Uurnilla vilkas vaalisunnuntai

Presidentinvaaleissa äänestettiin sunnuntaina aktiivisesti koko maassa, myös Ylöjärvellä. Äänestysinto äityi välillä jonoiksi asti, mutta ammattitaitoisten vaalitoimitsijoiden käsissä kaikki sujui hyvin koko päivän.

Vaalilautakunnan jäsen Rauno Kesseli leimasi äänestyslipukkeita Leijan äänestyspaikassa.

Kello kolmen aikaan pääkirjasto Leijan sulkeuduttua liikenne kirjaston ovilla hieman rauhoittui, mutta innokkaita äänestäjiä vieraili vaaliuurnilla vielä tämän tästä.

Kirkonseudun äänestyspaikkana toimineen Leijan vaalitoimitsijat käyttivät hiljaisen hetken hyväkseen, ja jumppasivat äänestyslippuja leimanneen vaalilautakunnan jäsenen Rauno Kesselin johdolla.

– Välillä on ollut ruuhkaakin. Nyt taitaa olla päivän hiljaisin hetki, niin kerkeää jumppaamaankin, vaalitoimitsija Virpi Ukonmäki kertoi.

Vaalitoimitsijoiden mukaan päivä oli sujunut mukavasti, sillä he olivat harjoitelleet asiat jo etukäteen taatakseen sujuvan äänestämisen.

– Taktiikat on hiottu huippuunsa, tiskin takana istunut Jenni Kiiskinen huomautti.

Henkkarit mukana

Kauraslammen koulun vaaliuurnalla päivystäneet Tuula Metsäranta ja Juho Ojares sanoivat olevansa iloisesti yllättyneitä siitä, miten hyvin äänestäjillä oli homma hallussa. Esimerkiksi isommat lapset osattiin jättää äänestyskopin ulkopuolelle.

Kauraslammen koulun pihassa lappasi autoja tasaiseen tahtiin vaali-iltana. Kello kuuteen mennessä äänestäjiä oli käynyt Kauraslammen vaaliuurnilla yhteensä 1 150.

Suurin ruuhka nähtiin kello 14 ja 15 välissä, jolloin äänestäjiä kävi 50 minuutin aikana yhteensä 205.

Vaalilautakunnan puheenjohtahan Juho Ojareksen mukaan äänestyspäivä oli sujunut mallikkaasti. Ihmiset olivat muistaneet ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksensa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

– Sen olen pannut merkille, että aika moni on luullut, että näin vaalipäivänä saa äänestää missä tahansa, kuten ennakkoäänestyksessä, hän totesi.

Ei pilvilinnoja

Alénin perheen tytär Anna-Maria ei ole vielä äänioikeutettu, mutta oli hänellä silti visio, millainen Suomen presidentin tulisi olla. – En osaa selittää tarkemmin, mutta on hänen oltava ainakin hyvä.

Siivikkalalainen Alénin perhe ajautui äänestämään myös Kauraslammen koululle. Heille jäi mysteeriksi, miksi heidän äänestyspaikakseen oli merkitty Moision vaalialue Siivikkalan sijaan.

Perheen isä Mika Alén kertoi äänestävänsä ehdokkaista henkilöä, jonka vaalilupaukset tuntuivat realistisimmilta.

– Ehdokas osuu silloin, kun hän ei maalaile mitään pilvilinnoja ja kun hänen arvonsa kohtaavat omieni kanssa, hän mietti.

– Presidentti edustaa Suomea maailmalla, joten äänestän häntä, joka on edustuskelpoisin mielestäni, perheen äiti Julia Alén puolestaan sanoi.

Takamaalainen Maiju Hammarberg kävi äänestämässä perheineen sunnuntaina pääkirjasto Leijassa. – Ei tämä mikään perinne ole, että äänestän itse vaalipäivänä. Jäipähän taas viime tinkaan, hän totesi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?