”Matonpesu on hauskaa!”

Matonpesu kuuluu suomalaisten vankkumattomiin kesätraditioihin. Vaikka mattojen puhdistaminen vaatii fyysistä vaivannäköä, lopputulos on sen verran palkitseva, että tuo vaiva kannattaa ehdottomasti nähdä.
Anu Vilkon mielestä Serlapuisto on Ylöjärven matonpesupaikkojen ykkönen.

Poikkeuksellisen lämmin toukokuu on houkuttanut puutarhakaupunkilaisia sankoin joukoin mattopyykille. Ylöjärvellä (mukaan lukien Kuru ja Viljakkala) pääsee uittamaan mattoja kaiken kaikkiaan kymmenellä eri pisteellä. Ylöjärven Uutiset vieraili Siivikkalan Serlapuiston matonpesualtailla toukokuun helteillä. Ensimmäisenä paikallisaviisin haastateltavaksi osui Haavistolla asuva Anu Vilkko. Hän tuntee hyvin ylöjärveläiset matonpesuareenat.

– Olen käynyt pesemässä mattoja Serlapuiston ohella esimerkiksi Räikänrannassa ja Pinsiössä. Tämä on minulle toinen kerta, kun vieraile mattopyykillä Serlapuistossa, haavistolainen kertoo.

Siivikkalan Serlapuiston matonpesualtaat ovat Anu Vilkolle selkeä ykkösmesta, kun puhe kääntyy kysymykseen Ylöjärven parhaasta matonpesupaikasta.

–  Täällä on enemmän altaita kuin muissa käymissäni pesupaikoissa. Tilaa on yksinkertaisesti enemmän.

Moni vannoo yhden matonpesukerran nimeen kesän aikana. Näin on asian laita myös Anu Vilkon tapauksessa.

–  Yksi pesukerta riittää minulle.

Matonpesu vaatii luonnollisesti hiukan viitseliäisyyttä ja fyysistä kuntoa. Vaivannäkö palkitaan monin kerroin takaisin. Matonpyykillä käyminen on itse asiassa vallan mukavaa hommaa.

–  Matonpesu on hauskaa! Ainakin itse nautin tästä kovasti. Aurinko paistaa, ja saa raitista ilmaa. Mikäs sen parempaa, Anu Vilkko kysyy.

Urheilulippiksetkin voi pyykätä

Pauli Pensaari pesi omat urheilulippiksensä Serlapuiston matonpesupaikalla.

Siivikkalan oma mies Pauli Pensaari vieraili muun matonpesukansan ohella helteisessä Serlapuistossa. Oloneuvoksen titteliä tätä nykyä kantava Pensaari liputtaa kotikenttänsä matonpesuareenan puolesta.

–  Tämä on ihan hyvä paikka matonpesulle. Itse käyn täällä aika usein, koska minulla on tapana pestä vain yksi matto kerrallaan. Nautin tästä hommasta ja otan siitä kaiken ilon irti, Pensaari fiilistelee.

–  Tietysti tämä on myös sosiaalinen areena, kun täällä näkee tuttuja mattopyykkääjiä, siivikkalalainen jatkaa.

Yhden maton lisäksi Pauli Pensaari toi Serlapuiston pesuareenalle myös koko joukon hienoja urheiluaiheisia lippalakkeja pyykättäväksi. Arvokkaaseen lippisrivistöön luketuivat muun muassa Tapparan mestaruuslippis vuosimallia 2017, KooVeen lippalakki, Kiekkoleijonien sinivalkea lätsä ja uutta nousua kotimaiselle futistaivaalle tekevän Tampere Unitedin päähine.

–  TamU pelaa nykyisin kakkosessa. Käyn katsomassa kaikki heidän pelinsä. Kun United pelasi Veikkausliigassa 2000-luvun alussa, sain nähdä, kun he voittivat kolme Suomen mestaruutta (2001, 2006 ja 2007), raavas urheilumies listaa yhden suosikkijoukkueensa saavutuksia.

TamU:n paluu pääsarjaan voi olla todellisuutta muutaman vuoden päästä.

–  Näen aika usein Unitedin nykypeleissä seuran entisen päävalmentajan Ari Hjelmin. Ehkä hän voisi luotsata TamU:n takaisin kunnian kentille, Pauli Pensaari toivoo.