanut Mankkista pyrkimään tehtäviin, joissa hän on voinut laittaa itsensä sataprosenttisesti likoon. Ensi lauantaina 70 vuotta täyttävä puolueaktiivi osallistuisi vielä historiallisiin maakuntavaaleihin, jos ne vain järjestetään. – Koko työhistoriani sekä järjestö- ja yhdistystoimintani on kartuttanut tiedollista pääomaani, jolle olisi varmasti käyttöä itsehallinnollisen Pirkanmaan rakentamisessa.

Leena Mankkinen viihtyy niin rivitalokotinsa pikkuruisessa toimistonurkkauksessa kuin vehreässä puutarhassa.
– Viihdyn hyvin ihmisten parissa, mutta Vuorentaustan kaksioni on minulle erakkola. Minulla on oma soppi luottamustehtävieni hoitamista varten. Piha-alueellani on kasvimaa, jossa möyrin mielelläni. Käytän vihannekset, juurekset ja yrtit kokatessani ruokiini, hän kertoo.

Äidin hyvinvoinnin takuunainen

Eri puolilla Suomea työnsä takia asunut Leena Mankkinen on palannut Ylöjärvelle peräti kolme kertaa.
Viime kerran hän rakensi kotinsa puutarhakaupunkiin jäädessään eläkkeelle Kaatuneiden Omaisten Liiton toiminnanjohtajan työstä.
– Äitini tarvitsi omaishoitajaa. Pidin itsestäänselvänä, että asetuin hänen tuekseen. Iloitsen siitä, että saan vieläkin pitää äitini elämässäni. Nyt hän on hoivakodissa, jossa on hyvä hoito, Mankkinen kiittää.
Mankkisen pojan perhe asuu Haminassa Kymenlaaksossa.
– Olen joskus miettinyt, pitäisikö minun mummona muuttaa lapseni ja lapsenlapseni elämänpiiriin. Aika näyttää, hän pohtii.

Kuntapolitiikka kiinnostaa

Sosialidemokraattisten arvojen vaaliminen on ollut aina sydämenasia Leena Mankkiselle.
– Kirkon ja kunnan luottamustehtävät ovat vetäneet minua puoleensa. Vastuunkantajana saan olla parantamassa seurakuntalaisten ja kuntalaisten arjen sujumista. Asiat hoituvat rakentavassa yhteistyössä. Kuuntelemisen ja toisen asemaan asettumisen taito auttavat ymmärtämään erilaisia näkemyksiä ja löytämään yhteisen lopputuloksen, hän sanoo.
Mankkinen ei asetu ehdolle marraskuisissa seurakuntavaaleissa.
– Kotiseurakuntamme tarvitsee nuoria päätöksentekijöitä, joilla on näkemystä lapsien, nuorien ja työikäisten toivomuksista ja odotuksista, hän perustelee.
Kaupunginvaltuussa istuva Mankkinen sanoo Ylöjärvellä olevan pääsääntöisesti myönteisiä haasteita.
Konkaripoliitikko Riitta Virtasen poismenon jälkeen demarinainen nousi viime kesänä kaupunginhallitukseen.
– Kaupunkimme eteenpäin vieminen eli paikkakunnan hallitun kehittymisen turvaaminen on päätehtävämme, Mankkinen linjaa.
Hän kehuu Ylöjärven Sos. dem. kunnallisjärjestön hiljan tekemää strategiaa, joka viitoittaa puolueen tulevaisuuden tavoitteet hyvin seikkaperäisesti.
Pirkanmaan asiat avautuvat Mankkiselle Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuustossa ja hallituksessa sekä terveyttä edistävässä neuvottelukunnassa.
– Juuri sairaanhoitopiirissä toimiminen kannustaa minua mukaan mahdollisiin maakuntavaaleihin, hän toteaa.

”Usko itseesi”

– Luota terveesti itseesi, Leena Mankkinen kiteyttää mottonsa.
Mankkinen muistuttaa, että avoin mieli ja ahkeruus saavat palkkansa.
– Sain aikanaan opiskelupaikan Tampereen yliopistosta, koska uskoin itseeni ja luin tunnollisesti. Suoritin sosiaalihuoltajatutkinnon valmistuen sosionomiksi. Pääsin lukemaan, vaikka en ollut ylioppilas, hän kertoo.
– Olen kehittänyt koko työikäni ammattitaitoani. Jokainen työni on valmentanut minua seuraavaan haasteeseen.
Mankkinen on ollut sosiaalitoimiston toimistoapulaisena, vanhainkodin johtajana, palvelutalon johtajana, sosiaalityöntekijänä, aluejohtajana, toiminnanjohtajana ja vanhustyönjohtajana.
– Invalidiliiton Kuopion ja Kuusankosken palvelutalojen toiminnan käynnistäminen tarjosi todellisen korkeakoulun, hän tilittää.
– Ylöjärven-Kurun kansanterveystyön kuntainliitto valitsi minut ensimmäiseen sosiaalityöntekijänsä virkaan vuonna 1982. Kahdeksan vuotta vierähti täysin uuden työmuodon sisäänajamisessa.
– Kaatuneitten Omaisten Liiton toiminnanjohtajana pääsin edistämään kaatuneiden omaisten, sotaleskien ja sotaorpojen asioita. Tässä tehtävässä pääsin lehdentekijäksi, kun olin jäsenaviisin päätoimittaja. Kirjoittaminen on ollut minulle myös tärkeä henkireikä.

Leena Mankkinen täyttää 70 vuotta lauantaina 8. syyskuuta. Hän viettää syntymäpäiväänsä Suomi-Unkari-jalkapallomaaottelussa.