Valtuusto antoi lausunnon valinnanvapauslaista

Ylöjärven kaupunginvaltuusto päätti maanantain kokouksessaan Ylöjärven kaupungin lausunnosta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöstä. Lausuntoa oli pyytänyt sosiaali- ja terveysministeriö.
valtuusto, leena mankkinen
SDP:n valtuutettu Leena Mankkinen piti pitkän puheen valinnanvapaudesta ja soteuudistuksesta.

Kaupungin lausunnon mukaan kolmen miljardin kustannusten hillinnän tavoite voidaan saavuttaa mitä todennäköisimmin ainoastaan palvelutasoa alentaen ja substanssilainsäädännön muutoksin sekä palveluverkkoa tiivistäen.

Ylöjärven kaupunki toteaa, että sotekeskuksen lakisääteisessä palveluvalikossa ei riittävästi korostu terveyttä edistävä toiminta, joka on yhteistyötä kuntien ja maakunnan kanssa.

Lausunto on luettavissa kokonaisuudessaan Ylöjärven kaupungin verkkosivuilla.

Pisimmän puheenvuoron valtuuston kokouksessa lausunnosta antoi SDP:n valtuutettu Leena Mankkinen.

– Jotta ei päädyttäisi hallitsemattomaan tilanteeseen, tulee valinnanvapautta lisätä määrätietoisesti, mutta asteittain ja kokeiluja hyödyntäen, Mankkinen sanoi.

Mankkinen muistutti, että tavoitteena sote-uudistuksessa tulee edelleenkin kirkkaana olla terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, perustason palveluiden vahvistaminen, ennaltaehkäisy, palveluiden integraatio ja vaikuttavuuden parantaminen.

– Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä pitää soteuudistusta tarpeellisena, mutta ei nyt esitetyssä muodossa. Yhdymme Kuntaliiton kantaan, että sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapaus tulee käsitellä yhtenä kokonaisuutena ja että aikataulu on liian tiukka. Hyväksymme kuitenkin Ylöjärveltä annettavan lausunnon muutoksitta – mutta ei mukisematta, Mankkinen sanoi.

Vihreiden valtuutettu Minna Sorsa puolestaan arvioi, että valinnanvapausmalli tuo markkinoille lukuisia porsaanreikiä ja pullonkauloja, ja että hyvästä tarkoituksesta huolimatta järjestelmä sirpaloituu entisestään.

– Uudistuksia tarvitaan, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Soteuudistuksessa havaitut valuviat tulisi korjata siten, että uudistuksen alkuperäiset tavoitteet toteutuvat. Tarvitaan pidempää siirtymäaikaa, kokeiluja ja asteittaista muutosta. Vihreät on kuitenkin ryhmänä tyytyväinen Ylöjärven kaupungin kriittiseen vastaukseen, Sorsa kommentoi.

Valtuustossa myös äänestettiin

anna jukantupa, valtuusto
Vasemmistoliiton valtuutettu Anna Jukantupa jakoi valtuutetuille äänestyslipukkeet.

Valtuuston kokouksessa toimitettiin myös Kuntaliiton valtuuskunnan vaali.

Kuntaliiton ylimpään toimielimeen, valtuuskuntaan, valitaan 66 jäsentä ja 66 varajäsentä vuoden loppuun saakka kestävällä jäsenäänestyksellä. Pirkanmaan vaalipiiristä valitaan kuusi jäsentä ja kuusi varajäsentä suoraan vaalituloksen perusteella.

Pirkanmaan vaalipiirin ehdokaslistoilla Ylöjärveltä ovat kokoomuksen Juho Ojares, SDP:n Seppo Peltola, vasemmistoliiton Arja Uusikartano, perussuomalaisten Sami Savio sekä keskustan Minna Sarvijärvi.

Lukiolle uusi nimi?

jarkko tuomennoro
Ylöjärven Lukion rehtori Jarkko Tuomennoro väläytti lukion nimen vaihtamista.

Ennen maanantain kokouksen alkua valtuusto onnitteli Ylöjärven lukiota sen saamasta yrittäjyyspainotteisen opetuksen erityistehtävästä.

Ylöjärven lukion rehtori väläytti puheessaan jopa Ylöjärven lukion nimen muuttamista Ylöjärven Yrittäjyyslukioksi. Tuomennoron mukaan nimen vaihdos antaisi isoja mahdollisuuksia markkinointiin.

Comments are closed.