”Olen valmis kuuntelemaan tarkalla korvalla jäsenistöä”

Anu Meuronen valittiin Ylöjärven Yrittäjien uudeksi puheenjohtajaksi kovalla kannatuksella. Hän sai 29 äänestä 20. Ylöjärven Uutiset kysyi Meuroselta muutaman kysymyksen siitä, millainen puheenjohtaja hän aikoo olla, millaista yrittäminen on Ylöjärvellä ja onko Meurosella suunnitelmia laajentaa omia ruokabisneksiään.
Anu Meuronen, (Kuva: Virpi Vilen/Monipalvelu Vilén Oy)
Anu Meuronen on kuulunut Ylöjärven Yrittäjien hallitukseen vuoden ajan. Työkseen hän toimii tamperelaisen Pikkubistro Kattilan ja ylöjärveläisen Anmin Groupin yrittäjänä. (Kuva: Virpi Vilen/Monipalvelu Vilén Oy)

Millaiset ovat fiiliksesi nyt, kun sinut valittiin Ylöjärven Yrittäjien uudeksi puheenjohtajaksi?

– Olen todella otettu ja mieltäni lämmittää se, millaisen kannatuksen sain syyskokouksessa.  Olen yllättynyt tästä luottamuksen määrästä.

Millaisen puheenjohtajan Ylöjärven Yrittäjät sinusta saa?

­– Olen valmis kuuntelemaan tarkalla korvalla jäsenistöä ja tekemään työtä eturintamassa selkä suorana yhdessä hallituksen kanssa. Mutta en ole sellainen puheenjohtaja joka vain loistaa ja menee, vaan koko hallitus on isossa roolissa. Haluan viljellä hallituksessa hyvää yhteistyötä ja avoimuutta.

Pestisi alkaa vuodenvaihteessa. Kauanko pestisi kestää?

– Lokakuun alussa tuli voimaan muutos, jonka mukaan kausi on kaksi vuotta, ja puheenjohtajana voi olla korkeintaan kolme kautta. Aiemmin pesti oli vuosi ja vuosi.

Millainen yhdistys Ylöjärven Yrittäjät on?

– Jäsenmäärämme on 600, ja olemme aika iso yhdistys ja vaikuttaja paikkakunnalla.

Kauanko ollut kuulunut Yrittäjiin?

– Olen ollut yrittäjäjärjestön jäsen neljättä vuotta.  Ylöjärven Yrittäjien hallitukseen olen kuulunut vuoden verran.

Miksi sinusta on tärkeää kuulua tällaiseen organisaatioon?

– Yrittäjien viestin eteenpäin vieminen on tärkeää. Ylöjärven Yrittäjistä voidaan viedä viestiä eteenpäin Pirkanmaan Yrittäjille ja valtakunnankin tasolle, Suomen Yrittäjille asti. Koen yrittäjien asiat tärkeiksi ja siksi minun on helppo sitoutua Yrittäjiin. Sitähän on toitotettu, että yrittäjät nostavat Suomen lamasta. Ja jotain pitää tietysti tehdäkin, jotta meillä on oikeasti mahdollisuus kehittyä.

Millaista hyötyä Ylöjärven Yrittäjistä on yrittäjille?

– Esimerkiksi neuvonta-asioissa. Jos perustat yritykset, saat apua. Yrittäjäjärjestö auttaa eteenpäin, ja sillä on myös verkostoja, joita yrittäjä voi hyödyntää. Pirkanmaan Yrittäjät järjestää paljon koulutuksia, joten me paikallistasolla olemme panostaneet enemmän jäseniltoihin, tapahtumiin ja verkostoitumiseen.

– Meillä on myös bisnestreffejä, joissa saman alan yrittäjät tapaavat. Kierrämme muutamassa yrityksessä, ja yrittäjät voivat verkostoitua ja viritellä myös yhteistyötä.

– Ajattelen niin, että vaikka yritykset ovat samalla toimialalla, heidän ei tarvitse olla  kilpailijoita. Jos et pysty tarjoamaan asiakkaalle jotakin palvelua, voit antaa kollegan yhteistiedot.

