Uusi festivaali konkretisoi maaseudun elinvoiman

Oopperaa ja konsertteja kansallismaisemissa. Siinä uutukaisen musiikkijuhlan, Hämeenkyrön FEStiwaalien, resepti. Toiminnanjohtaja Vilja Pylsy ja taiteellinen johtaja Waltteri Torikka haluavat nostaa kesätapahtumallaan parrasvaloihin yhtä aikaa supisuomalaisen maaseudun ja korkeatasoisen kulttuuritarjonnan. Heidän mielestään luonto- ja taidekokemukset edistävät kaikenikäisten ihmisten hyvinvointia.
Taiteellinen johtaja Waltteri Torikka odottaa Hämeenkyrön FEStiwaaleista varttuvan kulttuuritapahtuman, joka kokoaa paikkakunnan osaajat yhteen. Hänen mielestään supisuomalainen maaseutu ja korkeatasoiset kulttuuriesitykset vahvistavat perinteikkään pitäjän elinvoimaa.

Suomi on festivaalien luvattu maa.
Kulttuuripersoonat Vilja Pylsy ja Waltteri Torikka uskovat kuin pukki sarviinsa, että Suomen ainoan Nobel-kirjailijan F. E. Sillanpään kotikunnassa menestyy vuotuinen musiikkijuhla, joka tarjoaa kävijöilleen postikorttimaisen kauniita maisemia ja laadukkaita taide-elämyksiä.
– Hämeenkyrössä on poikkeuksellisen paljon silmiä hiveleviä luontokohteita, jotka ansaitsevat tulla suuren yleisön tietoisuuteen. Kauniit miljööt ovat vahvan maaseudun parasta antia, Pylsy ja Torikka ihastelevat.
– Juurevassa maalaispitäjässä on runsaasti yritteliäisyyttä, joka voidaan valjastaa maaseutu- ja kulttuurimatkailun sisällöksi. Yhteistoimintaverkostolla saadaan niin pienten, keskikokoisten kuin suurtenkin palveluiden tarjoajien panokset aktiiviseen käyttöön. Työ luo aina hyvinvointia ja elinvoimaa, he korostavat.
– Kulttuuri kuuluu kaikille. Haluamme koota kulloistenkin voimavarojemme mukaan taidekattauksen, joka antaa ihmisille ainutlaatuista henkistä pääomaa. Aloitamme ensimmäisen Hämeenkyrön FEStiwaalit -tapahtuman oopperaesityksellä ja konserttisarjalla, kaksikko paljastaa.

