Ystävyysseurakunnan kirkon lyijylasi-ikkunaprojekti päätökseen

Martti Lutherin tasan 500 vuotta sitten alulle panemaa reformaatiota on eri puolilla maailmaa muistettu ja juhlittu monin eri tavoin.
Tallinnan Pyhän Hengen seurakunnassa juhlaan liittyi vuonna 1985 alulle pantu lyijylasi-ikkunoiden uusimisen viimeinen vaihe, kun arkkipiispa Urmas Viilma 30.10. juhlallisesti siu

Luther_Karl

(Kuva: Karl Nieler)

nasi Luther-ikkunan.
Kaikkien uusien lyijylasi-ikkunoiden suunnittelija Dolores Hoffmann kertoi työn suunnitteluprosessista mielenkiintoisia ja mieleenpainuvia asioita.
Tehtävään paneutuessaan hänelle oli selvinnyt, että Martti Lutherin ja Tallinnan kaupungin Raadin eli Tallinnan silloisten johtomiesten kesken käytiin suoraa kirjeenvaihtoa. Tämä vaikutti osaltaan siihen, että nykyinen kaupungin johtoporras päätti ottaa huolehtiakseen tämän Luther-ikkunan kustannuksista.
Hoffmann kertoi lukeneensa paljon Lutherin ajatuksista ja toimintatavoista. Hän päätyi jakamaan teoksen kahteen osaan. Yläosassa kuvataan Luther kirjoituspöytänsä ääressä, ja siihen on kirjoitettu reformaation keskeisiä teemoja:

– Uskovan koko elämä on parannuksen tekemistä
– Usko tekee ihmisen
vapaaksi
– Rakkaus kasvaa rakkaudentyöstä ja niin ihmisen muuttuu paremmaksi
– Kirkon tosi aarre on evankeliumi ja Jumalan armo
– Raamattu on käännettävä kansan kielelle

Mukana on myös Lutherin loppulause puolustuspuheestaan: Tässä seison, enkä muuta voi. Jumala minua auttakoon.
Ikkunan alaosaan on kuvattu meren aaltoja, ja niiden seassa on sanoja, jotka kertovat reformaation vaikutuksesta koko eurooppalaiseen elämänmuotoon:
Tiede, Raamattu äidinkielellä, lääketiede, kansansivistys, musiikki, tekniikka, taide.
– Olen halunnut kuvata näitä asioita ikään kuin rauhallisen aallokon eteenpäin kuljettamina. Luther ei nimittäin ollut mies, joka väellä ja voimalla olisi ajanut oikeiksi näkemiään asioita. Lutherin ajamat uudistukset olivat niin syvällisiä ja tärkeitä, että ne alkoivat vaikuttaa omalla voimallaan, kertoi Dolores Hoffmann. Hän lähetti vielä sydämelliset terveiset kaikille ylöjärveläisille ja erityisesti niille, jotka vastasivat edellisen, Jeesuksen opetuspuheista kertovan ikkunan kustannuksista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?