Keijärven takaa GP-voittoon

Ylöjärveläinen esteratsastaja Bettiina Lahdensivu saavutti hevosensa Rapsodijan kanssa ensimmäisen Grand Prix voittonsa LähiTapiola Future Challenge -sarjassa kesäkuussa. Ratsukko on GP-sarjassa viidentenä. Finaali kilpaillaan elokuussa Helsingissä. Viime vuonna Lahdensivun sijoitus sarjassa oli kolmas.

Bettina Lahdensivu ja Rapsodija ovat jo tuttu näky GP-kisojen kärkisijoilla. (Kuva: Heidi Lammi)

Ennen GP-finaalia ratsukolla on edessään SM-kilpailut Powerparkissa. Lahdensivun tavoitteena on saavuttaa SM-mitali. Lahdensivu kilpailee viimeistä vuotta nuorten luokassa ja siirtyy ensi vuonna senioriluokkaan.

– Harppaus on iso etenkin GP-sarjassa. Estekorkeus nousee jonkin verran, radat pitenevät ja tehtävät tulevat haastavammiksi.

– Juniori- ja nuorten-sarjoissa oli kova paine menestyä, koska ne kestävät niin vähän aikaa.

– Senioriluokassa ei ole niin kiire. Voin panostaa nuorilla hevosilla ratsastamiseen ja niiden valmentamiseen, ratsastaja toteaa.

Luottamussuhde

Hevostaan Rapsodijaa ratsastaja kuvailee pienikokoiseksi.

– Rapsu tykkää hypätä ja sillä on maailman paras sydän. Se ei ole ikinä tehnyt minulle mitään ikävää.

Hevonen on ollut Lahdensivulla 4-vuotiaasta asti ja parivaljakko on kasvanut yhdessä.

– Harvoin näkee sellaista yhteyttä tytön ja hevosen välillä. Molemmat luottavat toisiinsa, Lahdensivun äiti, Susanna Mäkipää, sanoo.

Molemmat naiset painottavat, että lajissa edetään hevosen ehdoilla.

– Laji lähtee aina hevosesta. Jos hevonen ei ole kunnossa, ei kilpailla. Sekä hevosella että ratsastajalla pitää olla mukavaa.

Omistautunut hevostuntija

Bettiina Lahdensivu ratsastaa viimeistä vuotta nuorten luokassa. Sylissä tallin ilopilleri Masi.

Lahdensivu on ratsastanut kotitallin ratsuilla 3-vuotiaasta asti. Taaperoikäisenä hänet saattoi löytää karsinasta loimien alta nukkumasta. Jo pienen tytön mieleen piirtyi reitti kotoa Pispalasta tallille Keijärven taa.
Noin 4-vuotiaana tyttö oli kadonnut kotoaan ja löytyi tallilta, johon hän oli pyöräillyt pelkät punaiset kumisaappaat jalassaan. 6-vuotiaana Lahdensivu sai tahtonsa läpi ja pääsi naapuritallille ”oikeille ratsastustunneille”.

– Olen ylpeä tyttärestäni. Hän hoitaa, huolehtii ja ratsastaa omat hevosensa ja jaksaa aina tulla tallille, Mäkipää kertoo.

– En osaa kuvitella elämää ilman hevosia. Minulla ei ole ikinä tylsää. Tallilla riittää aina tekemistä, Lahdensivu toteaa.

Hän tuntee hevosten sielunelämän kuin omat taskunsa.

– Hevosia on helpompi ymmärtää kuin ihmisiä. Kaikki hevoset ovat erilaisia ja reagoivat asioihin omalla tavallaan.

Tyypillisesti Lahdensivu ratsastaa päivittäin viidellä hevosella tunnin verran kullakin.

– Pari kertaa viikossa hypätään. Osa harjoituksista on kouluratsastusta, nainen kertoo.

– Kesäviikonloput kierretään kisoissa ympäri maata.

Elämään mahtuu kuitenkin muutakin kuin hevosia. Lahdensivu opiskelee avoimessa yliopistossa. Tavoitteena ovat opinnot kauppatieteellisessä. Talvella hän aikoo suorittaa ratsastusvalmentajakurssin.

– Olen myös konsulenttina isän firmassa. Lenkkeilen ja käyn joskus salilla.

Vanhasta navetasta GP-tasolle

Bettiina Lahdensivu kouluttaa nuoria hevosia. Yksi niistä on 5-vuotias Greislenda. Menossa mukana tallikoira Masi.

Ylöjärveläisratsastaja on päässyt lajinsa huipulle kovalla työllä ja positiivisella asenteella, vaikka harjoitusolosuhteet ovat vaatimattomat moneen muuhun verrattuna. Toiveissa olisikin rakentaa omalle tontille maneesi ja uusi talli, joka samalla toisi työpaikkoja.

Huipputasolla menestymiseen vaaditaan iso taustatiimi, jolle Lahdensivu antaa ison kiitoksen. Äiti ja isä ovat läheisimmät tukijat.

Kouluvalmentajana toimii Hanna Heiskanen ja estevalmentajana Jari Koivusalo. Hevostenhoitaja Johanna Seppänen ja yleismies Juha Nurminen auttavat tallilla. Tutut eläinlääkärit huolehtivat ratsujen terveydestä.

– Jussi Havanka on aina kengittänyt meidän hevoset, Suski-äiti lisää.

Tukijoukkojen yhtenä tehtävänä on auttaa ratsastajaa rentoutumaan, jos kilpailujännitys iskee. Rentous ja jännitys tarttuvat helposti hevoseen. Erityisiä mentaaliharjoituksia Lahdensivu ei tee.

– Äiti on paras psykologi, hän toteaa.

Harrastuksesta kiinnostuneita huippuratsastaja neuvoo seuraavasti:

– Ratsastuksen voi aloittaa missä iässä tahansa. Laji vaatii sinnikkyyttä, tahtoa ja paljon työtä. Heti vaan uudestaan selkään, jos tippuu. Itsevarmuutta pitää olla, mutta ei saa olla liian uhkarohkea.

Hyväksi ratsastajaksi kehittymiseen on yksi simppeli keino.

– Ollaan paljon hevosen selässä, molemmat naiset toteavat.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.