Ooppera ja konsertteja

Ensi heinä-elokuun taitteessa pidettävä hämeenkyröläinen kulttuurifestivaali tarjoaa kulttuurinälkäiselle yleisölle kotimaisen oopperan ja kolme hyvin omannäköistä konserttia.
Pylsyn ja Torikan mukaan festivaali haluaa elää tiukasti ajassa ja nostaa päivänvaloon juuri tämänhetkisiä kiinnostuksen kohteita.
Hämeenkyrön FEStiwaalit tarjoaa Seppo Pohjolan ja Panu Rajalan Sillanpää-oopperan, jonka kaikki näytökset olivat teoksen ensiesityskesänä vuonna 2017 loppuunmyytyjä.
Tulevana suvena Sillanpää-ooppera esitetään kymmenen kertaa. Ensi-ilta on 21. heinäkuuta ja viimeinen esitys 2. elokuuta. Pylsyn ja Torikan mielestä Nobel-kirjailijan elämäntarina on jokaisella vuosikymmenellä ajankohtainen.
– Kulttuuriproduktiota tekevän työryhmän jaksaminen ja hyvinvointi on juuri nyt erittäin pinnalla oleva yhteiskunnallinen keskustelun aihe. Meidän oopperamme työryhmä nauttii koko ajan tekemisestään. Väkevä me-henki onkin ratkaisevan tärkeä voimavara koko tapahtuman onnistumiselle. Esityksestä vastaavien eri osaajien aurinkoinen ote välittyy suoraan katsojille, Vilja Pylsy ja Waltteri Torikka teroittavat.
Heidän mukaansa ihmiset hakevat kulttuuriesityksistä nimenomaan henkistä ravintoa.
Pylsy ja Torikka kertovat toivon teemalle nivoutuvan artisti Arja Korisevan, pianisti Minna Lintukankaan, huilisti Päivi Stenvallin ja juontaja-haastattelija Heidi Sohlbergin konsertin uppoutuvan ihmiselämän syviin kerroksiin. Käsiteltävinä ovat muun muassa terveyteen liittyvät kysymykset.
Hämeenkyrön FEStiwaalit nostaa esille vahvasti vuoden 1918 tapahtumat. Sadan vuoden takaista sisällissotaa käsitellään niin Sillanpää-oopperassa kuin Toivo Kuula 1918 -konsertissa. Järjestäjät herättelevät ihmisiä sodan ja rauhan teemoihin.
– Suuri yleisö tuntee parhaiten säveltäjä Kuulan tuotannosta hänen Häämarssinsa. Mestari kuoli aivan liian varhain vain 34-vuotiaana. Mies ammensi musiikkinsa esimerkiksi kansallisromantiikasta. Haluamme tarjota kuulijoille Vaasan suuren säveltäjälahjan pimentoon jääneitä teoksia, Torikka lupaa.
Toivo Kuulan musiikkia esittää Torikan kanssa sopraano Kaisa Ranta. Mukana ovat lisäksi pianisti Marko Hilpo ja jousikvartetti Jaso Sasoki (viulu), Matti Koponen (viulu), Barbora Hilpo (alttoviulu) ja Samuli Peltonen (sello).
Vilja Pylsyn ja Waltteri Torikan mukaan jokaisen kansan on hyvä tuntea menneisyytensä.
– Historian varaan rakennamme uutta. Kulttuuri on keskeinen kansakunnan peruspilari, he korostavat.

Hämeenkyrön FEStiwaalien johdossa ahkeroivat Waltteri Torikka, Vilja Pylsy ja Kim Juntunen. He ovat ottaneet alusta lähtien rohkean linjan tekemisilleen. Ensimmäisen kesän ohjelmistossa on Sillanpää-ooppera ja kolme konserttia.

FEStiwaalin päätöskonsertti marssittaa estradille kainsainväliset oopperatähdet Helena Juntusen, Ivana Srbljanin ja Samuel Furnessin.

Maisemat puitteina

Hämeenkyrön FEStiwaalien tapahtumapaikkoina ovat Myllykolun Kesäteatteri ja Hämeenkyrön kirkko.
Vilja Pylsyn ja Waltteri Torikan mukaan perinteikkäässä maaseutupitäjässä on runsaasti paikkoja, joissa tulevaisuudessa voi järjestää kulttuurifestivaalin tapahtumia.
– Nostamme vahvasti esille maaseudun asiaa. Voimakkaasti kaupungistuvassa yhteiskunnassamme on syytä muistuttaa syrjäseutujen ja puhtaan luonnon merkityksiä hyvinvoinnillemme. Odotamme, että suomalaiset löytäisivät jälleen kerran elävän maaseudun voimavarat ja maaseudulla olemisesta varttuisi vahva trendi, he vartoavat.
– Monet tutkimukset osoittavat lasten, nuorten ja työikäisten kaipaavan maaseudun puhtauteen ja luonnon rauhaan. Siksi olemme vakuuttuneita siitä, että ihmiset haluavat vahvistaa hyvinvointiaan kiireettömässä ja kauniissa ympäristössä korkeatasoisen kulttuurin parissa, Pylsy ja Torikka päättelevät.
– Elinvoima kumpuaa hengen ravinnosta, jota ahmimme kaikilla aisteillamme, he lisäävät.