Uusi puolue rakentaa omaa verkostoaan rinnan itsehallinnollisen Pirkanmaan kanssa

Pirkanmaan Siniset on saanut jo esimakua itsehallinnollisesta Pirkanmaan maakunnasta. Puheenjohtaja Ari Prihti on ollut aktiivisesti mukana Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen poliittisessa ohjausryhmässä. Hänen mielestään eri puolueet tekevät hedelmällistä yhteistyötä uuden hallinnontason pystyttämisessä. – Sote- ja maakuntauudistus on välttämätön, hän teroittaa.
Pirkanmaan Siniset on saanut jo esimakua itsehallinnollisesta Pirkanmaan maakunnasta. Puheenjohtaja Ari Prihti on ollut aktiivisesti mukana Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen poliittisessa ohjausryhmässä. Hänen mielestään eri puolueet tekevät hedelmällistä yhteistyötä uuden hallinnontason pystyttämisessä. – Sote- ja maakuntauudistus on välttämätön, hän teroittaa.
Kesäkuussa vuoden täyttävä Sininen tulevaisuus lujittaa koko ajan otettaan myös Pirkanmaalla. Uutukainen puolue saa ensimmäisen tulikasteensa ensisyksyisissä maakuntavaaleissa, mikäli ne järjestetään. Pirkanmaan Sinisiä johtava punkalaidunlainen maaseutuyrittäjä Ari Prihti toivottaa sote- ja maakuntauudistuksen tervetulleeksi. Maakunnan lounaislaidalla elävä Prihti uskoo tiukasti siihen, että aikanaan maakunnan hallinnossa olevat luottamushenkilöt ja virkamiehet eivät aseta maaseudun ja kaupunkien asioita vastakkain.

Ari Prihti, 50, viljelee Varpusen sukutilaa Punkalaitumen lounaiskolkassa, jossa neljä maakuntaa lyövät kättä toisilleen. Täällä kohtaavat Kanta-Häme, Satakunta, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa. Punkalaitumen kunnanhallitusta jo toista kautta luotsaava Prihti muistaa hyvin vielä ajan, jolloin hänen kotikuntansa kuului Satakuntaan. Mies ei kadu sitä, että punkalaidunlaiset halusivat taannoin liittyä voimakkaasti kehittyvään Pirkanmaahan.

Akitan ja pyreneittenkoiran risteytyksenä syntynyt Nalle-koira vahtii Varpusen tilan piha­piiriä ja paimentaa 60-päistä suomenlammaskatrasta. Prihti on luomuviljelijä, joka on jo aistinut suomalaisten arvostavan korkeatasoista kotimaista ruokaa. Hän puhuu väkevästi hyvinvoivan maaseudun ja perinteisten elinkeinojen puolesta.

Prihtin poliittiset juuret ovat Suomen Maaseudun Puolueessa, jonka riveihin hän asettui jo 1990-luvun alku­vuosina. Perussuomalaisissa hän viihtyi vuoden 2017 kesäkuun puoluekokoukseen saakka. Hänestä tuli sininen heti, kun uusi puolue näki päivänvalon. Mies on vakuuttunut siitä, että suomalaiset haluavat säilyttää Sinisen tulevaisuuden Suomen poliittisella kartalla.

Uutta rakentamassa

Uusien ovien avaaminen kiehtoo Ari Prihtiä.

Pirkanmaan Sinisten veturi kiertää aktiivisesti pinta-alaltaan laajaa maakuntaa ja tapaa erilaista väkeä muun muassa Sinisillä kahveilla.

– Ihmiset ottavat kahvikutsumme hyvin vastaan. Ne, jotka saapuvat teltoillemme tai kahvilatilaisuuksiimme ovat aidosti kiinnostuneita ideo­logiastamme ja toimintakulttuuristamme, Prihti on kokenut.

Pirkanmaan Siniset levittäytyy parhaillaan eri puolille maakuntaa perustaen paikallisyhdistyksiä eri kuntiin.

