SE-tulokset olivat paperia klassisen voimanoston SM-kisoissa

Klassinen voimanosto on kasvattanut viime vuosina suosiotaan sekä naisten että miesten kilpailulajina. Suosion kasvu näkyi Ylöjärvellä 16.–18. maaliskuuta järjestetyssä SM-kisoissa.
voimanosto
Team Nordic Thunderin Antti Savolainen vetää tässä maasta 275 kiloa.

Kilpailun osaottajamäärä oli poisjääntienkin jälkeen yli 120. Lisäksi yleisöä saapui paikalle seuraamaan tiukkoja mitalitaistoja poikkeuksellisen runsaslukuisesti.

Lajin suosion kasvu näkyi myös kisassa tehtyjen SE-tulosten määrässä. Yhteistuloksen eli jalkakyykyn, penkkipunnerruksen ja maastanoston yhteenlaskettujen tulosten SE-lukuja paransi viisi urheilijaa. Lisäksi kilpailijat tekivät runsaasti SE-tuloksia yksittäisissä lajeissa.

Porin Voimailijoita edustava, vuonna 2002 syntynyt Fanny Lamminen teki sarjassa 57 kiloa Pohjoismaiden ennätyksen yhteistuloksessa (ikäsarja naiset 18 vuotta). Lammisen yhteistulos 365 kiloa on huikea 16-vuotiaalle nostajalle. Lisäksi Lamminen teki jalkakyykyssä tuloksella 147,5 kiloa Suomen ennätyksen sekä avoimessa luokassa että useassa ikäsarjassa.
Jalkakyykkytuloksessa Lamminen nosti lähes kolme kertaa oman painonsa, joten nuoren naisen SM-kisasuoritus oli todella upea.

Jonna Kettunen (Huittisten Voimailijat) rikkoi sarjassa 72 kiloa voimassa olevan maastanostoennätyksen ja kirjautti uudeksi SE-tulokseksi 200,5 kiloa. Myös sarjan 84 kiloa maastanoston SE-tulos parani, kun Johanna Ilves (Helsingin Poliisi-Voimailijat) teki kisassa hyväksytyn 195,5 kilon noston. Kuten ennätystuloksista voi huomata, SE tulosta yritettäessä painon korotus nostoon voi olla vain 0,5 kiloa normaalin 2,5 kilon korotuksen sijaan.

Myös sarjassa 84 kiloa kisaava Johanna Kankus (Kuopion Painonnostajat) tehtaili kisassa kaksikin uutta SE-tulosta. Ennen kisaa Kankus kertoi tavoitteekseen parantaa nimissään olleita jalkakyykyn ja yhteistuloksen SE-tuloksia. Hyvän ja ehjän harjoituskauden tehnyt Kankus piti minkä lupasi. Uusi jalkakyykyn SE-tulos on 181,5 kiloa ja yhteistuloksen SE 471,5 kiloa.

Sekä klassisessa että varustevoimanostossa kilpaileva Antti Savolainen (Team Nordic Thunder) on yksi menestyneimmistä suomalaisista voimanostajista. Maailmalla menestystä niittänyt Savolainen kilpailee sarjassa 66 kiloa. Ylöjärven SM-kisassa hän korjasi SE-tuloksia sekä jalkakyykyssä (212,5 kiloa), maastanostossa (275 kiloa) että yhteistuloksessa (635 kiloa). Vaikka kyseessä oli avoimen luokan kisa, teki Savolainen ennätykset 40-vuotiaiden sarjaan.

Varpaisjärven Vireen Toni Väisänen kilpaili tällä kertaa sarjassa 74 kiloa. Väisänen uusi SE-tulos jalkakyykyssä kirjattiin numeroin 240,5 kiloa. Sarjaa ylempänä eli 83-kiloisissa Mikko Ronkainen (Oulun Power Team) kyykkäsi uuden SE-tuloksen 258 kiloa ja teki ennätyksen myös yhteistuloksessa (728 kiloa).

Sarjassa 93 kiloa kilpailleet Tuomas Hautala (Lapuan Ponsi) ja Mats Smulter (Malax IF) urakoivat penkkipunnerrusta lukuun ottamatta sarjan SE-tulokset uuteen uskoon. Hautala vei sarjan voiton SE-yhteistuloksella 780,5 kiloa. Hän myös paransi maastanoston SE-luvuiksi huikeat 335,5 kiloa. Smulter puolestaan kyykkäsi SE-tuloksen 281 kiloa. Kun tulosta vertaa Hautalan hyvään jalkakyykkytulokseen 257,5 kiloa, saa käsityksen Smulterin huikeasta kyykkykunnosta.

Kisan ainoasta penkkipunnerruksen SE-tuloksesta vastasi Salon Voimailijoiden vuonna 1999 syntynyt Valtteri Mäkilä. Sarjassa yli 120 kiloa kilpaillut Mäkilä teki ennätyksensä sarjaan M23 vuotta. Hieno penkkiennätys on nyt kirjoissa ja kansissa lukemalla 177,5 kiloa.

voimanosto
Juankosken Punnerruksen Jari Saario nosti maasta 358 kiloa. (Kuvat: Sanna Hillberg)

Jari Saarion (Juankosken Punnerrus) tavoitteena oli rikkoa 900 kilon raja kisassa. Tällä kertaa tavoite jäi vielä toteutumatta mutta sarjassa yli 120 kiloa kisaava Saario teki kuitenkin maastanoston SE-tulokset 358 kiloa. Savon Paroniksikin tituleeratun Saarion valmistautumista haittasivat loukkaantumiset, joten missä kunnossa mies mahtaa tulevaisuudessa olla, kun jatkossa toivottavasti kisavalmistautumiset sujuvat ilman isompia ongelmia.

Urheilutalon mahtava tunnelma ja hienosti onnistuneet kisajärjestelyt jättivät palautteen perusteella sekä kilpailijoille että yleisölle positiivisen kuvan Ylöjärvestä ja Ryhdin voimanostotoiminnasta.

PÄIVI RISTOLAINEN

Comments are closed.