Lahden veljekset laittavat liikkumaan satoja ylöjärveläisiä

Ylöjärveläislähtöisille veljeksille Pekka ja Matti Lahdelle liikunta on sydämen asia.  Ja vaikka miehet asuvatkin nykyään Pirkkalassa ja Tampereella, vetää entinen kotikaupunki edelleen puoleensa liikunnan merkeissä.

Pelikassien jalkapallotoimintaa vetävän Matti Lahden (vas.) mukaan nelosdivaria pelaavaan joukkueeseen tarvittaisiin nyt uusia harrastajia. – Treenaamme pari kertaa viikossa hyvissä puitteissa, joten mukaan lähteminen on helppoa, hän markkinoi.

 

Entisille hietasmäkeläisille Pekka, 34, ja Matti Lahdelle, 36, liikunta on ollut osa elämää pikkupojasta asti. Veljeksistä molemmat pelasivat nuoruudessaan aktiivisesti sekä jääkiekkoa että jalkapalloa Ylöjärven Ilveksessä, minkä jälkeen kutsuivat Tampereen lätkäkaukalot.

Vuosien aikana lätkä on jäänyt sivummalle, mutta se ei tarkoita, etteikö urheilu vielä maistuisi. Tänä päivänä Lahdet liikkuvatkin edelleen ahkeraan, mutta mikä tärkeintä – he liikuttavat myös muita ihmisiä, etenkin ylöjärveläisiä.

Veljeksistä nuorempi, Pekka Lahti, on yrittäjänä kolmessa EasyFit -liikuntakeskuksessa, joihin lukeutuvat Ylöjärven, Kangasalan ja Tampereen keskustan toimipisteet. Isoveli Matti Lahti puolestaan on ollut jo useita vuosia aktiivijäsenenä ylöjärveläisessä Pelikassit-urheiluseurassa ja vastaa tämän jalkapallotoiminnasta.

Harrastuksesta ammatti

Veljeksistä molemmat ovat aikoinaan ajautuneet ohjaamaan muita liikkujia omien harrastustensa kautta.

Pekka Lahti oli harrastanut kuntosalilla treenausta jo useampia vuosia ja hankkinut itselleen personal trainerin koulutuksen, kun hänelle tarjoutui mahdollisuus hypätä mukaan EasyFit-yrittäjäksi.

Nyt mies työskentelee siis sekä palomiehenä Nokian paloasemalla että pyörittää kolmea liikuntakeskusta.

– Liikuntayrittäjänä on parasta se, että voin yhdistää siinä harrastuksen ja ammatin. Pystyn siis kehittämään kuntosalia ja samalla auttamaan ihmisiä, hän summaa.

Matti Lahti näkee, että hänen ajautumisensa futisjoukkueen vetäjäksi johtuu rakkaudesta joukkueurheiluun ja siitä, että hänellä on vankka tausta esimiehenä työskentelemisestä. Hänen käsissään asioilla on tapana hoitua.

– Minulla on jollakin tavalla sellainen luontainen vetäjän rooli. Tykkään järjestellä asioita ja ottaa vastuuta, hän toteaa.

Veljekset toivovat, että ylöjärveläiset tukisivat jatkossakin paikallisia yrityksiä ja seuroja. ¬– Paikalliset palvelut pysyvät, jos niitä vain jaksetaan tukea.

Liikunta auttaa jaksamaan

Veljesten mukaan liikunta tuo mukavaa vastapainoa heidän päivätöilleen. Matti Lahti työskentelee Vehossa kuorma-automyyjänä, ja hän kertoo työn sisältävän paljon numeroiden pyörittelyä. Työ on myös kiireistä ja miehen on oltava jatkuvasti puhelimen ulottuvilla.

– Minulle ykköslaji on ehdottomasti futis, mutta olen innostunut myös golffista, koska se on rauhallinen laji ja rentouttaa hektisen arjen keskellä. Urheilen siis pitääkseni huolta mentaalisesta puolesta, mutta myös pitääkseni huolta fyysisestä kunnosta, hän sanoo.

Myös Pekka Lahden kuntosaliharrastus on muuttanut muotoaan vuosien saatossa ja nykyisin hän treenaa painoilla lähinnä huoltaakseen lihaskuntoaan.

– Selästäni hajosi välilevy, minkä jälkeen olen muuttanut treenaamistani. Nykyisin suhtaudun kuntoiluun siten, että yleisen voinnin pysyminen hyvänä on tärkeää. Toki palomiehen työssä on oltava hyvä fyysinen kunto, minkä vuoksi myös treenaan.

Iloa ja hyötyä

Miesten mukaan muiden ihmisten liikuttamisessa on parasta liikunnan tuoma ilo ja hyöty.

Jalkapallojoukkueen valmentajana Matti Lahti pystyy seuraamaan vierestä yksittäisten pelaajien kehitystä kuin joukkueen yhteishengen kasvamistakin. Hänen mukaansa Pelikasseissa ideana onkin se, että liikkuminen pysyy kivana, eikä se muutu vakavaksi kilpaurheiluksi.

– Paras kiitos työstäni on varmaankin se, että olen meinannut lopettaa joukkueen manageroinnin, mutta minua ei ole päästetty pois, hän naurahtaa.

Veljeksistä nuorempi, Pekka Lahti puolestaan sanoo saavansa kiitosta asiakkailta hyvästä kuntosalista ja siitä, että salilla on kivaa liikkua. Paras kiitos on kuitenkin ne konkreettiset hyödyt, joita liikunta asiakkaille tuo.

– Eräs 80-vuotias asiakkaamme oli joutumassa polvileikkaukseen, mutta hän halusi kokeilla, voisiko salitreenaaminen auttaa vaivan hoitamisessa. Myöhemmin hän tuli innoissaan kertomaan meille, että kuntosaliharrastuksen ansiosta leikkausta ei enää tarvittu. Tällaiset asiat lämmittävät mieltä erityisen paljon, hän summaa.

 

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>