– Emme halua mennä yhdellekään paikkakunnalle väkipakolla. Kunnissa on oltava tilaus siniselle politiikalle, ja kunnista on löydyttävä sitoutuvia ja aktiivisia puuhanaisia ja -miehiä puoluetoiminnan vakiinnuttamiseksi, puheenjohtaja korostaa.

Ari Prihti kiittää toisia puolueita siitä, että ne kutsuivat siniset mukaan itsehallinnollisen Pirkanmaan maakunnan tulevaisuustalkoisiin. Prihti kuuluu uudistusta valmistelevaan poliittiseen ohjausryhmään, jonka työskentelyä hän pitää erittäin hyvähenkisenä ja tuloksellisena.

– Sote- ja maakuntauudistuksen aika on nyt, hän kiteyttää.

Ehdokkaita ja ohjelmaa

Siniset käsittelevät sote- ja maakuntauudistusta sekä mahdollisia maakuntavaaleja lauantaina 19. toukokuuta Akaassa.

Ari Prihtin mukaan Siniset valmistelee valtakunnallisesti maakuntaohjelmaansa, jota jokaisen maakunnan siniset täydentävät parhaaksi katsomallaan tavalla.

– Puoluejohto on aktivoinut jäseniä kertomaan kaikki toiveet ja tunnot, jotta strategiasta tulee ihmisläheinen, puheenjohtaja kertoo.

Prihtin mukaan pirkanmaalaiset ovat kiitettävän vuolaita puhumaan ja jakamaan risuja ja ruusuja hyvinvointiyhteiskunnan toiminnasta.

– Maakuntalaiset antavat varsin paljon palautetta tiestön nykykunnosta. Ihmiset toivovat, että tieverkostosta pidettäisiin entistä parempaa huolta, hän tarkentaa.

– Olenpa millä tahansa paikkakunnalla, niin ihmisiä askarruttaa lähipalveluiden tulevaisuus. Maaseutupaikkakunnilla elävät ihmiset ovat tottuneet vähään. He ovat tyytyväisiä, kun omassa kirkonkylässä on terveyskeskus, päiväkoti ja koulu.

– Olen vakuuttunut siitä, että suomalaiset haluavat säilyttää tulevaisuudessakin sekä elävän maaseudun että kukoistavat kaupunki­alueet.

Ari Prihtin mukaan Siniset saa hyvin ehdokkaita jo ensimmäisiin maakuntavaaleihin. Puolueella on Pirkanmaalla runsaat sata jäsentä.

– Ehdokastiedusteluja on sadellut säännöllisesti. Ihmisillä on aitoa kiinnostusta toimia Sinisissä. Puolueessamme on sija naisille, miehille, nuorille, ikäihmisille, olipa hän duunari tai virkamies, puheenjohtaja painottaa.

– Olen realisti, enkä usko että jo nyt ensiyrittämällä saisimme täyden listan ehdokkaita maakuntavaaleissa. Mahdollinen ehdokasmäärämme on noin 70, hän laskeskelee.

Kansanedustajilta potkua

Puheenjohtaja Ari Prihti kokee kolmen kansanedustajan: Tiina Elovaaran, Lea Mäkipään ja Martti Mölsän eduskuntatyön lujittavan Sinisen tulevaisuuden asemaa Pirkanmaalla.

– He ovat asialleen omistautuneita puurtajia. Uskon suuren yleisön arvostavan oikeita tekoja ja aitoa vastuunkantamista, puheenjohtaja miettii.

Prihtin mukaan sinisille on tärkeää toimia rakentavasti ja yhteistyöhakuisesti.

– Kun puolueväkemme kokoontui taannoin Tampereella, aloimme puhua Tampereen hengestä. Haluamme olla kaikessa tekemisessämme avoimia, uskottavia ja sitoutuneita.

Seuraavat eduskuntavaalit siintävät vuoden 2019 kevätpuolella.

– Niissä mittelöissä näemme oman puolueemme todellisen kannatuksen. Luotan siihen, että saamme pirkanmaalaisilta vahvat valtakirjat maan asioiden hoitoon, Prihti odottaa.

– Jos maakuntavaalit tulevat, teemme parhaamme. Aika on kylläkin tosi kortilla, mies huokaisee.