Lukiolle lisää rahaa ja yrittäjyysopiskelijoita

Valtion myöntämä yrittäjyyteen liittyvä erityistehtävä tuo Ylöjärven lukiolle lisää valtion tukea, markkinointivaltin ja alan opiskelijoita. Tehtävä muuttaa myös yrittäjyysopintojen sisältöä.
Ylöjärven lukio, erityistehtävä, yrittäjyyslinja

Yrittäjyyspainotteisen opetuksen erityistehtävän sai Ylöjärven lukion lisäksi vain Kansainvälisen liiketoiminnan lukio Helsingissä. Rehtori Tuomennoro uskoo, että Ylöjärvelle tulee opiskelijoita vähintäänkin ympäri Pirkanmaan.

Ylöjärven lukion saama yrittäjyyden erityistehtävä poikii lukiolle paljon hyvää.

Lukiossa on aloittanut vuosittain noin 25 uutta y-linjalaista, mutta ensi syksystä lähtien heidän määränsä nousee noin 44:ään.

Valtion myöntämä yrittäjyyspainotteisen opetuksen erityistehtävä tulee lisäämään myös Ylöjärven lukion saamaa valtionrahoitusta.

Tarkkaa rahasummaa Ylöjärven lukion rehtori Jarkko Tuomennoro ei vielä tiedä.

Lukion saama erityistehtävä on poikkeuksellinen. Toisen vastaavan erityistehtävän sai Kansainvälisen liiketoiminnan lukio Helsingin Lauttasaaressa. Hakijoita kyseiseen erityistehtävään Tuomennoro muistelee olleen yhteensä 14.

– Tällaista erityistehtävää ei ole ollut koskaan aiemmin yrittäjyyden osalta. Perinteisesti erityistehtävät ovat koskeneet esimerkiksi liikuntaa, ilmaisutaitoa, musiikkia ja mediaa.

Yrittäjyys on kuitenkin kovassa nousussa.

– Opetusministeriö on tehnyt vuosi sitten strategian, jonka mukaan yrittäjyyskasvatusta tuotaisiin koulumaailmaan.

Opiskelijoita ympäri Pirkanmaan?

Rehtori uskoo, että erityistehtävä auttaa lukiota saamaan myös lisää yhteistyökumppaneita ammattikorkeakouluista, yliopistolta ja yritysmaailmasta. Lisäksi tehtävä auttaa tietenkin lukion markkinoinnissa.

Tehokas markkinointi on tärkeää ihan siksikin, että linjalle saadaan riittävä määrä opiskelijoita.

– Aloituspaikkoja on haettu 44 kappaletta. Tämä määrä ei tule täyteen välttämättä pelkästä  Ylöjärven ikäluokasta. Operoimme vähintäänkin Pirkanmaan alueella.

Yrityslinjalaisten lisäksi lukiossa opiskelee edelleen myös muita ”tavallisia” lukiolaisia.

Pakollisia kursseja voi jättää väliin

Yrityslinjalaiset näkevät muutoksen esimerkiksi opetussisällöissä, kun kursseja tulee lisää ja niiden sisältöä muokataan.

Ensi vuonna ensimmäisen luokan aloittavat yrityslinjalaiset saavat myös mahdollisuuden jättää väliin muita lukio-opintoja.

– Tuntijako on erilainen kuin normaaliluokilla. Jos yrittäjyyttä opiskelee minimissään 12 kurssia, on oikeus  jättää tietyin ehdoin kahdeksan pakollista kurssia muista aineista pois.

Myös opetusote on jossain määrin erilainen kuin muilla kursseilla. Yrityskursseilla tehdään paljon töitä tiimeinä, mikä valmentaa opiskelijaa työelämää varten.

Y-linjalaiset ovat perustaneet tähän mennessä myös aina yhden lukuvuoden ajaksi oman yrityksen. Jatkossa yritykset voivat elää niin kauan kuin niiden yrittäjät haluavat.

Opetuksessa käytetään tiimityöskentelyä

Rehtori Tuomennoro kertoo, että monet yrityslinjalaiset ovat jatkaneet lukion jälkeen kaupallisissa tai tiimityöskentelyyn liittyvissä opinnoissa korkeakouluissa.

Kaikista opiskelijoista ei ole kuitenkaan edes tarkoitus leipoa yrittäjiä.

– Yrittäjyyslinjan tarkoitus ymmärretään helposti väärin. Ei kaikista sen opiskelijoista tule yrittäjiä. Opinnoista saa myös vahvoja työelämätaitoja kuten tiimityöskentelytaitoja, omien vahvuuksien tuntemista ja taitoa esittää ideoita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?