Ritariturnajaiset ja muinaisfestivaalit herättävät ikivanhan Laukon eloon

Kartanonrouva Liisa Lagerstam on iloinen siitä, että Pekka Halosen Vainolaista vastaan -maalaus on saatu lainaan Laukon kartanon kesänäyttelyyn. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Kartanonrouva Liisa Lagerstam on iloinen siitä, että Pekka Halosen Vainolaista vastaan -maalaus on saatu lainaan Laukon kartanon kesänäyttelyyn. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan tämän suven ehdottomia huipennuksia ovat vesilahtelaisen Laukon kartanon mahtavat tapahtumat: Juhana III:n ritariturnajaiset kesäkuussa sekä Muinainen Laukko -festivaali heinäkuussa. Kartano tarjoaa lisää harvinaisuuksia kesänäyttelyissään, joiden anteihin kuuluvat muun muassa Laukon mailta kaivetut esihistorialliset ja historialliset kalleudet sekä kotimaiset historiamaalaukset ja kalevalaiset teokset huippunaan Pekka Halosen luomus Vainolaista vastaan. Kartanonrouva Liisa Lagerstam odottaa ainutlaatuisten kokemusten keräävän tuhansia kävijöitä.

Vuosisatainen Laukon kartano valmistautuu täyttä häkää historiallisten spektaakkelien kesään. Ohjelmistoon kuuluvat historiaa pursuavat sensaatiomaiset näyttelyt, mahtipontiset keskiaikaiset ritariturnajaiset, elämykselliset ristiretkiaikaiset muinaisfestivaalit ja korkeatasoista musiikkia laidasta laitaan tarjoavat konsertit.

Kartanon hengettären Liisa Lagerstamin mukaan koko kesän kattaus henkii suurta historiaa, jonka keskipisteenä on Laukon kartano.

– Tämä paikka herää todella eloon, hän kiteyttää.

Lagerstam iloitsee suuresti, että Laukko voi esitellä hyvin laajasti kartanon mailta löydettyjä aarteita, jotka ovat peräisin esihistorialliselta ja historialliselta ajalta.  Arkeologiset löydöt ovat lainassa Kansallismuseon kokoelmista.

– Vierailijat pääsevät ihastelemaan esimerkiksi miekkoja, keihäänkärkiä ja koruja, kuten Laukon kolmipäistä kotkaa, hän innostuu.

Perheittäin turnajaisiin

Juhana III:n ritariturnajaisia vietetään Laukon kartanon historiallisessa puistossa kesäkuun 9.-10. päivinä.

Liisa Lagerstam muistuttaa spektaakkelimaisen keskiaikaisen taistelunäytöksen marssittavan estradille historian suurmiehet Ruotsin kuninkaan ja Suomen herttuan Juhana III:n ja sotapäällikkö Akseli Kurjen.

Laukossa on tämän kesän esillä myös hautajaishaarniska, joka kuului Kurjelle. Sotapäällikkö on haudattu Ulvilan kirkkoon. Ulvilan seurakunta lahjoitti haarniskan jo 1800-luvulla Kansallismuseoon. Haarniska on  nyt konservoitu.

– Turnajaiset tuovat yleisön koettaviksi aitoa kilpailua, oikeita ritareita, rakkautta, taistelua, rautaa, hevosia, aseita, haarniskoja ja peitsenkappaleita, Lagerstam luettelee.

Ritarien kiihdyttämät hevoset saavuttavat jopa 80 kilometrin tuntivauhdin.

Hevosturnajaiset toteuttaa kemiönsaarelainen Rohan Tallit.

Puisto herää eloon

Heinäkuun 7.-8. päivinä järjestettävä Muinainen Laukko -festivaali mahdollistaa piipahduksen ristiretkiajalle. Suurtapahtuma levittäytyy kartanon kuuden hehtaarin suuruiseen puistoon. Paikalla kohdataan sankoin joukoin muinaisaikojen sotureita, kauppiaita, käsityöläisiä sekä rahvasta.

Kävijät pääsevät osallisiksi ristiretkiaikaista markkinoista. Kohokohtana on Laukon rantaan lipuva viikinkilaiva Sotka, joka tuo mukanaan viikinkibändi Medvindin.

Yleisö saa kannustaa jousimestareita, jotka kisailevat paremmuudesta pitkäjousien välisessä kisassa.

Lauantain huipentumana on Soturihautajaiset, joiden yhteydessä hautavene sytytetään palamaan.

Paljon katsottavaa

Laukon kesänäyttelyt kutsuvat kävijöitä kesäkuun 4. päivästä lähtien elokuun 11. päivään saakka.

Päärakennuksessa on esillä Laukon ritarit ja muinaiset sankarit -näyttely, joka koostuu Kansallismuseosta kotiin Laukkoon palaavista esineistä. Ne on eri kaivauksissa löydetty kartanon mailta.

Esillä on myös merkittäviä kotimaisia historiamaalauksia ja kalevalaisia teoksia. Nähtävänä on lisäksi Laukon kartanon oma antiikki- ja taide­kokoelma.

Laukon vuoden nykytaiteilija on kuvanveistäjä Tapani Kokko. Hän ammentaa innoituksensa pohjoismaisesta mytologiasta. Vierailijat saavat tutustua muun muassa Kokon Pakanakirkkoon, joka kohoaa kartanon puiston esihistoriallisen kalmiston ylle.

Pehtoorin talossa on kaksi valokuvanäyttelyä. Esillä ovat Signe Branderin Laukko ja Kadonnut kartano. Valokuvat  kuvaavat sadan vuoden takaista Laukkoa.

Ulkotilanäyttely Muistojen puisto kertoo sekin kartanon koko Suomen historiaa peilaavista vaiheista.

Puutarhurin talossa on kartanon kokoelmiin kuuluvia Helge Dahlmanin teoksia.

Juhana III:n ritariturnajaiset herättävät keskiajan tunnelman henkiin Laukossa 9.-10. kesäkuuta. (Kuva: Rohan Tallit)
Juhana III:n ritariturnajaiset herättävät keskiajan tunnelman henkiin Laukossa 9.-10. kesäkuuta. (Kuva: Rohan Tallit)

Kolmetoista konserttia

Kesäkonserttisarja tarjoaa 13 lumoavaa musiikkiseikkailua. Konsertit pidetään keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Sarja alkaa lauantaina 30. kesäkuuta Jaakko Ryhäsen ja Seppo Hovin tähdittämällä konsertilla. Kausi päättyy keskiviikkona 11. elokuuta Superlauantaihin, jolloin lauteille nousevat Jean S, Nowak Fife ja Alibaba.

Muita kesän konsertoijia ovat Dumb Stuff Band, Medvind, Tiina Weckström & Jussi Tuurna, Anssi Tikanmäki orkestereineen, Masa Orpana Honk, Johanna Iivanainen & Jukka Perko, Janne Koskisen Crusell-kvartetti, Narva Big Band, Quinteto Otra Vez & Martin Alvarado, Supernova ja Sonja Pajunoja sekä Jussi Järvenpää.