Vahantalaisnelikko edustaa Suomea kansainvälisellä issikkaleirillä

6Vahantalaiset kaverukset, 16-vuotias  Henna Videnoja  ja pian 14-vuotias Hanna Huhta tutustuivat toisiinsa alkujaan ratsastuksen kautta. Heppatyttöjä yhdistävät erityisesti islanninhevoset, joilla tytöt kisaavat aktiivisesti. Myös kaksikon ratsut Ville ja Teukka pitävät majaansa tyttöjen kotien läheisyydessä Seppo Sällin tallilla Vahannassa.
Huhdan (vas.) ja Videnojan mukaan muuten rauhalliset issikat ottavat toisistaan mittaa kilpailuissa. – Kisaviritetyillä issikoilla meno on vauhdikasta. Omat hevosemme on kuin tehty kisailemaan, sillä baanalla ne oikein syttyvät, kun pääsevät esiintymään muiden hevosten kanssa rinta rinnan.

– Pojat viettävät aikaa yhdessä käytännössä 24 tuntia vuorokaudesta. Ne rakastavat toistensa seuraa. Siksi hevosten kanssa on helppoa lähteä pidemmällekin reissulle, tytöt kertovat.

Reissulla tytöt viittaavat Ruotsin matkaan, jolle he lähtevät ratsuineen kolmen viikon päästä.

Luvassa on Videnojan  ja Villen sekä Huhdan ja Teukan vuoden kohokohta, kun nelikko suuntaa länsinaapuriin Axevallaan kansainväliselle leirille. Kansainvälisen islanninhevosliiton järjestämälle nuorten leirille on tulossa issikkaharrastajia kaikkiaan 18 eri maasta, Yhdysvaltoja myöten.

Valinta osui Vahannan tyttöihin

Tytöt päätyivät islanninhevosien pariin äitiensä kautta. Issikka on monipuolinen ratsu ja sopii niin lapsille kuin aikuisille.

Eikä leirille noin vain ilmoittauduttu.

Videnoja ja Huhta kertovat, että leirille päästäkseen oli tehtävä erillinen hakemus, jossa tuli kertoa omasta kilpailutaustastaan ja menestymisestään. Tätä molemmilta tytöiltä löytyy, sillä he ovat kilpailleet jo pitkään kansallisella tasolla, Videnoja nuorissa ja Huhta junioreissa.

Ja kuinka ollakaan – lopulta kävi niin, että kaikkien suomalaisten hakijoiden keskuudesta leirille valittiin juuri Videnoja ja Huhta.

– Leirin on tarkoitus toimia tytöille ponnahduslautana kansainväliseen kilpailemiseen. Leirillä on mahdollista päästä  huippuammattilaisten valmennukseen ja opetukseen, reissulle kuskeiksi lähtevät äidit Minna Videnoja ja Leena Huhta sanovat.

Laji kaipaa sponsoreita

Vaikka Ylöjärvikin on pullollaan kilpailevia islanninhevosharrastajia, on kansainvälisille kisabaanoille pääseminen rahakysymys.

Videnoja ja Huhta ovat siinä mielessä onnellisessa asemassa, että heidän perheensä isovanhempia myöten tukevat tyttöjen hevosharrastusta.

– Esimerkiksi tämä pelkkä Ruotsin leiri tulee maksamaan kuljetuksineen 1000–1500 euroa, äidit huomauttavat ja lisäävät, että kaikki muukin harrastamisessa hevosten ylläpidosta valmennuksiin maksaa ison summan.

Siksi he pitävätkin tärkeänä sitä, että muun hevosurheilun ohella myös islanninhevosharrastukseen saataisiin sponsoreita.

– Harrastaminen on kallista, mutta olemme laittaneet kaiken peliin tyttöjen vuoksi. Lajin pariin tarvittaisiin kuitenkin sponsoreita, jotta voisimme menestyä kansainvälisesti, äidit sanovat.

Huhta on ratsastanut pienestä tytöstä lähtien, eli yli kymmenen vuotta. Myös Videnoja on ratsastanut reilut kahdeksan vuotta ja aina issikoilla. Kaksikon ratsut ovat asustaneet yhdessä Sällin tallilla reilun vuoden.