Lentopallovalmentaja ja sinkkupappi

Elina Kiili, 24, sai pappisvihkimyksen tammikuussa ja toimii nyt sinkkutyön pappina, joka ehkäisee yksinäisyyttä. Kiili valmentaa myös ylöjärveläisiä junnulentopalloilijoita.
Elina Kiili, pappi, lentopallo
Papintyössä Elina Kiili pitää erityisesti siitä, että hän saa kohdata ihmisiä. – Myös esimerkiksi toimittajat ja opettajat kohtaavat ihmisiä, mutta minä saan yhdistää kohtaamiseen sen, että olen Jumalan asialla. Saan välittää Jumalan armoa ihmisille.

Elina Kiili tiesi jo varhain haluavansa papiksi.
Hän kasvoi perheessä, jossa oli tapakristilliset arvot.
– Mutta ajattelin, että Jumala on olemassa. Minun kanssani luettiin iltarukous ja pyysin äitiä lukemaan minulle myös Lasten Raamattua.
Kiili myös leikki olevansa pappi.
Rippikoululeirillä hän ymmärsi, mitä usko tarkoittaa oikeasti. Ajatus papiksi ryhtymisestä kirkastui hänelle kunnolla rippikoulun jälkeen.
– Isosena ollessani koin, että Jumala kutsuu minua papintyöhön.

Nuori ja nainen

Ylöjärvellä peruskoulunsa käynyt Kiili lähti opiskelemaan teologiaa heti lukion jälkeen ja valmistui yliopistosta neljässä vuodessa, vuoden tavoiteaikaa nopeammin.
Opiskelukavereista osa tuli suoraan tai melkein suoraan lukiosta ja osa oli noin kolmekymppisiä. Myös neljä- ja viisikymppisiä oli jonkin verran – Kiilin mukaan enemmän kuin monissa muissa opinnoissa.
Nyt puoli vuotta valmistumisensa jälkeen Kiili on aloittanut työt pappina Turun Tuomiokirkkoseurakunnan pappina. Hän ei ole varmastikaan ainoa 24-vuotias pappi, mutta melko harvinainen kuitenkin.
– Turussa minulle sanottiin, että olet meidän seurakunnan nuorin työntekijä.
Kiili on kuullut nuoresta iästään aina silloin tällöin, mutta hän tietää, ettei iästä ole haittaa työssä.
Sukupuolestaan hän ei ole enää kuullut nyt pappisvihkimyksen saatuaan. Kun Kiili toimi vielä kesäteologina, jotkut saattoivat tulla sanomaan, etteivät kauheasti pidä naispappeudesta.
– Yleensä totesin silloin, että niinkin voi ajatella, mutta ole eri mieltä.

Sinkkutyössä etsitään kavereita

Kiilin työ Turussa ei sekään ole ihan peruskauraa.
Hän on viestinnästä ja sinkkutyöstä vastaava pappi. Sinkkutyötä tehdään Turun lisäksi myös esimerkiksi Tampereella, mutta ei niinkään pienillä paikkakunnilla.
Sinkkutyön pappina Kiili ei suinkaan yritä pariuttaa sinkkuja. Työ on pikemminkin yksinäisyyden ehkäisyä.
Sinkut kokoontuvat yhteen vähintään joka toinen viikko ja saavat toisistaan seuraa ja vertaistukea. Sinkkutyö on saanut aikaan oikeaa ystävyyttä ja auttamishenkeä myös virallisten tapaamisten ulkopuolella.
– Kuulin esimerkiksi, että yksi sinkku auttoi toisen sinkun räystäiden puhdistamisessa.
Sinkkutapaamisiin osallistuu kymmeniä ihmisiä. Osa on vapaaehtoisesti sinkkuja, osa esimerkiksi leskiä ja eronneita, ja loput ovat jääneet tahtomattaan perheettömiksi tai ilman puolisoa.

Kummityttö ja treenit Ylöjärvellä

Elina Kiili on itsekin sinkku. Osittain siitä syystä hänen on helppo käydä viikoittain Ylöjärvellä. Hän on kaupungissa yleensä maanantaisin ja tiistaisin, mitkä ovat yleisiä pappien vapaapäiviä.
Kiilin tuo lapsuudenperheensä luo lähinnä kaksi asiaa. Se, että hän valmentaa lentopalloilijoita ja se, että hänen siskollaan on kuuden kuukauden ikäinen lapsi, Elina Kiilin kummityttö.
Elina Kiili valmentaa Ylöjärven Pallon lentopallojoukkueita E-ikäisistä C-ikäisiin eli 8–15-vuotiaita. Kiili vetää kolmet treenit viikossa ja on myös lentopallojaoston puheenjohtaja.
Seitsemänvuotiaana lajiin tutustunut Kiili pelaa lentopalloa itsekin mutta ei enää kilpaile.