Aurinkosähkö on ekoteko

Ylöjärven Haavistolla asuva pariskunta pistää pesu- ja tiskikoneet päälle aina päiväaikaan. Kun on omaa aurinkovoimaa, sähköä kannattaa käyttää silloin, kun aurinko paistaa.
aurinkopaneelit

Tummasta katosta mustat aurinkopaneelit eivät juurikaan erotu. Kytketyn omakotitalon katolla on 12 aurinkopaneelia 20 neliön alalla, kertovat Risto Viskari ja Kaija Hietaharju.

Invertterin ruutuun räpsähtää luku 560.

Niin monta kilowattituntia Risto Viskarin ja Kaija Hietaharjun aurinkopaneelit ovat tuottaneet sähköä toukokuussa, kun kuukautta on jäljellä enää kaksi päivää.

Viskari painelee uudelleen aurinkosäteilyn käyttösähköksi muuttavan laitteen ruutua, ja luku vaihtuu. Maaliskuussa kilowattitunteja kertyi 200 ja tammikuussa puhdas nolla, koska paneeleita ei kannattanut silloin pitää päällä.

Haavistolla asuva eläkeläispariskunta otti käyttöön aurinkopaneelinsa viime heinäkuussa. Viime  vuonna vajaassa puolessa vuodessa kilowattitunteja kertyi lähes tuhat, ja tänä vuonna viidessä kuukaudessa parisensataa kilowattituntia enemmän.

Pariskunta laskeskelee, että aurinkopaneelien käyttö vähentää heidän sähkölaskuaan kolmasosalla tai neljäsosalla. Riippuen siitä, millaisia kelit ovat.

Ylimääräinen sähkö myydään

Viskari ja Hietaharju ovat tyytyväisiä noin 6 000–7 000 euron ostokseensa, joka maksaa itsensä takaisin noin 15 vuodessa.

Paneeleita on ollut todella helppo käyttää. Ne ovat vaatineet vain yhden lumenpoiston talvella ja yhden pesun keväällä.

Pariskunta päätyi ottamaan paneelit kahdesta syystä: paneelit samaan aikaan hankkineiden naapurien ehdotuksesta ja ekologisista syistä.

– Onhan tämä tällainen ekoteko. Emme hyödy pelkästään itse, vaan myös muut hyötyvät, sanoo Viskari.

Tällä hän viittaa siihen, että se sähkö, mitä pariskunta ei pysty käyttämään, myydään Fortumille, joka myy ekologisen sähkön eteenpäin jollekulle muulle käyttäjälle.

Ostaminen paljon kalliimpaa

Risto Viskarin oikealla puolella näkyy invertteri.

Niin, aurinkoenergiassa on sellainen puoli, että kun aurinko paistaa runsain määrin, kaikkea energiaa ei pysty itse kuluttamaan, vaikka kuinka käyttäisi päiväaikaan pesu- ja tiskikonetta ja tekisi hellalla ruokaa…

Tästä verkkoon myymästään ylimääräisestä sähköstä pariskunta saa noin kolmasosan korvauksen siitä, mitä he maksavat itse ottaessaan auringottomalla ilmalla sähköverkosta sähköä.

Ostettu sähkö tulee myytävää kalliimmaksi siksi, että ostosähkön hintaa nostavat sähkövero ja siirtokorvaukset.

Paneelit vaativat luvan

Yhden huonon puolen asukkaat paneeleistaan tosin löytävät, kaupungin vaatiman toimenpideluvan.

Valtakunnallista maankäyttö-  ja rakennuslakia muutettiin viime vuonna niin, että aurinkopaneeleille ei tarvitse hakea enää toimenpidelupaa, ja useat kunnat ovat luopuneet siitä toisin kuin Ylöjärvi.

Pariskunnan mukaan maksullisen toimenpideluvan haku teettää jonkin verran työtä.

Koska kyseessä on kuitenkin ekologinen asia, jonka käyttöön kannustetaan, eikö luvasta olisi aika luopua?

Toimenpidelupa vaaditaan asemakaava-alueella pinta-alaltaan yli 5 neliön paneeleista. Asemakaava-alueen ulkopuolella riittää ilmoitus.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Aurinkopaneelien kysyntä on lisääntynyt, mutta määrät ovat edelleen pieniä

Yrittäjä Erkka Keinänen on huomannut aurinkopaneelien kysynnän kasvaneen.

– Yksityisiä kyselyitä on tullut tänä vuonna viimeisen kahden kuukauden aikana 30 kappaletta, kun viime vuonna sain samassa ajassa kymmenen tarjousta, kertoo aurinkoenergiaratkaisuja tarjoavan ylöjärveläisen Ermen Oy:n yrittäjä.

Tarjouksista pari on Ylöjärveltä, muutama Pirkanmaalta ja loput lähialueelta.

Vaikka ihmiset haluavat ajatella vihreästi, valtavaa buumia aurinkopaneeleista ei ole tullut.

Esimerkiksi montaa omakotitalon omistajaa arveluttaa edelleen aurinkopaneeleiden hinta. Omakotitalolle sopiva voimala maksaa noin 6 000 euroa. Itsensä järjestelmä maksaa takaisin Keinäsen mukaan noin kymmenessä vuodessa.

Hinnat eivät ole sitä paitsi tulleet alas tänä vuonna, koska hintakilpailu käytiin jo viime ja edellisvuonna.

Käyttöveden lämmitys suosittua

Keinäsen mukaan yksityiset asiakkaat tilaavat paneeleita tällä hetkellä etenkin käyttöveden lämmitystä varten.

Harvempi tilaa järjestelmän, joka tuottaa niin paljon sähköä, että sitä voidaan myydä myös sähköverkkoon.

Yksi suuri yksityisten ostajien ryhmä ovat myös mökkiläiset.

Asunto-osakeyhtiöt heränneet

Suurin hyöty aurinkopaneeleista saadaan suurissa kohteissa. Keinänen on myynyt isoja järjestelmiä esimerkiksi lahtelaisiin palvelutaloihin, kerrostaloihin ja ostoskeskuksiin, jotka tarvitsevat sähköä ilmastointiin.

Myös asunto-osakeyhtiöt ovat heränneet aurinkoenergiaan, ja lämmittävät paneeleilla suuria määriä vettä.

Aurinkoenergia voi olla asunto-osakeyhtiöille edullista myös siksi, että jos rakennukset tuottavat itse energiaa, ne saavat energiatodistuksiin plussapisteitä.

Hyvillä arvoilla voidaan myös välttyä rakentamista niin paksuja seiniä kuin mitä nykymääräyksissä vaaditaan.

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>