Millaista olisi työskennellä hevostallilla?

Viime viikolla Viljakkalaan Tuulensillan tallille kokoontui joukko hevosalan ihmisiä keskustelemaan hevosyrittäjyydestä ja työnantajana toimimisesta. Asiantuntijaluennoilla keskityttiin hevosyrittäjän vastuualueisiin, velvoitteisiin ja työnantajan tarjoamiin työolosuhteisiin. Käytännön esimerkin vastuullisesta työantajasta tarjosi Tuulensillan talli, jota esitteli tallin yrittäjä Johanna Ihalainen.

Tuulensillan tallilla on 12 ratsastushevosta ja 27 yksityisomistuksessa olevaa hevosta. Talli myös kasvattaa islanninhevosia pienimuotoisesti.

Luentopäivä hevosyrittäjästä työnantajana oli osa Uudistuva hevostalous -hanketta, jonka tavoitteena on sekä välittää että koota tietoa hevostaloudesta, yrittäjyydestä ja alan muutoksista. Asiantuntijoina luennoivat Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Markku Saastamoinen, Maaseudun työnantajaliiton asiantuntija Kristel Nybondas ja hevoskasvattaja Niina Olkkonen.

Saastamoinen painotti luennollaan hevosyrittäjän eettistä ja vastuullista toimintaa työnantajana. Hänen mukaansa hevosalalla keskitytään liian usein pelkkään eläinten hyvinvoinnin korostamiseen. Siksi hän koki tärkeänä puhua hevosyrittäjille myös työntekijöiden työoloista.

– Työnantajan tulee huolehtia työntekijöistään ja näiden työolosuhteista. Eettiseen toimintaan kuuluu myös esimerkiksi kielteisten ympäristövaikutusten minimointi, Saastamoinen kertoi.

Hän huomautti, että myös kuluttaja tekee valintoja eettisyyden perusteella.

– Asiakas kyllä huomaa, kun hevosalan yrityksessä asiat tehdään hyvin, oikein ja vastuullisesti.

Monipuolista työtä

Viljakkalaan Tuulensillan talli mutti vuonna 2005, kun vanhat tilat Pirkkalassa kävivät turhan ahtaiksi. Johanna Ihalainen siirtyi tallin yrittäjäksi vuonna 2015 sukupolvenvaihdoksen yhteydessä.

Pääasiassa islanninhevosiin keskittynyt Tuulensillan talli tarjoaa Viljakkalassa ratsastuskoulutoiminnan ja maastoretkien lisäksi täysihoitopalveluita yksityishenkilöiden hevosille sekä esimerkiksi leiritoimintaa.

Talli työllistää tällä hetkellä kuusi työntekijää, joiden joukossa on niin tallityöntekijöitä ja ohjaajia. Tuulensillan tallin yrittäjän Johanna Ihalaisen mukaan noin 40 hevosen tallilla työskentely on monipuolista, sillä talli tarjoaa tuntitoiminnan ja leiriohjauksen lisäksi tapahtumien ja erityisryhmien emännöintiä.

– Työhön kuuluu myös lanaus, auraus ja hiekoitus – siis kaikenlainen kunnossapito, jota tallissa voi vaan olla. Tärkeää on myös siivous, sillä asiakastallissa tilojen tulee olla siistit ja hygieeniset, Ihalainen kertoi.

Hänen mukaansa työntekijöiden vaihtuvuus on tallilla vähäistä ja useat heistä ovat työskennelleet tallilla jo usean vuoden ajan.

– Työntekijöiden vaihtuvuus on meillä vähäistä, mikä on kiva juttu. Me haluamme löytää aina työntekijöidemme vahvuuksia vastaavaa työtä. Kaikkien ei siis tarvitse olla tuntiohjaajia, maastonvetäjiä tai tallityöntekijöitä.

Ihalainen sanoo, että osa työntekijöistä on tallin omia kasvatteja.

– Nämä ovat parhaita tapauksia. Meillä kymmenen vuotta sitten aloittaneet junnut kasvavat tallilla ja sitten heistä tulee myöhemmin osa tiimiämme. Parhaimmat työntekijät kannattaa sitouttaa, hän toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?