Toimitusjohtaja Niko-Matti Kivioja sai kutsun Linnaan

 

Ylöjärveläinen Niko-Matti Kivioja on saanut kunnian, jollaisesta moni voi vain haaveilla. Hän pääsee itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin yhdessä puolisonsa Kaisu Kiviojan kanssa.
Linnan juhlat, itsenäisyyspäivä, Niko-Matti Kivioja, Netled Oy

Tällaisia sinipunaisia ledvaloja Netled valmistaa kasvihuoneisiin, näyttää Niko-Matti Kivioja.

Niko-Matti Kivioja on kutsusta ilahtunut.

– Olihan se yllätys. Vaikka olen kiertänyt vaikka missä kekkereissä ulkomaita myöten, näiden juhlien symbolinen arvo on suurempi. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun laitan frakin päälle.

Erityisen hienoa on se, että Kiviojat pääsevät tapaamaan presidenttiä Suomen satavuotisjuhlavuonna.

– Kutsu on ollut vuodesta toiseen hyvin samanlainen, mutta nyt siinäkin oli korostettu juhlavuotta. Sitä en tiedä, ovatko juhlat erilaiset kuin yleensä.

Kiviojille ne ovat tosin poikkeukselliset siitäkin syystä, että heillä on kohta neljän kuukauden ikäinen poika, joka jää juhlien ajaksi mummun ja papan hoitoon.

– Pääsemme tuskin juhlimaan pikkutunneille asti.

Sipilä vieraili Lapinjärvellä

Kutsu itsenäisyyspäivän juhliin tuli toimitusjohtajan Niko-Matti Kiviojan yrityksen eli Netled Oy:n osoitteeseen. Se kertoo siitä, että Kiviojat on kutsuttu juhliin nimenomaan yrityksen menestyksen tähden.

Niko-Matti Kivioja sanoo, ettei ole tavannut Sauli Niinistöä, mutta pääministeri Juha Sipilä kävi syksyllä vierailulla Lapinjärvellä, jossa on uusi, suljetun sisätilaviljelyn pilottihanke.

Netled teki viljelyksille ledeihin perustuvan valaistusjärjestelmän.

Tällä hetkellä yritys toimittaa patentoitua valotusjärjestelmää Euroopan suurimpaan suljetun tilan vertikaaliviljelylaitokseen.

Tomaattitarhasta kansainvälisiin kuvioihin

Niko-Matti Kivioja kiinnostui viljelystä tai oikeastaan siihen liittyvästä teknologiasta, kun hänen isänsä perusti vuonna 1987 tomaattitarhan, josta tuli myöhemmin Suomen suurin luomutomaattitarha.

Kun tarha siirtyi 2000-luvulla ympärivuotiseen viljelyyn, sähköntarve kasvoi, ja Niko-Matti Kivioja alkoi miettiä, voisiko valoa tuottaa ledeillä.

Netled perustettiin ensin oman tarhan tarpeisiin. Vuonna 2012 Netledistä tuli itsenäinen yhtiö, ja samalla menestyvä tomaattitarha myytiin toiselle alan toimijalle.

Ensin Netled keskittyi kehittämään kasvihuoneille led-pohjaista, sinipunaista valaistusta, mutta sittemmin Kivioja ymmärsi, että yrityksen kannattaa alkaa kehittää myös kokonaisuuksia. Niihin kuuluu valaistuksen lisäksi myös muun muassa kokonaisen ilmaston, kasvualustan, kastelun ja lannoitusjärjestelmän hallinta.

Netled ei tuota kaikkia näitä osa-alueita itse, vaan ostaa niitä partnereilta Suomesta ja myös maailmalta.

Kauppaa ympäri maailman

Kokonaisuuksia Netled myy Suomeen mutta myös ympäri maailman, lähinnä Amerikkaan ja Eurooppaan. Kiinnostuneita kohteita on muuallakin, esimerkiksi Israelissa, Kazakstanissa ja Japanissa.

Netledin myymät kokonaisuudet mahdollistavat esimerkiksi automaattisen, ympärivuotisen viljelyn, joka tapahtuu tilaa säästävästi useassa päällekkäisessä kerroksessa. Auringonvaloa kasvit eivät tarvitse suljetussa järjestelmässä lainkaan.

Yksi Netledin suurimmista omistajista on Niko-Matti Kiviojan perhe.

Siivikkala ja talo miellyttivät

33-vuotias Niko-Matti Kivioja ja vaimo Kaisu Kivioja ovat asuneet Siivikkalassa nelisen vuotta.

Niko-Matti Kivioja eli lapsuutensa Honkajoella, mutta muutti Tampereelle opiskelemaan Tampereen teknilliseen yliopistoon Hervantaan ja asui muutaman vuoden myös Härmälässä ennen Ylöjärvelle muuttoa.

Tällä hetkellä Netled toimii aivan TTY:n vieressä Hervannassa, mutta muuttaa Pirkkalaan joulukuussa.

– Sinne tulee halli, jossa tehdään koelaitteita, ja nykyistä isompi toimisto.

Siivikkalaan Kiviojat päätyivät asumaan miellyttyään alueeseen ja löydettyään sieltä sopivan omakotitalon.

– Ylöjärvi-yhteys on jäänyt minulla vähän ohueksi. Asioin Ylöjärven virastoissa, mutta muuten Lielahdessa ja usein myös Hervannassa, sanoo Niko-Matti Kivioja.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?