Olet mukana ruokabisneksessä. Olet Vispilää ja Keidasta vetävän Anmin Groupin yrittäjänä kolmatta vuotta ja Tampereella Pikkubistro Kattilan yrittäjänä neljättä vuotta. Tätä edeltävältä ajalta sinulla on liki 30 vuoden kokemus henkilöstö- ja taloushallinnon johtamisesta muun muassa ruokapuolestaan tunnetusta Juveneksesta. Mitä hyötyä kokemuksistasi on puheenjohtajan töissä?

– Olen ollut töissä keskisuuressa yrityksessä Juveneksessa. Mieheni taas on ollut pitkään yksityisyrittäjänä. Tällä hetkellä työllistän 20 henkilöä. Minulla on kokemusta erikokoisista yrityksistä, ja uskon, että se antaa perspektiiviä puheenjohtajan tehtävään.

Missä vaiheessa yrittäjyys alkoi kiinnostaa sinua?

– Yrittäjyys alkoi kiinnostaa minua Juveneksen aikoihin. Joku kysyi minulta, eikö minua alkanut huimata laittaa pystyyn omia bisneksiä. Olen aina ollut vastuullisessa pestissä, eikä tässä ole mitään uutta. Erona on se, että teen nyt asioita itselleni. Jos en tee oikeita päätöksiä, voin katsoa peiliin.

Mikä ruokabisneksessä viehättää?

– Halusin nähdä nopeita kehitysaskeleita. Juvenes on iso, eivätkä asiat voi mennä kovin nopeasti eteenpäin. Pikkubistro Kattila ja Anmin Group ovat erilaisia keskenään, niillä on erilainen konsepti, ja saan olla siinä kehittämisessä mukana. Se pitää mielen virkeänä. Meillä on hyvä henkilökunta, ja kehittäminen on kivaa. Muutos on jatkuvaa: Kehitä, jotta kehittyisit. Ravintola-ala on myös aika kilpailtua. Se pitää mielen virkeänä. Tämä on juuri sitä, mitä haluan tehdä.

Millainen paikka Ylöjärvi on ruokabisneksen kannalta?

– Ylöjärvelle ja Tampereelle tulee koko ajan lisää tarjontaa. Ylöjärvelle on tullut kahdessa kolmessa vuodessa paljon uusia paikkoja. Minusta se on hyvä. Nyt kun tänne tuli juuri uusi avaus, joku kysyi, mitä mieltä olen kilpailusta. En pidä toisia kilpailijoina. On hyvä, että on vaihtoehtoja. Asiakas sitten päättää. Haluan uskoa, että mitä enemmän on vaihtoehtoja, sitä enemmän ihmiset kiertävät. Saatat lähteä katsomaan, mitä tuo ja tuo tarjoaa ja löydät luultavasti sen paikan, josta tykkäät. Ja kyllähän ihmiset kaipaavat vaihteluakin.

Millaista ruokaa mielestäsi tällä hetkellä arvostetaan?

– Mahdollisimman lähellä tuotettua ja kotimaista. Vähän prosessoitua ja tuoreista raaka-aineista mahdollisimman alusta asti itse tehtyä ruokaa.

Aiotko laajentaa ruokabisnestäsi jossain vaiheessa?

– En osaa oikein sanoa tuohon mitään. Kyllähän mielessä aina suunnitelmia pyörii, mutta ei mitään julkaisemisen arvoisia juttuja. Toiminnan pitäminen vakaana tulevaisuudessakin on tärkeää.

Millaista yrittäminen on mielestäsi Ylöjärvellä?

– Kokemukseni Ylöjärveltä ovat kaiken kaikkiaan positiiviset. Samoin muilla yrittäjillä, joita olen kuunnellut. He ovat tyytyväisiä kaupungin yrityspalvelun myönteisestä suhtautumisesta yrittäjiin. Ylöjärvelle on tullutkin paljon yrityksiä. Koska perinteiset alat kuten metalli-, lasi- ja konepajateollisuus ovat vähän hiipuneet, on hyvä, että tilalle tulee uutta.

Onko sinulla muita luottamustehtäviä kuin Ylöjärven Yrittäjien puheenjohtajuus?

– Olen Tampereen Paistinkääntäjissä eli rotisseureissa varapuheenjohtajana.