”Vetovoimatekijöitä on vaikka kuinka paljon”

Ylöjärvellä on yllättävän monipuolista majoituspalvelutoimintaa, vaikka varsinainen keskustahotelli kaupungista vielä puuttuukin. Yöpyjät voivat kuitenkin valita juuri sen tasoisen majoituksen kuin itse haluavat.
Muotiaisten Lomamökkien mökin ulkosaunan terassilta voi katsella kauniin Karhejärven selkää. (Kuva: Muotiaisten Lomamökit)

Ylöjärvi on muiden Tampereen kehyskuntien tapaan varsin vetovoimainen matkailukaupunki. Tosin markkinointiin voisi kenties satsata vielä nykyistä enemmän.

– Ylöjärvellä on vetovoimatekijöitä vaikka kuinka paljon ja niitä pitäisi hyödyntää aiempaa enemmän. Myös Tampereen vetovoima ja kaikki lähiseudun tapahtumat heijastuvat aina Ylöjärvellekin, pitkään Ylöjärven Karhella majoitustoimintaa harjoittanut Muotiaisten Lomamökkien isäntä Teuvo Hakanen sanoo.

Maaseutumaista lähimatkailua

Viime kesänä Muotiaisten Lomamökeissä oli yöpyjiä kohtalaisen mukavasti, vaikka Teuvo Hakasen  mukaan parempiakin aikoja on ollut.

– Lähinnä ulkomaalaisten osuus on ollut aikaisempina vuosina viime vuotta isompi. Myönteistä oli se, että kotimaiset matkailijat lähtivät liikkeelle. Tasokkaammilla mökeillä oli aiempaa enemmän suomalaisia reissaajia, Hakanen kertoo.

Hän toivoo, että ulkomaalaiset matkailijat löytäisivät tiensä yhä paremmin myös puutarhakaupunkiin.

– Ulkomaalaisten houkutteleminen perustuu markkinointiin. Meidän pitäisi saada Ylöjärvelle lisää tunnettuuta. Olisi siis hyvä satsata myyntiin.

Muotiaisten Lomamökit kuuluu Vihreä Sydän Matkailuyrittäjät ry:hyn. Vihreä Sydän markkinoi maaseutumaista lähimatkailua Ylöjärvellä ja Hämeenkyrössä. Yhdistyksen motto on: Päästäksesi kauas arjesta, sinun tarvitsee vain tulla lähelle!

– Ehkä Vihreän Sydämen toimintaa voisi kehittää niin, että saisimme tarjolle nykyistä enemmän räätälöityjä matkoja ja toimintapaketteja, Hakanen visioi.

Lupapolitiikkaan järkeä

Muotiaisten Lomamökkien isäntä Teuvo Hakanen toivoo lisää markkinointisatsauksia matkailuun. (Arkistokuva)

Matkailijat ovat nykyisin kovin laatutietoisia. Sen vuoksi esimerkiksi vuokramökkien varustelun pitää olla riittävän tasokasta.

– Mökkien houkuttelevuus perustuu riittävään tasoon. Jotkut matkailijat toivovat jopa sitä, että jokaisessa makuuhuoneessa olisi oma pesuhuone. Sellainen on tietysti iso investointi, Hakanen miettii.

Hakanen toivoo selkeyttä vuokramökkien lupapolitiikkaan. Hänen mielestään majoitusyrittäjiä pitäisi kohdella hieman eri tavalla kuin yksityisiä mökin omistajia.

– On mielenkiintoista nähdä, mikä on ELY-keskuksen rooli jatkossa lupa-asioissa. On mahdollista, että tulevaisuudessa luvat painottuvat enemmän kunnan omiin ratkaisuihin. Tällä hetkellä me vuokraustoimintaa harjoittavat yrittäjät olemme samalla viivalla yksityisen mökin omistajan kanssa, vaikka meillä on esimerkiksi koko järven ranta vuokraustoiminnan käytössä, Hakanen selvittää.

Muotiaisten Lomamökkien omistajan mukaan mökkejä on varattu ensi kesälle jo jonkin verran.

– Ei vielä merkittävissä määrin, mutta kyselyjä kuitenkin tulee etenkin muutaman yhteistyökumppanin kautta, Hakanen kertoo.

Hän haluaa myös muistuttaa, että Tampere-Pirkkalan lentoaseman merkittävyys on suuri Ylöjärven matkailun kannalta.

– On syytä pitää huolta siitä, että Tampere-Pirkkala pysyy Suomen toiseksi tärkeimpänä kenttänä. Lentoaseman kehittäminen on tärkeää.

Paljon vaihtoehtoja

Seitseminen ja sen upea luonto on yksi Ylöjärven houkuttelevimmista matkailukohteista. (Arkistokuva)

Ainakin tällä hetkellä Ylöjärvellä on riittävästi majoitustilaa. Yöpymispaikat sijoittuvat pääsääntöisesti luonnon helmaan ja järvien rannoille. Puutarhakaupungissa voi majoittua mukavasti oli matkaaja sitten kokousmatkalla tai vaikkapa vaellusreissulla. Valinnanvaraa löytyy eri puolilla laajaa kaupunkia.

Majoitusta Ylöjärvellä tarjoavat muun muassa Aineslahden Matkailutila, Seitsemisen portti ja Seitsemisen Luontokeskus Länsi-Aureessa, Ala-Toikon tila ja Parkkuun Seurahuone Parkkuussa, Kultacasino ja Kultahaverin Vapaa-aika Viljakkalassa, Keihään tila, Kurus B&B Hostel ja Villa Merja’s Garden Kurussa sekä Soukon Lomamökit ja Muotiaisten Lomamökit Karhella.

Yöpymispaikkoja tarjoavat lisäksi Hotelli Urkin piilopirtti Pinsiössä, Hyvän Haltijan majatalo Sisätössä, Järvelän Lomamökit Itä-Aureessa, Loma- ja kurssikeskus Koivupuisto Antaverkassa, Majatalo Walpuri Luoteessa, Sammatin tilan lomamökit Lakialassa sekä tietenkin Peltomäki Camping – Wake Valley Säynäväjärventiellä.

Kaunis luonto on Ylöjärven matkailun suurin vetovoima. (Arkistokuva)